Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

20 Δεκ 2013

Ο καλός και ο κακός δρόμος

«Μειώσαμε το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο ελάχιστο, όπως είχαμε δεσμευτεί», θριαμβολογεί ο επιστάτης της τρόικας, που παριστάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (ποιο ΠΑΣΟΚ;) και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΝΔ, Ε. Βενιζέλος. Σύντομος και περιεκτικός, όπως δεν τον έχουμε συνηθίσει, περιγράφει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής στα εργασιακά. Ούτε νοικοκυρέματα, ούτε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ούτε εξορθολογισμοί και δημόσιο συμφέρον. Μείωση του κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, μόνο.
Με λόγια άλλα, αληθινά που δεν μυρίζουν ανθρώπινο κρέας, αρπάξανε τη μπουκιά από το στόμα των πεινασμένων, θεσμοθέτησαν τη γενιά των 200-300 ευρώ και των ανέργων, καθιέρωσαν την απλήρωτη και χωρίς δικαιώματα εργασία, ισοσκέλισαν τον αριθμό των εργαζομένων με σχέση ιδιωτικού δικαίου (1.371.450, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας), με τον αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων (1.365.406 άνεργοι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ). Από αυτούς του εργαζόμενους, το 57% αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μεικτά ενώ το 20%, αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά. Πραγματική κόλαση και ανθρωποφαγία.
Πρόκειται όμως για επιτυχία και όχι για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής! Όπως την εννοεί αυτή η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Γι’ αυτό θριαμβολογεί ο Βενιζέλος. Ως γνήσιος εκπρόσωπος του ντόπιου κεφαλαίου και φαφλατάς λακές των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αντιλαμβάνεται την ουσία της καπιταλιστικής αναπαραγωγής: τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Όλα τα άλλα αποτελούν παράπλευρες ανθρώπινες απώλειες, που ούτε κέρδος βγάζουν ούτε αναπαράγουν το «ιερό και όσιο» της ιμπεριαλιστικής-καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας.
Στο χώρο της εστίασης πχ., που μαζί με το λιανικό και χοντρικό εμπόριο καταλαμβάνει το 42% των θέσεων εργασίας (αποτέλεσμα της βίαιης αποβιομηχάνισης και της κατάρρευσης της παραγωγής), ο κατώτατος μισθός είναι τα 511 ευρώ μεικτά (430 καθαρά) για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και 580 ευρώ μεικτά (490 καθαρά) για τους μεγαλύτερους. Αυτές, άλλωστε, είναι οι «επιτρεπτές» αμοιβές που ορίζει ο «εθνικός» κατώτατος μισθός των μνημονίων. Δηλαδή, 14 ευρώ την ημέρα για, τουλάχιστον, 8άωρη εργασία, ώστε να (μη) πληρωθεί το φαί, το νοίκι, η θέρμανση, ο ηλεκτρισμός, οι μετακινήσεις και διάφοροι λογαριασμοί (για οικογένεια, ούτε λόγος).
Εργασιακός μεσαίωνας; Εδώ μιλάμε για πραγματική σκλαβιά (συγγνώμη, λάθος! Μιλάμε για.. μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος). Μιλάμε για μια ακόμη επιτυχία της κυβέρνησης του «πώς να δείχνεις επιτυχημένος». Κι όχι γιατί οι υπόλοιποι 1.365.406 άνεργοι ζουν χειρότερα (όπως ξεδιάντροπα επιχειρηματολογούν) αλλά γιατί πετύχαμε τους στόχους!
Η κυβερνητική πολιτική δολοφονεί. Εκτός από τις χιλιάδες αυτοκτονίες, αποτέλεσμα του οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων των ιμπεριαλιστών, καθημερινά άνθρωποι πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.
Από αναθυμιάσεις μαγκαλιού πέθανε 13χρονο κορίτσι πρόσφατα, όπως παλαιότερα και φοιτητές στη Λάρισα, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Κατά τα άλλα, φως στο τούνελ, βλέπει η κυβέρνηση. Φως στο τούνελ; Μπορεί. Φως, θέρμανση και ηλεκτρισμός στα σπίτια, όχι.
Όμως, κανένα δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν αναγνωρίζεται. Γιατί τότε είσαι «άκρο». Γιατί υποκύπτεις σε «λαϊκίστικη προσέγγιση», σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Μοναδικό «άκρο», άλλωστε, ο λαός που αντιστέκεται. Τώρα που «αποσύρθηκε» (;) η Χ.Α… ώστε να ξαναπαρουσιαστεί με επίσημη ενδυματολογία. Εργασιακή σκλαβιά χωρίς φασισμό, κατάλληλο νομικό «πολιτισμό» χωρίς «αξιολογικό και διωκτικό» μηχανισμό δεν νοείται.
Τις παλιές «καλές» εποχές του ασφαλίτη συντάκτη επιστολών με τη γνωστή ένδειξη «δι’ υπόθεσίν σας» (που συμπληρώνει μεροκάματο και ως χαφιές), φέρνουν στο νου αρκετές διώξεις και συλλήψεις του λεγόμενου «άλλου άκρου».
Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή αποτελεί έγγραφο της ΓΑΔΑ που στάλθηκε στο προεδρείο του συλλόγου διοικητικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αυτό το έγγραφο-τρομοκρατική προκήρυξη ζητούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα πρακτικά της συνέλευσης του σωματείου καθώς και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της απεργιακής επιτροπής!
Αντίστοιχη «επαγγελματική διαστροφή» αποτελεί και η σύλληψη του Τάσου Θεόφιλου που βασίστηκε σε ανώνυμο τηλεφώνημα αγνώστου (που παραμένει άγνωστος στην αστυνομία!), και με τον «άγνωστο» που τηλεφώνησε, αφού υπέδειξε ως δράστη τον Τ.Θ., να δίνει και… πλήρες βιογραφικό του υπόπτου. Ενώ ο δάσκαλος κολύμβησης, Μάριος Ζέρβας, συλλαμβάνεται σε διαδήλωση γενικής απεργίας και διώκεται «απλώς» για φυσιογνωμικά και ενδυματολογικά… εγκλήματα.
Προφανώς, δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από μια κυβέρνηση της εκτεταμένης κοινωνικής καταστροφής, της φτώχειας και καταπίεσης προς όφελος των ιμπεριαλιστών «δανειστών» της ΕΕ-ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Μοναδικό «επιχείρημα» η κοροϊδία, οι απειλές και η βία. Περιμένουμε μονάχα από τους αγώνες.
Τέλος, και μια… αισιόδοξη είδηση. Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα, διαμηνύει ο Β. Σόιμπλε. Σε «κακό δρόμο» θα βρίσκεται όταν τον πρώτο λόγο θα έχει ο λαός.