Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

19 Δεκ 2013

Πανελλαδική σύσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ) για την Υγεία

• Εδώ και δύο χρόνια το μέτωπο της Υγείας είναι ορθάνοιχτο για τρόικα, κεφάλαιο και κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που έκλεισαν, τα οκτώ νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη που έβαλαν λουκέτο και συρρικνώθηκαν, η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.λπ.), τα ψυχιατρικά νοσοκομεία που οδεύουν προς κατάργηση, κινούνται απαρέγκλιτα στις γραμμές που χάραξαν τα αντιδραστικά μνημόνια και οι επιταγές των ιμπεριαλιστών, και κάνουν ορατή την κατεύθυνση που θα συνεχίσει να κινείται η κυβερνητική πολιτική.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές στο φάρμακο και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, το εξέταστρο των 5 ευρώ που παγιώθηκε, η πληρωμή των εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το εισιτήριο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή από 1/1/2014, αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο δικαίωμα του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.
• Από την άλλη, και σε πλήρη σύνδεση με τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στον τομέα της κρατικής περίθαλψης βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις που ξεκίνησαν θα αποτελούν στο εξής μόνιμο ''μέλημα'' των δυνάμεων του συστήματος απέναντι στους υγειονομικούς. Σταδιακά, σε νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε νοσοκομεία της επαρχίας, στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και σε δεκάδες φορείς του Υπουργείου Υγείας, θα «περισσεύουν» -στο σύνολό τους ή εν μέρει- εργαζόμενοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η έναρξη της διαδικασίας ξεπετάγματος ολόκληρων ειδικοτήτων, αρχής γενομένης απ’ τους οδηγούς, είναι ανησυχητική και ενδεικτική για το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει.
• Οι αγώνες των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας εντάθηκαν σε σημαντικό βαθμό μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι και συσπείρωσαν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων που αντιστάθηκε σθεναρά στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και στα κλεισίματα νοσοκομείων. Ο ελιγμός της κυβέρνησης να επανατοποθετήσει τους διαθέσιμους υγειονομικούς (σαφέστατο αποτέλεσμα της έντασης του αγώνα) όχι μόνο δεν κατάφερε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όσων κινητοποιήθηκαν, αλλά έδωσε κουράγιο για τη συνέχιση ενός αγώνα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κινητοποίηση των εργαζομένων σε νοσοκομεία της επαρχίας οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν μαζικά και μαχητικά το αγωνιστικό τους «παρών».
Και όλα αυτά με την επιδεικτική απραξία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ η οποία έφτασε να κινείται έως και σε κατεύθυνση υπονόμευσης των αγώνων αυτών. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναδείχτηκαν στοιχεία πραγματικού αγωνιστικού συντονισμού, που έβαλαν στην πράξη την κατεύθυνση του ξεπεράσματος των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.
• Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το μέτωπο της Υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά μέτωπα της περιόδου για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τόσο τις κατευθύνσεις και τη γραμμή πάλης, όσο και την οργάνωση του αγώνα, με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει την καλύτερη και ευρύτερη δυνατή συμπόρευση λαού και εργαζομένων, για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης τόσο στο δικαίωμα στην πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, όσο και στο δικαίωμα στη δουλειά.
• Στη βάση των παραπάνω, το ΚΚΕ(μ-λ), θέλοντας να αξιοποιήσει τη μέχρι τώρα εμπειρία αλλά και να συμβάλει στην αποφασιστική και αποτελεσματική στήριξη του αγώνα, προχωρά στη διοργάνωση κομματικής πανελλαδικής σύσκεψης στα τέλη του Γενάρη με θέμα:
α) Ο αγώνας των εργαζομένων υγειονομικών (παρελθόν, παρόν και μέλλον) και
β) Το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη (συνολικά)
Για την καλύτερη προετοιμασία της σύσκεψης, σύντομα θα κατατεθεί κείμενο εκτιμήσεων, κατευθύνσεων και στόχων πάλης.