Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

19 Δεκ 2013

Η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μπροστά στη διάλυση του λαϊκού δικαιώματος στη περίθαλψη

Με ακατάπαυστο ρυθμό, η κυβέρνηση σφυροκοπεί το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη. Υλοποιώντας πλήρως τις μνημονιακές δεσμεύσεις απέναντι στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της (ΔΝΤ-ΕΕ), επιβάλει για λογαριασμό του ξένου ιδιαίτερα αλλά και ντόπιου κεφαλαίου ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Κομμάτι της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και της ταξικής επίθεσης είναι και η επίθεση που έχει εξαπολύσει και κλιμακώνει στο μέτωπο της Υγείας. Ο βασικός στόχος της επίθεσης είναι η ολοκληρωτική κατεδάφιση και διάλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Στόχος που επιβάλλεται από τον σημερινό ταξικό συσχετισμό δύναμης και επιτρέπει στο κεφάλαιο να απαλλάσσει το αστικό κράτος από την «υποχρέωση» να παρέχει στο λαό δωρεάν περίθαλψη. Που απογυμνώνει την Υγεία από κάθε έννοια κοινωνικού αγαθού προωθώντας γρήγορα και βίαια την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Στόχος που διαμορφώνει μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα, βασικό στοιχείο της οποίας θα είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι αρρώστια ή πάθηση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα ισοδυναμεί με θάνατο. Κι αυτό γιατί η πρόσβαση στη περίθαλψη θα είναι πλέον απαγορευτική για το λαό. Τόσο στις βασικές μονάδες Υγείας και περίθαλψης που θα παραμείνουν στην ευθύνη του αστικού κράτους προσφέροντας ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες. Πόσο μάλλον όταν ανοίγει η πόρτα της ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων τομέων του σημερινού συστήματος Υγείας, τέτοιας έκτασης και κλίμακας βέβαια που να ανταποκρίνεται στο γενικότερο φόντο της ερημοποίησης της χώρας και της φτωχοποίησης του λαού.

Κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή μπροστά στο προεκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται και στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργούνται. Το λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί να διαταθεί σε θέση μάχης, γιατί το σύστημα βρίσκεται ήδη σε αυτή τη θέση. Μονό με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται τα σχήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ότι μπορεί να απαντηθεί από τη μεριά του λαού η επίθεση που δέχεται στο δικαίωμα στην περίθαλψη. Γι’ αυτό ήδη κινούνται με τη λογική να υπηρετήσουν αυτή την κατεύθυνση, να συμβάλλουν στη δημιουργία μαζικών-αγωνιστικών όρων και προϋποθέσεων για την ανατροπή της επίθεσης. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο μέτωπο έχει ανοίξει καταρχήν σε όλα τα σχήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πλειοψηφία των σχημάτων έχει κατάληξη σε προκήρυξη με την οποία παρεμβαίνουν στο λαό. Στην Αττική, αρκετά σχήματα έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε μονάδες Υγείας και περίθαλψης, ιδιαίτερα σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ τα οποία κλείνουν. Επίσης, σε περιοχές όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις (σε αυτή τη φάση κυρίως καλούνται από τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές), τα σχήματα συμμετέχουν και στηρίζουν. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται επίσης και τα συναγωνιστικά σχήματα. Επίσης, στα Χάνια και τη Θεσπρωτία, τα σχήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ έχουν πραγματοποιήσει ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις πάνω στο ζήτημα. Ενώ η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εκδήλωση στις 15 Δεκέμβρη και προχώρησε στην έκδοση αφίσας. Η ανακοίνωση της Γραμματείας στις 11/12 ήρθε ακριβώς να συνολικοποιήσει και να συντονίσει την δράση των σχημάτων τονίζοντας «Μπροστά σ’ αυτήν την κρίσιμη απειλή που δημιουργεί η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας, για την υγεία και την ζωή του λαού η Λαϊκή Αντίσταση–Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία πανελλαδικά, απευθύνει κάλεσμα κινητοποίησης και αγώνα, στο μέτωπο υπεράσπισης του δικαιώματος του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη». Έτσι, βάζει ταυτόχρονα την κατεύθυνση της μάχιμης πανελλαδικής καμπάνιας.
Σε αυτή τη βάση και χωρίς καθυστερήσεις, είναι αναγκαίο όλα τα σχήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ αλλά και τα συναγωνιστικά σχήματα:
1. Να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο μέτωπο που θα καταλήγει σε ανακοίνωση-προκήρυξη.
2. Να ξεκινήσουν όπου δεν έχουν γίνει και να ενταθούν όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στη τοπική κοινωνία με στόχο τη ζύμωση και την προπαγάνδα. Ιδιαίτερα πρέπει να εντοπίζονται, ως χώροι παρέμβασης, υπηρεσίες και οργανισμοί σε κάθε περιοχή που οδηγούνται σε λουκέτο.
3. Να προχωρήσουν τα σχήματα σε ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις με έκδοση αφίσας.
4. Να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που καλούνται σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο από τους εργαζόμενους του κλάδου. Σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερα, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για συντονισμό των κινητοποιήσεων αυτών ώστε να συνδέεται ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά με τον αγώνα για πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό.
5. Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της συγκρότησης επιτροπών-πρωτοβουλιών αγώνα, στη βάση της Κοινής Δράσης και του συντονισμού, καλώντας τις τοπικές συλλογικότητες που έχουν αναφορά στους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες, στο κίνημα και την Αριστερά να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επιτροπές-πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να είναι γενικού περιεχομένου και επί παντός επιστητού. Ούτε γενικά για την υπεράσπιση των «δημοσίων δομών ή κοινωνικών αγαθών», ούτε γενικά για το ζήτημα της «υγείας που θα θέλαμε». Πρέπει να έχουν πολιτικό προσανατολισμό και στοχοθεσία που θα επιτρέπουν τον κοινό βηματισμό των δυνάμεων που θα συσπειρωθούν, που θα διασφαλίζουν τον αγωνιστικό και μαχητικό χαρακτήρα τους, που δεν θα δημιουργούν συγχύσεις και αυταπάτες για το ρόλο του αστικού κράτους, που θα ευνοούν τη μαζική λαϊκή συσπείρωση και δράση. Με αυτή την έννοια, τα αιτήματα «Να μην κλείσει καμιά υπηρεσία Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ΕΟΠΠΥ)» και «Να μην απολυθεί–τεθεί σε διαθεσιμότητα κανένας εργαζόμενος» είναι αυτά που προσδιορίζουν το ανοιχτό συγκεκριμένο μέτωπο, την συγκεκριμένη μάχη σε αυτή τη φάση. Είναι τα αιτήματα που δένουν την πάλη του λαού με την πάλη των εργαζομένων που απολύονται, τόσο για το δικαίωμα στη δουλειά όσο και για το δικαίωμα στη περίθαλψη. Το αίτημα «Πλήρης δωρεάν Περίθαλψη για όλο το λαό, χωρίς προϋποθέσεις» είναι εκείνο που συνολικοποιεί την πάλη στο συγκεκριμένο μέτωπο χωρίς να μπαίνει σε διαχειριστικές λογικές για το κράτος και το «σύστημα Υγείας». Ενώ, τέλος, το αίτημα «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπόρευμα» αποκαλύπτει το σάπιο και απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού.
Χτυπώντας γενικό συναγερμό, με λογική πλατιάς λαϊκής παρέμβασης-συστράτευσης-κινητοποίησης, πρέπει να ξεχυθούν τα σχήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε κάθε γειτονιά, μπροστά στον εφιάλτη που παίρνει σάρκα και οστά. Προφανώς το μέτωπο της Υγείας δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα. Η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την επίθεση ενώ οι τραγικές συνέπειες για το λαό, που ήδη τις βιώνει, θα ενταθούν. Είναι όμως αναγκαίο και επιτακτικό, το συντομότερο δυνατόν να οργανωθεί η αντίσταση στην επίθεση και η διεκδίκηση για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής του συστήματος. Για να μη πεθαίνει ο λαός σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και πρωτοπόρο ρόλο.