Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Ιουν 2013

Από την "ανάπλαση" μιας πλατείας στη λαϊκή εξέγερση

Ο καταλύτης για τις μαζικές διαδηλώσεις του πρώτου Σαββατοκύριακου του Ιουνίου ήταν το σχέδιο κατεδάφισης ενός από τα πιο ιστορικά πάρκα και χώρους πρασίνου, αυτού της πλατείας Ταξίμ, από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η βάναυση καταστολή από την αστυνομία όμως ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην πυροδότηση της εξέγερσης, η φασιστικοποίηση και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων γρήγορα επισκίασαν την κατεδάφιση του πάρκου Gezi.

Το ιστορικό της κατεδάφισης
Ο θυμός για τη σχεδιαζόμενη οικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου και κατοικιών που θα στεγάζονται σε ένα κτίριο-αντίγραφο στρατώνων της οθωμανικής περιόδου ενισχύθηκε από την ανάθεση συμβάσεων σε εταιρείες που θεωρούνται συνδεδεμένες με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Την περασμένη Τρίτη, μια μικρή ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο από μια σειρά αντιδράσεων ενάντια στην κυβέρνηση πάνω στην προσέγγιση της "ανάπτυξης" από το 2011, πριν από τις γενικές εκλογές.
Τα σχέδια ανάπλασης, συμπεριλαμβανομένων των προς-ανακατασκευή κτιρίων, εμπορικό και στρατώνες, εγκρίθηκαν από τον ύπατο αρμοστή για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τον Μάρτιο του 2012. Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι επέκριναν το σχέδιο για τη μείωση της παρουσίας των ανθρώπων στην πλατεία Ταξίμ, ως επιζήμιο για την πολιτική και κοινωνική ζωή.
Τον Δεκέμβριο του 2012, η πρώτη σημαντική αλλαγή στην πλατεία Ταξίμ ήρθε με την έξωση της Pastry Inci, ενός συμβόλου των τοπικών επιχειρήσεων από το 1944. Τρεις μήνες αργότερα, το γειτονικό Θέατρο Emek -ένα ανεξάρτητο σινεμά σε λειτουργία από το 1924, που φιλοξενεί το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιστανμπούλ»- κατεδαφίστηκε. Στην κατασκευαστική εταιρία Kamer, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, δόθηκε μια σύμβαση για την κατασκευή ενός δεκαώροφου εμπορικού κέντρου και συμπλέγματος κινηματογράφων στην περιοχή πρός κατεδάφιση.
Την περασμένη Τετάρτη, μια παράλληλη εκδήλωση έθεσε το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς ο Ερντογάν εγκαινίασε την κατασκευή της τρίτης γέφυρας στο Στενό του Βοσπόρου. Το έργο έχει κατηγορηθεί για το ξερίζωμα μεταξύ 350.000 και 2.000.000 δέντρων. Η κυβέρνηση έχει επίσης υπάρξει προκλητική λόγω της ονομασίας της γέφυρας από τον Yavuz Sultan Selim, γνωστό για τις σφαγές του Αλεβιτών μέσα και έξω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατά την τελετή, ο Ερντογάν πέταξε το γάντι: «Δεν έχει σημασία τι [σ.σ.: οι διαδηλωτές] κάνετε. Πήραμε μια απόφαση και θα την ακολουθήσουμε».