Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Ιουν 2013

Ταξική Ρωσία

Στο τέλος του Απρίλη που μας πέρασε, σε ένα ρώσικο θέρετρο, ο Πούτιν συγκάλεσε σύσκεψη –έκτακτη μάλιστα- οικονομικών συμβούλων, τραπεζιτών, κυβερνητικών στελεχών και άλλων ταξικών… αξιωματούχων, για να συζητήσουν τα ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης της ρώσικης οικονομίας που ήδη είναι διακριτά στον ορίζοντα.
Οι αλήθεια είναι, ότι με τις ισχυρές εξαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και μετάλλων, στο διάστημα από το 2000 μέχρι το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, η ρώσικη οικονομία γνώριζε πολύ μεγάλους ρυθμούς επέκτασης. Αλλά και μετά το 2009, μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωσή της και να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο, μια οικονομία της τάξης των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύχθηκε μόνο 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Κι αυτό, ύστερα από ισχυρό πακέτο μέτρων που ακολούθησαν την κυβερνητική επιτυχία στις τελευταίες εκλογές, το Μάρτη του 2012. Μέτρα και ενισχύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα.
Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, οι ρυθμοί οικονομικής επέκτασης δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 2,5%, από 3,6%, καθώς υποτροπιάζει η εξαγωγική στασιμότητα και η οικονομική δραστηριότητα είναι φανερά υποτονική. Βασικός πελάτης, η Ευρωζώνη, εξαιτίας της ύφεσης, δεν αγοράζει αέριο ή πετρέλαιο με τους ρυθμούς που συνήθιζε. Η βασική δομική αδυναμία της ρώσικης οικονομίας- που στηρίζεται κατά βάση στις κολοσσιαίες παραγωγές καυσίμων και πρώτων υλών- αποκαλύπτεται χαρακτηριστικά εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.
Στην συνάντηση της ρώσικης κυρίαρχης ελίτ, ξεχώρισε η «διάγνωση» που έκανε ο επικεφαλής της Ομάδας Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Ε. Gurvich. Tι λένε, λοιπόν, οι «εμπειρογνώμονες»;
Επισημαίνουν, αρχικά, ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών 8,4% κατά το προηγούμενο έτος ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης της ανταγωνιστικότητας (3%). Κατ’ αυτούς, αποκλειομένων των μέτρων που οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας και συνεπικουρούμενες από μέτρα που συγκρατούν τα μονοπώλια, επείγουν η σχεδίαση και υλοποίηση μέτρων που ενισχύουν την ικανότητα του εργατικού δυναμικού να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
Στον αντίποδα (;) αυτών των προτάσεων, ο επικεφαλής της Πανρωσικής Ακαδημίας Εξωτερικού Εμπορίου πρότεινε η κυβέρνηση να αποσύρει κάποια κονδύλια από την άμυνα -σύμφωνα με μελέτη που διακίνησε κατά τη σύσκεψη αντιστοιχεί διπλάσιο στρατιωτικό προσωπικό σε κάθε ρώσο πολίτη σε σχέση με τον αμερικάνο πολίτη- το σύστημα επιβολής της τάξης και τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες. Από μια άποψη, η πρόταση Ομπάμα, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ίσως δεν θα έβρισκε πιο κατάλληλη, χρονικά, στιγμή. Και οπωσδήποτε, η μία και μοναδική υπερδύναμη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην πρώην… υπερδύναμη.
Ο επικεφαλής της Ακαδημίας πρότεινε τη διοχέτευση των πόρων που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές, στην παιδεία (1,2%,του ΑΕΠ), στην υγεία (1% του ΑΕΠ) και το 0,8% στην κατασκευή των δρόμων. Βέβαια, η αύξηση των δαπανών σε υγεία-περίθαλψη (που, σύμφωνα με τον κ. επικεφαλή, θα πρέπει να συνοδευτεί από υψηλότερη αμοιβή για εκπαιδευτικούς και νοσηλευτικό προσωπικό) προϋποθέτει, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, μεταρρύθμιση στους τομείς αυτούς. Επίσης, τονίστηκε ότι το μειωμένο ενδιαφέρον, από την πλευρά ιδιωτών επενδυτών, σε τομείς της οικονομίας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για το μισό σχεδόν κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.
Η πίεση, συνεπώς, της κρίσης οδηγεί την άρχουσα τάξη της Ρωσίας σε αναδιαρθρώσεις. Αναδιαρθρώσεις που θα έχουν σαφή ταξική κατεύθυνση –όπως αυτή που αναφέρεται στην αποτελεσματική εκμετάλλευση της ρώσικης εργατικής τάξης- αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρούν αναδιατάξεις, ανακατανομές και πιθανές αλλαγές ιεραρχήσεων στις τάξεις της. Όπως αυτές που υπονοεί η πιο δραστήρια συμμετοχή των ιδιωτών καπιταλιστών στις επενδύσεις… Η «συγκράτηση των μονοπωλίων» αφορά άραγε το κρατικό κομμάτι ή τους νέους ομίλους που θα προκύψουν από τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις; Παράλληλα, ο συλλογικός της εκπρόσωπος, το κράτος –που στην ιδιόμορφη περίπτωση της Ρωσίας αποτελεί και ένα «κομμάτι» της κυρίαρχης τάξης- πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες ανταγωνιστικότητας και συνεχούς εκπαίδευσης για το εργατικό δυναμικό και τα στελέχη της οικονομίας (δαπάνες για την παιδεία), στοιχειώδεις υποδομές (περίθαλψη, δρόμοι) αλλά και τον γενικό έλεγχο.
Σύνθετα καθήκοντα για τους ταξικούς αξιωματούχους της Ρωσίας…