Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Ιουν 2013

ΜΕΒΓΑΛ, Κουφάλια Θεσσαλονίκης
Για έναν αγώνα που δεν άρχισε ακόμα…

Εδώ και σαράντα μέρες περίπου, οι εργαζόμενοι στη ΜΕΒΓΑΛ, στην Αθήνα, απεργούν, δίνοντας το δικό τους αγώνα για δουλειά και για αξιοπρεπή ζωή. Παραμένουν απλήρωτοι και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους με το κλείσιμο του παραρτήματος.
Παρόμοια η κατάσταση και για τους εργαζομένους στη ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια. Δουλεύουν περίπου 600 εργάτες που μένουν στα γύρω χωριά. Παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, υπό τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας, ότι σύντομα θα πληρωθούν και ότι δεν θα κλείσει το εργοστάσιο. Την επομένη της έναρξης της απεργίας στην Αθήνα, η εργοδοσία πλήρωσε ένα μηνιάτικο στους εργάτες Κουφαλιών, για να μην μπουν και αυτοί στον αγώνα. Καταλαβαίνουμε, φυσικά, ότι οι ίδιοι αισθάνονται δέσμιοι της εργοδοσίας από την μια, και της ανεργίας από την άλλη, και μέχρι σήμερα, δεν έχουν λειτουργήσει συλλογικά, ώστε να οργανώσουν τον αγώνα τους.
Μεγάλη ευθύνη, βεβαίως, φέρει η ηγεσία του σωματείου τους (ΔΑΚΕ), που ακολουθεί πιστά τις συμβουλές της εργοδοσίας. Προσπαθεί να πείσει τους εργάτες, ότι πρέπει να περιμένουν υπομονετικά την πληρωμή, ορίζοντας κάθε φορά νέα προθεσμία προς την διοίκηση του εργοστάσιου, για να τους δοθούν τα δεδουλευμένα (η τελευταία λήγει στις 30/6), σπέρνοντας ψεύτικες ελπίδες στους εργάτες.
Η στάση αυτή του σωματείου βάζει εμπόδια στην διάθεση των εργατών να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά για αυτούς. Ταυτόχρονα, εμποδίζει την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης που θα τους δυναμώσει και θα τους βοηθήσει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους.
Από την άλλη πλευρά, την Τρίτη 28/5, η ομοσπονδία αποφάσισε την απεργία, χωρίς όμως τους… εργάτες! Η απεργία, το όπλο των εργατών, αποφασίστηκε ερήμην τους. Οι εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερωθεί καν για αυτή και το πρωί της Τρίτης, όταν έφτασαν στη δουλειά, ενημερώθηκαν ότι απεργούν και ότι το ΠΑΜΕ περιφρουρεί την απεργία τους, όπως έλεγαν!
Αξιοσημείωτη είναι και η στάση του ΠΑΜΕ απέναντι στους εργάτες. Αρχικά, τους κατηγόρησε ότι δεν καταλαβαίνουν και ότι, όταν θα απολυθούν, δεν θα έρθει κανένας, για να τους συμπαρασταθεί και τότε θα είναι αργά. Στη συνέχεια, έληξαν την απεργία στις 2μμ, ενώ είχε προκηρυχθεί μέχρι τις 6μμ, επειδή υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση της ομοσπονδίας με την διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ και έπρεπε να γίνει σε καλό κλίμα, όπως μας είπαν μέλη του ΠΑΜΕ.
Κάτω από αυτές της συνθήκες, οι εργαζόμενοι στην ΜΕΒΓΑΛ καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους που είναι προβλήματα όλου του λάου. Η απάντηση δεν μπορεί να έρθει από κανέναν άλλον πέρα από αυτούς τους ίδιους, συλλογικά και με μαζικούς όρους.