Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

31 Ιαν 2009

Νέα από τη Βραζιλία: Επιχείρηση "Ειρήνη στην Ύπαιθρο"

Αγαπητοί φίλοι,

Η κυβέρνηση της Άνα Ζούλια Καρέπα (Πολιτεία Παρά, Βόρεια Βραζιλία), για άλλη μια φορά, όπως και στην «Επιχείρηση Ειρήνη στην Ύπαιθρο), που επέβαλλε τον τρόμο και τη βία στις οικογένειες των αγροτών, προβαίνει σε ενέργειες που στοχεύουν να «εκκαθαρίσουν» της περιφέρεια της πόλης Μπελέμ. Ονομάστηκε «Επιχείρηση Αντίδραση» και με το πρόσχημα της προετοιμασίας της πόλης για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ (27/1-1/2,2009), εξαπλώνεται η βία, η καταπάτηση των δικαιωμάτων και η καταστολή του φτωχού λαού στην πολιτεία του Παρά.
Παραθέτουμε μια επιστολή της Μαρίας Αντελίνα Μπραλία, που είναι πολίτης του Παρά, η οποία εξοργίστηκε με αυτές τις κατασταλτικές ενέργειες της κυβέρνησης Άνα Ζούλια Καρέπα και την έστειλε σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς (UNISEF, SDDH, OAB-PA), θέτοντας το ζήτημα της «σχεδόν εθνοκάθαρσης» που πραγματοποιείται στο όνομα της ασφάλειας όσων συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

CEBRASPO
Centro Brazileiro de Solidariedade aos Povos
www.cebraspo.com.br


Αγαπητοί φίλοι,

Προσωπικές αναφορές αποκαλύπτουν ότι η Επιχείρηση Αντίδραση, μια επιχείρηση της αστυνομίας της Πολιτείας του Παρά είχε σαν αποτέλεσμα τις κρατήσεις ατόμων για «ανακρίσεις». Το γεγονός ότι αυτό είναι από μόνο του παράνομο δημιουργεί ανησυχίες για αυτή τη «χώρα των δικαιωμάτων». Ωστόσο, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο αντίκτυπος και τα αποτελέσματα αυτής της «σχεδόν εθνοκάθαρσης» - που πραγματοποιείται στο όνομα της «ασφάλειας» όσων συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Και πρόκειται για «σχεδόν εθνοκάθαρση» γιατί οι κρατούμενοι είναι νεολαίοι, φτωχοί, μαύροι και σκουρόχρωμοι, όπως είναι και η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης. Μια επικίνδυνη σιωπή περιβάλλει αυτή την επιχείρηση. Οι «αμερόληπτοι πολίτες» - ίσως κουρασμένοι από την αύξηση της βίας και την συνεχή εγκληματικότητα που αφορά και δολοφονίες – εμφανίζεται να πιστεύει ότι αυτή είναι η λύση για την ανοιχτή πληγή της φτώχειας και της εγκατάλειψης στην οποία η κοινωνία έχει οδηγήσει το μέλλον της χώρας, τη νεολαία.
Είναι επίσης ανησυχητικό ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – OAB-PA (ο κλάδος στο Παρά του Δικηγορικού Συλλόγου Βραζιλία) και η Κοινωνία του Παρά για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – συνυπογράφουν με τη σιωπή τους αυτές τις αυθαίρετες κρατήσεις για «ανακρίσεις». Το μότο «μην επιτίθεσαι στους συμμάχους σου» φαίνεται ότι έχει τυφλώσει εκείνους που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης με την θεσμική βία, ανεξάρτητα από την προέλευση της.
Προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία η πληροφορία ότι μια ανάλογη επιχείρηση, προορισμένη να εγγυηθεί την «Ειρήνη στην Ύπαιθρο» που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2.007, κατέληξε σε βιαιότητες ενάντια στους εργάτες της υπαίθρου και τις οικογένειες τους και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έκαναν κατάληψη της Φάρμας Φορκίλα, στο δήμο Ρεντενσάο. Στην ακροαματική διαδικασία που έγινε τον Μάη του 2.008, αυτοί οι εργάτες επιβεβαίωσαν αυτές τις βιαιότητες από την Πολιτειακή Αστυνομία και σαν αποτέλεσμα 15 από αυτούς δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς σε διάστημα 6 μηνών.
Είναι επίσης δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι η εποπτεία της Επιχείρησης Αντίδραση έχει ανατεθεί στον πρόσφατα ξανα-διορισμένο στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, Ραϊμούντο Μπενασσούλι, γνωστό γιατί ήταν στην ίδια θέση την περίοδο που, όπως έχει γίνει δριμεία καταγγελία, μια ανήλικη κοπέλα κρατούμενη ήταν έγκλειστη με άνδρες φυλακισμένους που την βασάνιζαν και την βίαζαν. Όταν εξετάστηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διερεύνηση στις Φυλακές υπερασπίστηκε τον εαυτό του με το επιχείρημα: «Δεν είμαι κανένας ειδικός ιατροδικαστής. Αλλά αυτή η κοπέλα έχει κάποιο πρόβλημα, κάποια διανοητική καθυστέρηση. Ούτε μια φορά δεν είπε ότι είναι ανήλικη». Σίγουρα του αξίζει ο χαρακτηρισμός του διανοητικά καθυστερημένου, όπως τον αποκάλεσε η δημοσιογράφος Ελιάνε Κατανχέντε.
Με τέτοιους επικεφαλής αξιωματικούς διεξάγεται η «εκκαθάριση» της περιφέρειας Μπελέμ, για να προετοιμαστεί για το ΠΚΦ, με την καταπάτηση δικαιωμάτων, το μάντρωμα νέων ανθρώπων που ήδη έχουν μια «ισόβια ποινή» στα βρώμικα κελιά της αστυνομίας – γιατί αν ήταν πραγματικά εγκληματίες θα έπρεπε να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο, αντί να υπόκεινται σε «ανακρίσεις» ακριβώς πριν από το συμβάν. Αυτό είναι το κλίμα προετοιμασίας που η κυβέρνηση του Παρά και ο δήμος του Μπελέμ με το οποίο κατάφεραν να «εγγυηθούν» το ΠΚΦ, αντικείμενο πολλών ελπίδων και μεγάλων προσδοκιών των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Η διερεύνηση αυτών των καταγγελιών δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Με σεβασμό

Maria Adelina Braglia
RG 4.540.936-5 SSP/SP
e-mail: abraglia@terra.com.br

Υστερόγραφο: Έχω στείλει αυτή την επιστολή στην UNISEF, SDDH, OAB-PA. Για την επικοινωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρά χρησιμοποίησα με τη διεύθυνση: informatica@oabpa.org.br

15 Γενάρη 2009