Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Ιαν 2009

Η τρομοκρατία σπάει από το πλατύ κίνημα αλληλεγγύης

Λάρισα

Η τρομοκρατία σπάει από το πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες

Αμεση ήταν η απάντηση στις συλλήψεις της Δευτέρας 8 Δεκέμβρη με τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, που με τη δράση της και την ανοιχτή απεύθυνσή της στην κοινωνία της Λάρισας –και όχι μόνο, μιας και το ζήτημα των συλληφθέντων της Λάρισας με τις διατάξεις του τρομονόμου πήρε πανελλαδική έκταση- κατάφερε να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν να επιβάλουν οι δυνάμεις καταστολής και διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις (δήμαρχος – πρόεδρος εμπορικού συλλόγου - διάφορα φασιστοειδή).

Η πρώτη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρει ανάμεσα στα άλλα :

«…Στην πόλη μας, το όργιο τρομοκρατίας δεν έχει προηγούμενο. Συνέλαβαν 25 Λαρισαίους, από τους οποίους οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές σχολείων της πόλης, οι υπόλοιποι φοιτητές και νέοι μετανάστες της πόλης.
Κάποιους 16χρονους, μεταξύ αυτών και μαθήτριες, τους ξυλοκόπησαν άγρια, επιπλέον δεν ειδοποίησαν τους γονείς τους και με διάφορα προσχήματα εμπόδιζαν αυτούς και τους δικηγόρους τους να τους δουν. Και, το βασικότερο, τους παραπέμπουν με τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο και με την κατηγορία της «σύστασης εγκληματικής-τρομοκρατικής οργάνωσης».
Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα. Μερικές από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι:
«συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/εγκληματικής οργάνωσης, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, με διαρκή λειτουργία προς τα έξω, που επεδίωκε τη διάπραξη εμπρησμών (...) η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά, αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως (...) με δυνατότητα της ομάδας να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…»
Επιπλέον αυτών, οι κατηγορούμενοι διέπραξαν ακόμη ένα έγκλημα «…απηύθυναν προς τους αστυνομικούς τις φράσεις "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι", προσβάλλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψή τους».
Αν τώρα σιωπήσουμε, μαζί με τους 25 νέους που είναι τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, οι συμμαθητές μας, οι συμφοιτητές μας, καταδικαζόμαστε και όλοι εμείς για κάθε φορά που θα αγωνιζόμαστε και θα διεκδικούμε.
Η σιωπή είναι συνενοχή
Καταλαβαίνουμε πως, αν σήμερα δεν εναντιωθούμε, αύριο θα είμαστε οι επόμενοι στόχοι, όταν θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα διεκδικούμε.
Γι' αυτό:
Καταγγέλλουμε τις αθρόες συλλήψεις νέων και τις προσαγωγές.
Καταγγέλλουμε την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου (τρομο-νόμου)
Καταγγέλλουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας που επικρατεί στην πόλη
Απαιτούμε:
• Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και να αποφυλακιστούν τώρα όλοι οι συλληφθέντες
• Να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος
Καλούμε κάθε φορέα, συνδικαλιστική οργάνωση, συλλογικότητα και κόμματα να πάρουν θέση».

Με βάση το πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη και η πρώτη διαδήλωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και καταγγελίας της καταστολής και του τρομονόμου. Ηταν η πρώτη ανοιχτή μαζική παρέμβαση που άνοιξε το δρόμο για να αναγκαστούν να πάρουν θέση όσοι μέχρι τότε κρύβονταν, όπως η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ) αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης .
Η δράση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε με συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, με την προσπάθεια παρέμβασης σε χώρους εργαζομένων και την έκδοση ψηφισμάτων όπως της γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ Λάρισας και των εργαζόμενων στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων.
Παρ' όλη την ανταπόκριση που βρίσκει η δράση της Πρωτοβουλίας σε εργαζόμενους και νεολαίους, δεν λείπουν τα προβλήματα που εσωτερικά την αποδιοργανώνουν κυρίως από την παρέμβαση του αντιεξουσιαστικού χώρου που σχεδόν εκβιαστικά θέλει να επιβάλει το δικό του πλαίσιο και πρακτική στην Πρωτοβουλία, με κινήσεις διαχωρισμού, με έμπα-έβγα και ξαναέμπα στην Πρωτοβουλία και τη μετονομασία της σε Κίνηση Αλληλεγγύης.
Ενώ έχει μείνει ανοιχτό το ζήτημα της συγκέντρωσης και πορείας της 17 Γενάρη τόσο όσον αφορά το πλαίσιο όσο και το χρόνο πραγματοποίησης μίας μεγάλης ανοικτής συγκέντρωσης αλληλεγγύης. Από την άλλη, κάποιες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ-ΟΚΔΕ-Κομμ. Ανανέωση), για λόγους που δεν έχουν βγει δημόσια να εξηγήσουν, απείχαν από τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας και κρατούν αποστάσεις από τη δράση της, που φτάνει στα όρια του διαχωρισμού στη συγκέντρωση και πορεία της Παρασκευής 9 Γενάρη, καθώς ως Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις καλούν σε άλλο σημείο της πόλης.

Το ΚΚΕ(μ-λ) από την πρώτη στιγμή θεώρησε κεντρικό πολιτικό ζήτημα τόσο τις μαζικές συλλήψεις όσο και τις κατηγορίες του τρομονόμου που φορτώθηκαν στους νεολαίους καθώς και το κλίμα της τρομοκρατίας που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην πόλη της Λάρισας και στήριξε αποφασιστικά τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης όσο και το μάζεμα υπογραφών - όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά. Η άποψή μας ότι μόνο ένα μαζικό κίνημα συμπαράστασης μπορεί να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας και απειλών που είχε δημιουργηθεί στην πόλη έβαζαν σε δεύτερη μοίρα τόσο τα εσωτερικά προβλήματα της Πρωτοβουλίας όσο και τη μη συμμετοχή κάποιων άλλων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι οι μαζικές δράσεις μέσα στο λαό και μαζί με το λαό είναι αυτές που θα σπάσουν το κλίμα που θέλουν να επιβάλουν οι αντιδραστικές δυνάμεις, και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε.