Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Ιαν 2009

Να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό

ΧΑΝΙΑ

Με τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Νίκη στην Ιντιφάντα», «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» ο χανιώτικος λαός, ντόπιοι και μετανάστες, συμμετείχε μαζικά την Πέμπτη 15 Γενάρη στο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς και διοργάνωσαν οι φορείς οι οποίοι έχουν συνυπογράψει κοινό πλαίσιο καταγγελίας της εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα. Εκεί αναφέρουν: «Η σφαγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στάση που φανερώνει ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να στηριχτεί παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις και στην αλληλεγγύη των λαών. Τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνήσεων της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και όσων πολιτικών δυνάμεων συμφωνούν, προσπαθούν να κρύψουν ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δίνει το πράσινο φως στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι μόνος του. Είμαστε δίπλα του. Ο αγώνας του για μια λεύτερη πατρίδα πρέπει να δικαιωθεί και σε αυτόν τον αγώνα του είμαστε συμπαραστάτες…».
Επίσης στη σύσκεψη που έγινε μετά το προηγούμενο συλλαλητήριο στις 8 Γενάρη αποφασίστηκε να καλέσουν τους Χανιώτες να δώσουν αίμα για τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχε κινητή μονάδα αιμοδοσίας την Πέμπτη το πρωί στις 15 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Την Τετάρτη 14 Γενάρη δόθηκε συνέντευξη Τύπου και έγινε παρέμβαση στην πλ. Αγοράς με την κοινή προκήρυξη όπως και την Πέμπτη το πρωί. Το έγκλημα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που συντελέστηκε επί 22 μέρες από το κράτος του Ισραήλ και συνεχίζεται, στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και στην πολιτική των κυβερνήσεων σαν της Ελλάδας, των λεγόμενων ίσων αποστάσεων. Πολιτική που ανάβει το πράσινο φως στις φασιστικές πρακτικές του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Εξάλλου, είναι η ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποίησε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ νότια της Κρήτης πριν από μερικούς μήνες, γυμνάσια προσομοίωσης όπως γράφηκε στον Τύπο μιας πιθανής επίθεσης στο Ιράν. Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν δέσει χειροπόδαρα τη χώρα στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και την έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο πολέμου. Η αποκάλυψη ότι στο λιμάνι του Αστακού μεταφορτώνονται αμερικάνικα όπλα προς το Ισραήλ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το προηγούμενο. Η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης το είχε από τότε καταγγείλει στον τοπικό Τύπο. Εξάλλου, η αμερικανονατοϊκή βάση στη Σούδα είναι το προχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που συνεχώς εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται. Το σύνθημα λοιπόν «Εξω οι βάσεις από τον τόπο μας» που γράφτηκε στο κοινό πλαίσιο εκφράζει την ανάγκη να δυναμώσει το αντιϊμπεριαλιστικό-αντιβασικό κίνημα στον τόπο μας σαν την καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης σε κάθε αγωνιζόμενο λαό.
Σε αυτό το ζήτημα όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης έχει αποφασίσει να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση με όλες της τις δυνάμεις. Η κοινή δράση που αναγκάστηκαν να αποδεχτούν για το Παλαιστινιακό οι άλλες δυνάμεις δεν φαίνεται ότι είναι στις προτεραιότητές τους ή στις κατευθύνσεις τους. Στη σύσκεψη που είχε καλεστεί για την επομένη του συλλαλητηρίου έλαμψαν με την απουσία τους, εκτός από την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, όπως έλειπαν και από τις αποφασισμένες κοινές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης. Τελικά συμφωνήθηκε ένα νέο συλλαλητήριο για την Παρασκευή 23 Γενάρη και καμπάνια για δύο μέρες στην πόλη. Η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης επέμενε στη συνέχιση των κινητοποιήσεων επειδή η τυπική «εκεχειρία» που διαφαινόταν δεν θα σφράγιζε ούτε τη λήξη των εγκλημάτων του Ισραήλ ούτε τη λήξη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά του.
Η οργάνωσή μας και η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης στήριξαν τις κινητοποιήσεις με όλες τους τις δυνάμεις. Μοίρασαν πλατιά την κοινή προκήρυξη και του κόμματος και συμμετείχαν με μπλοκ στο συλλαλητήριο. «Η οργή και ο θυμός μας είναι ανάγκη να μετατραπούν σε ένα μόνιμο αντιιμπεριαλιστικό-αντιβασικό κίνημα, σε κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό» ήταν το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργάνωσε η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης την Πέμπτη 22 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.