Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Ιαν 2009

Ανταπόκριση από Βύρωνα-Καισαριανή

Την Κυριακή 14/12 έγινε στο Βύρωνα συζήτηση μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρόποδες του Υμηττού, η οποία αποφάσισε την πραγματοποίηση διαδήλωσης στο Βύρωνα την Τετάρτη 17/12. Με την κινητοποίηση διαφώνησε η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα, η οποία κάλεσε σε άλλη διαδήλωση το Σάββατο 20/12.
Το ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκε στην πορεία της Τετάρτης με προκήρυξη των νεολαίων. Η πορεία ξεκίνησε από το Βύρωνα, ενώθηκε με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής και κατευθύνθηκε στα αστυνομικά τμήματα Παγκρατίου και Καισαριανής. Στην Καισαριανή δέχτηκε απρόκλητα την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα, το μεγαλύτερο κομμάτι της, όμως, ανασυγκροτήθηκε και έφτασε μέχρι το Δημαρχείο της Καισαριανής, όπου οι διαδηλωτές αποφάσισαν νέα πορεία-απάντηση στην καταστολή για την Κυριακή 21/12.
Η πορεία αυτή έγινε στην Καισαριανή με μικρότερη μαζικότητα και με έντονη και προκλητική παρουσία των ΜΑΤ που την ακολουθούσαν από κοντά σε όλη της τη διάρκεια.
Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο αυτών κινητοποιήσεων ήταν ότι επικέντρωσαν αποκλειστικά και μόνο στα ζητήματα της κρατικής καταστολής, αδυνατώντας έστω και να αναφερθούν στη συνολικότερη πολιτική του συστήματος, την πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση.
Στην πορεία του Σαββάτου 20/12, οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις συγκρότησαν μπλοκ το οποίο ξεκίνησε από τον Υμηττό και έφτασε ως το Βύρωνα, όπου είχε καλεστεί η συγκέντρωση από την Αριστερή Παρέμβαση και το Σωματείο των Εργαζομένων του Δήμου. Η διαδήλωση δεν είχε μεγάλη μαζικότητα και περιορίστηκε να κινηθεί στο κέντρο του Βύρωνα, με συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενώ δεν έλειψε και η αντιπαράθεση, σε επίπεδο συνθημάτων, ανάμεσα στα μπλοκ των ΛΑΚ και της Αριστερής Παρέμβασης σε σχέση με το αίτημα για ανατροπή της κυβέρνησης που έθετε η τελευταία.
Είναι σαφές ότι στο ξέσπασμα που ακολούθησε τη δολοφονία του Αλέξη εκφράστηκαν πολλές απόψεις για τους αγώνες, την προοπτική τους, τους στόχους τους, για το ίδιο το κίνημα, τελικά. Ο βαθμός συμφωνίας της κάθε συνιστώσας με την άλλη διαφέρει, βέβαια, όμως αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να κινητοποιούμαστε από κοινού ενάντια στον κοινό εχθρό.
Και επειδή το γεγονός ότι το ξέσπασμα αυτό απλώθηκε και στις γειτονιές και δεν έμεινε μόνο στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντικό, θα πρέπει να διατηρηθεί το κεκτημένο των περιφερειακών κινητοποιήσεων και να μπουν στην άκρη οι λογικές των διαχωρισμών και των χωριστών συγκεντρώσεων.
Ο λαός στις ανατολικές γειτονιές της Αθήνας έχει πολλά προβλήματα, γενικά και ειδικά, και αυτό που χρειάζεται είναι να του δίνεται η δυνατότητα να παλεύει και να εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για όλα αυτά τα προβλήματα, ώστε να αρχίσει να βλέπει και την προοπτική της λύσης τους.