Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Ιαν 2009

Δικαστικός μαραθώνιος για την επιστροφή των απολυμένων στο Πομιλιάνο

Ιταλία

Σε μεγάλο και κουραστικό σήριαλ έχει εξελιχθεί η υπόθεση οχτώ εργαζομένων στη Φίατ στο Πομιλιάνο (Νάπολη) μετά τις αποφάσεις-παζάρια των δικαστών. Οι πέντε εργάτες της Φίατ και οι τρεις της ΤΝΤ (συνεργαζόμενη εταιρία στο πακετάρισμα και στις μεταφορές) απολύθηκαν στις 14 Φλεβάρη 2006 κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στη σύμβαση που υπέγραψε η εργοδοσία με τις ομοσπονδίες μηχανουργών. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων απέρριψε τη συμφωνία-κοροϊδία, μέσα από μαζικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες, γεγονός που προκάλεσε την οργή τόσο των αφεντικών όσο και των εργατοπατέρων της ομοσπονδίας. Η απάντησή τους ήταν η αναμενόμενη, δηλαδή απολύσεις, και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι απολυμένοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ως μέλη της Σλάι Κόμπας.
Η συνδικαλιστική αυτή παράταξη έκανε τότε και προσφυγή στα δικαστήρια, στη βάση του άρθρου 28 του (υπολογίσιμου ακόμα) Εργατικού Καταστατικού, που απαγόρευε τις απολύσεις για συνδικαλιστική δράση, και πρωτόδικα δικαιώθηκε. Έτσι, όλοι οι απολυμένοι γύρισαν στο πόστο τους. Η Φίατ όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Ένας άλλος δικαστής, στις 18 Σεπτέμβρη 2008, ανέτρεψε την αρχική απόφαση και απέλυσε ξανά τους οχτώ. Οι νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, αυτήν τη φορά σε συνδυασμό με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, χάρη στον αγώνα για τα σκουπίδια το καλοκαίρι που πέρασε, οδήγησε το δικαστήριο σε μια νέα απόφαση στις 8 Γενάρη 2009: πίσω οι τέσσερις απ’ τους πέντε, απόλυση του σ. Μίμμο Μινιάνο (εκπρόσωπος της Σλάι Κόμπας στην Διεθνή Αντικαπιταλιστική Αντιιμπεριαλιστική Σύσκεψη στην Αθήνα το 2006), ανοιχτό το θέμα των τριών της ΤΝΤ.
Είναι προφανές ότι το δικαστήριο προσπαθεί να ικανοποιήσει την Φίατ, καταδικάζοντας έναν πρωτοπόρο εργάτη της και συνεπή αγωνιστή του κινήματος, απ’ την άλλη δεν μπορεί να παραβλέψει τις γνωστές αγωνιστικές των εργατών που κατάφεραν, πέρα απ’ τα άλλα, να σπάσουν το κλίμα συναίνεσης σε μια κρίσιμη για το εργατικό κίνημα περίοδο.
Φέτος τον Ιούλη θα εκδικαστεί η νέα προσφυγή της Σλάι Κόμπας και εν τω μεταξύ αναμένονται και νέες εκδηλώσεις αλληλεγγύης.