Το δεύτερο παλλαϊκό συλλαλητήριο μέσα σε δυο περίπου βδομάδες (το προηγούμενο 9/3) έγινε τη Δευτέρα 21/3 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση-διαδήλωση που έχει γίνει στην πόλη. «Γονείς, και μαθητές στην πρώτη τη γραμμή, αυτές οι συγχωνεύσεις να μείνουν στο χαρτί», «κάτω τα χέρια απ τη παιδεία –όχι στα κλειστά σχολεία». Ήταν ένα ηχηρό όχι στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, μια δέσμευση ότι δεν θα περάσει το κλείσιμο σχολείων που η περιοχή έχει πανελλαδική πρωτιά!!!
Το συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, κινητοποίηση στην Περιφερειακή Δ/νση στη Λάρισα (18/3), καταλήψεις δημαρχείων, δρόμων κλπ με κλειστά σχολεία, όχι μόνο αυτά που καταργούνται αλλά και πάρα πολλά άλλα. Ακόμα και μετά το συλλαλητήριο πάνω από 50 Δημοτικά παραμένουν κλειστά και γύρω στα 14 Γυμνάσια-Λύκεια. Επιμένουν κόντρα στις απειλές της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης να διεκδικούν να έχουν σχολείο στον τόπο τους.
Πέρα από τα θετικά στοιχεία να σημειώσουμε και μερικά άλλα. Και σ΄ αυτό το συλλαλητήριο απουσίαζαν μαθητές της πόλης (παραβρέθηκαν μόνο μαθητές από περιφερειακά σχολεία που θα κλείσουν) και η παρουσία καθηγητών δασκάλων ήταν κάτω από τις απαιτήσεις της στιγμής. Παραμένει κρίσιμο ζητούμενο ή ανατροπή αυτών των δεδομένων. Οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης(οι περισσότεροι ανήκουν στη ΝΔ) φαίνεται αφού έκαναν το «κομμάτι» τους να αποσύρονται από την υπόθεση. Μια απόσυρση που μαζί με τις οργανωτικές -και όχι μόνο- αδυναμίες των άλλων συνδιοργανωτών (ΕΛΜΕ, Συλλόγους Δασκάλων, Γονέων, εργαζομένων), έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΜΕ να «καπελώσει» τη κινητοποίηση, ελέγχοντας τα μικρόφωνα και κατ επέκταση τις ομιλίες, μιλώντας για δικό του συλλαλητήριο. Ενδεικτικό το πώς δεν αντιλαμβάνεται το ζήτημα της διεκδίκησης και του αγώνα ο συγκεκριμένος χώρος. Βέβαια είναι η δεύτερη συνεχόμενη συγκέντρωση που γίνεται μία ενιαία πορεία-συγκέντρωση και όχι χωριστή, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη παραπέρα στάση των δυνάμεων αυτών.
Κλείνοντας μια σύντομη σημείωση με αφορμή ότι για τη Καρδίτσα γίνεται συνεχώς αναφορά από τη κυβέρνηση (η Διαμαντοπούλου το έθεσε ξανά στη Βουλή). Αναμασούν επιχειρήματα περί ρουσφετιών και εξυπηρετήσεων (ξέρετε των …άλλων του πρώην υφ. Παιδειας Ταλιαδούρου κλπ όχι τα δικά τους).Είναι αλήθεια, αλλά σε ποιον ανήκουν τα σχολεία;; Συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες της παιδείας, του μέλλοντος τελικά της νεολαίας του τόπου μας. Απάντηση θα πάρουν ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ. Η απεργία δασκάλων καθηγητών στις 30/3 σε συντονισμό με τους γονείς που διοργανώνουν γενική συνέλευση στις 28/3 αποτελούν τα επόμενα κινηματικά βήματα.