Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Ιουλ 2008

Αυτό είναι το σκάνδαλο!

Ακρίβεια, λιτότητα, φτώχεια, ανεργία
Εκμετάλλευση των εργαζόμενων – ξεκλήρισμα της αγροτιάς


Ακρίβεια, λιτότητα, μισθοί και μεροκάματα πείνας, φτώχεια και ανεργία. Αυτή είναι η κατάσταση για χιλιάδες εργαζόμενους, τα ίδια ζουν και οι αγρότες. Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Τα καλλιεργητικά έξοδα (πετρέλαιο, γεωργικά εφόδια, σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα κ.λπ.) αυξήθηκαν πάνω από 100%. Οι τιμές που πουλάει ο αγρότης τη σοδειά του δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε καν τα μεροκάματά του. Το κόστος της ζωής αυξάνει μέρα με τη μέρα και χιλιάδες αγροτικές οικογένειες αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Χρόνο με το χρόνο το πραγματικό εισόδημα του αγρότη μειώνεται, το βιοτικό επίπεδο χειροτερεύει. Τα χρέη στην ΑΤΕ και στους εμπόρους συνεχίζουν να ’ναι θηλιά στο λαιμό του αγρότη.
Η νέα ΚΑΠ και η «αποσυνδεδεμένη ενίσχυση» είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυνδεθούν οι αγρότες από τα χωράφια τους, να αποσυνδεθούν από την παραγωγή. Να μην παράγουν, να μην ζητάνε απορρόφηση της παραγωγής, να μην διεκδικούν ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα. Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και περιμένουν να ζήσουν από τα «δικαιώματα», από ενοίκια και από εποχιακά μεροκάματα. Το βαμβάκι, το καλαμπόκι και άλλες δυναμικές καλλιέργειες έγιναν ασύμφορες και εγκαταλείπονται γιατί δεν υπάρχουν αρδευτικά έργα υποδομής. Καπνός, ζαχαρότευτλα, βιομηχανική ντομάτα και άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες της χώρας μας ξεπατώθηκαν. Οι αυξημένες τιμές στο σιτάρι είναι συγκυριακές, δεν θα κρατήσουν για πολύ και αργά ή γρήγορα και τα δημητριακά θα ’χουν την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έλεγαν και λένε στους αγρότες ότι με την νέα ΚΑΠ θα έχουν σίγουρο και εξασφαλισμένο εισόδημα. Στην πραγματικότητα δεν έχουν εισόδημα αλλά επίδομα, όπως το επίδομα ανεργίας και το επίδομα φτώχειας. Ολα αυτά τα χρόνια οι επιδοτήσεις έμειναν στα ίδια όσο ήταν και τη τριετία 2000-2002. Με την ακρίβεια και το κόστος ζωής που ανεβαίνει από χρόνο σε χρόνο, στην πραγματικότητα έχουμε μείωση των επιδοτήσεων. Τώρα και αυτά τα λίγα ετοιμάζονται να τα πετσοκόψουν: Με απόφαση της ΕΕ θα κοπούν οι επιδοτήσεις σ’ όσους αγρότες έχουν κάτω από 10 στρέμματα ή παίρνουν κάτω από 250€ επιδότηση το χρόνο.
Τα ίδια γίνονται και με το νέο Κανονισμό για το βαμβάκι που θα ισχύει από το 2009. Για να αυξηθεί η ενίσχυση από 54,60 € σε 80,56 € το στρέμμα όπως λέει η κυβέρνηση, πρέπει να μειωθούν τα στρέμματα, πρέπει να εγκαταλείψουν και άλλοι αγρότες τη βαμβακοκαλλιέργεια. Δηλαδή, μπαίνει ξανά πλαφόν στη βαμβακοκαλλιέργεια (παλιά είχαμε πλαφόν στα κιλά, τώρα έχουμε πλαφόν στα στρέμματα) και έχουμε ξανά «πρόστιμο συνυπευθυνότητας» (αν καλλιεργηθούν παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα θα μειώνεται η «συνδεδεμένη» ενίσχυση).
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση. ΕΕ και ΚΑΠ (παλιά και νέα), αποδείχτηκαν καταστροφή για τους φτωχομεσαίους αγρότες. Καταστράφηκε η αγροτική οικονομία της χώρας μας, ξεκληρίστηκε η φτωχομεσαία αγροτιά γιατί έτσι θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης. Για να μην μπορεί η Ελλάδα να καλύψει τις βασικές διατροφικές της ανάγκες και από χώρα που έκανε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να καταντήσει χώρα που κάνει εισαγωγές. Για να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας μας από την ΕΕ και για να απορροφάμε την αγροτική υπερπαραγωγή και τα πλεονάσματα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Φρένο σ’ αυτήν την πολιτική μπορούν να βάλουν μόνο οι ίδιοι οι αγρότες με τους αγώνες τους.
Χρειάζεται ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ και ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ενάντια στην ΚΑΠ, παλιά και νέα, αναθεωρημένη και μη. Ενάντια στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Για να φύγει η χώρα μας από την ΕΕ. για δουλειά-αγροτική παραγωγή-εισόδημα και τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος της ζωής. Για να ’χουν μέλλον στα χωριά τους οι φτωχομεσαίοι αγρότες. Ειδικά για φέτος να διεκδικήσουμε ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για τις ζημιές στην παραγωγή και τη μείωση του εισοδήματός μας εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Χρειάζεται να ξαναζωντανέψουν οι αγροτικοί σύλλογοι.
Ενας αγροτικός σύλλογος σε κάθε χωριό - μια αγροτική ομοσπονδία στο νομό
Από τα κάτω, με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από ενιαίους συλλόγους, με γενικές συνελεύσεις σε κάθε χωριό, με συμμετοχή του κάθε αγρότη, του κάθε αγωνιστή, μπορούν και πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στην αγροτιά.