Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Ιουλ 2008

Απολογισμός της Πρωτοβουλίας Δράσης για το Ασφαλιστικό

Θεσσαλονίκη-Δυτικές Συνοικίες

Πραγματοποιήθηκε στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης απολογιστική συνέλευση των μελών της Πρωτοβουλίας. Μετά από μια γόνιμη συζήτηση διαπιστώθηκαν τα εξής.
Η πρωτοβουλία συστάθηκε από μιαν ομάδα προοδευτικών εργαζομένων, ανέργων, νεολαίων, μεταναστών κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης με στόχο την προώθηση της κοινής δράσης για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και ιατροφαρμακευτικών δικαιωμάτων από την αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική επιδρομή της κυβέρνησης και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Γιαννίτση και Ρέππα.
Τα κριτήρια γι' αυτό το εγχείρημα λαϊκής οργάνωσης ήταν:
Το ίδιο κυρίαρχο πρόβλημα της αντιασφαλιστικής επιδρομής της κυβέρνησης, που αναδεικνύεται κοντά στα άλλα σαν η γέφυρα μέσα από την οποία περνά την περίοδο αυτή η συνολική αντεργατική επίθεση ενάντια σ’ όλα τα εργατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού.
Η αναγκαιότητα μιας κοινής δράσης και έκφρασης στη γειτονιά, που θα αναδείκνυε τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις επιπτώσεις τους και θα συσπείρωνε πλατύ κόσμο πάνω σε μια χωρίς ψευδαισθήσεις, λαϊκή, αγωνιστική προοπτική.
Το ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα ευαισθητοποιούσε πολύ κόσμο σε επίπεδο συνοικίας, ιδιαίτερα στις εργατογειτονιές των δυτικών συνοικιών.
Την αναγκαιότητα συμβολής του καθένα μας στην προώθηση κινηματικής λογικής και στη δημιουργία λαϊκού κινήματος, ικανού να βάλει τέλος στις αντιλαϊκές επιδιώξεις του κεφάλαιου, της ΕΕ και της κυβέρνησης
Να εκφραστεί σε επίπεδο γειτονιάς η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των μελών της Πρωτοβουλίας στον αγώνα άλλων παρόμοιων επιτροπών κέντρου.
Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε τη λειτουργία, προσπαθώντας να κατανοήσει το πρόβλημα στο σύνολό του, τις ιδιαιτερότητές του, τις αιτίες που το γέννησαν και τους φορείς που το προσωποποιούν. Δεν υποκατέστησε κανένα συνδικαλιστικό όργανο ή πολιτικό φορέα, απλά προσπάθησε να συμβάλει σε τοπικό επίπεδο στην ανάπτυξη ενός μαζικού, λαϊκού κινήματος για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Απευθύνθηκε στο χώρο των δυτικών συνοικών, σ’ όλους όσοι πλήττονται από τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς, καλώντας τους σε κοινή δράση για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου και την κατάργηση όλων των εν ισχύ αντιασφαλιστικών νόμων.
Συμπορεύτηκε στο πλαίσιο μιας κινηματικής λογικής, που εντάσσει το πρόβλημα στη γενικότερη ταξική επίθεση του κεφάλαιου.
Κινήθηκε μέσα από πλατιές, ανοιχτές, ολομελειακές και δημοκρατικές διαδικασίες.
Απευθύνθηκε στο μέτρο των δυνατοτήτων της στο χώρο ευθύνης της με προκηρύξεις, τετρασέλιδο τεύχος και αφίσες σε παρεμβάσεις σε Αμπελόκηπους, Εύοσμο, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Κορδελιό, Μενεμένη, Νεάπολη, Ξηροκρήνη, Ευκαρπία.
Η Πρωτοβουλία κατάφερε:
Να συνεδριάζει τακτικά όχι μόνο για θέματα απολογισμού και προγραμματισμού της δράσης της, αλλά και για να κουβεντιάσει όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Παρέμβηκε προπαγανδιστικά και προγραμματισμένα και με καλή συχνότητα σ’ όλες τις γειτονιές της περιοχής δράσης της, σε χώρους εργασίας και πολυκαταστήματα.
Συσπείρωσε κάποιους αγωνιστές σε μια αγωνιστική πορεία σύμπλευσης, δραστηριοποιώντας τους σε μια μόνιμη βάση.
Κινήθηκε αυτόνομα με δικές της πρωτοβουλίες και υλικά.
Εδωσε το «παρών» στην κεντρική Πρωτοβουλία εργαζομένων, ανέργων, νεολαίων, διακινώντας τα υλικά της και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της, εφόσον συμφωνούσε.
Πρωτοστάτησε σε πορεία στους Αμπελόκηπους, την πρώτη και μοναδική σε επίπεδο συνοικίας.
Κινήθηκε μόνο με την οικονομική αρωγή των μελών της, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της δράσης και των προγραμματισμών της.
Διοργάνωσε γλέντι οικονομικής ενίσχυσης σε λαϊκό κέντρο των δυτικών συνοικιών.
Η πρωτοβουλία στο σύντομο διάστημα της μέχρι τώρα ζωής της:
Δεν κατάφερε να ξεπεράσει το προπαγανδιστικό στάδιο και μέσω μιας εντονότερης προσωπικής κοινωνικής επαφής να δημιουργήσει πιο δυναμικά και αριθμητικά καλύτερα δεδομένα και μαζικότερες κινητοποιήσεις.
Αν και απευθύνθηκε σ’ όλες τις οργανωμένες δυνάμεις και σε μεμονωμένους αγωνιστές του χώρου, που θέλουν να αναφέρονται σε μια ταξική, αγωνιστική και δυναμική προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος, έξω από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, συνάντησε την αδιαφορία και προσπάθειες απομόνωσής της και μια κοντόφθαλμη, καιροσκοπική και μικροκομματική αντιπαλότητα, εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις. Σίγουρα η στάση όλων αυτών συνέβαλε στη μη περαιτέρω μαζικοποίηση της Πρωτοβουλίας.
Κάποιες δυνατότητες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο δεν αξιοποιήθηκαν έτσι ώστε να διευκολυνθούν περισσότερο οι συνολικές προσπάθειες και τα αποτελέσματα.
Συνυπολογίζοντας όλα όσα πέτυχε με τις μικρές της δυνάμεις και στο μικρό χρόνο τής μέχρι τώρα ζωής της η Πρωτοβουλία αλλά και τις όποιες δικαιολογημένες ή μη αδυναμίες που εμφάνισε, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών, κατάφερε να έχει μια συχνή αγωνιστική παρουσία στις δυτικές συνοικίες, να γίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σημείο αναφοράς για πολλούς. Να καταθέσει μια παρακαταθήκη συνέχειας στην υπεράσπιση της λαϊκής αγωνιστικής προοπτικής. Και φυσικά να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών της στην ανάδειξη και γνωστοποίηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος της αντιασφαλιστικής επιδρομής, να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον του κόσμου και να βάλει με τη σειρά της «πλάτη» για την επιτυχία των μεγαλειωδών απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων. Μ’ αυτές τις σκέψεις, η δημιουργία και η μέχρι τώρα δράση της Πρωτοβουλίας μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά.
Τέλο,ς η Πρωτοβουλία αποφάσισε και πραγματοποίησε στους Αμπελόκηπους εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Αντιλαϊκά μέτρα για την περίθαλψη». Τόσο από την πλευρά της εισήγησης όσο και από τις παρεμβάσεις σκιαγραφήθηκε τεκμηριωμένα και γλαφυρά η ζοφερή εικόνα της περίθαλψης αν περάσουν τα απάνθρωπα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ταυτόχρονα εκφράστηκε η αναγκαιότητα να μπει φραγμός σ’ αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια, μέσα από αποφασιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες αγώνα και κοινής δράσης στη γειτονιά και όχι μόνο.
Μετά την εισήγηση και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, προβλήθηκε η ταινία του Μάικλ Μουρ, «Sisco».