Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Ιουλ 2008

Λελέ Δημάκου

Εφυγε από τη ζωή στις 28 Ιούνη, πλήρης ημερών, η Λελέ Δημάκου, αγωνίστρια της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε πολύ νεαρή ηλικία οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε στις γραμμές του. Για τη δράση της αυτή εξορίστηκε στη Μακρόνησο, στη Χίο και στο Τρίκερι στην περίοδο 1947 – 1952. Από το 1952, επιστρέφοντας και πάλι στην Αθήνα, υπηρετεί πιστά και αταλάντευτα το παράνομο ΚΚΕ, αλλά και δρα σε μια σειρά οργανώσεων της ΕΔΑ. Το Μάη του ’67 συλλαμβάνεται από τη Χούντα και εξορίζεται στη Γυάρο και κατόπιν στην Αλικαρνασσό, αρνούμενη να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Η στάση της στην εξορία υπήρξε παραδειγματική για την υπομονή, την ψυχραιμία, το κουράγιο και την αλληλεγγύη στις συντρόφισσές της, σε δύσκολες εποχές διάσπασης της Αριστεράς.
Μετά την πτώση της Χούντας, ανένταχτη πια, χωρίς όμως να χάσει την αγωνιστικότητα και το κομμουνιστικό της ήθος, βρισκόταν πάντα εκεί που χρειαζόταν σχεδόν μέχρι τα τελευταία χρόνια της ενενηντάχρονης ζωής της. Ηταν πολύ σεμνή. Δεν ήθελε να μιλούν γι’ αυτήν. Να μας συμπαθάει. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΛΕΛΕ.