Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Ιουλ 2008

Κινητοποιήσεις στα εργοστάσια Λαναρά

Ξανά βρίσκονται στην επικαιρότητα οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας του Λαναρά σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Εβρο και Ροδόπη. Μετά το κλείσιμο των «Κλωστηρίων Β» της Νάουσας οπότε πετάχτηκαν στο δρόμο 200 εργαζόμενοι, το λουκέτο στην «Ολυμπιακή», τις 400 απολύσεις στην «Τρικολάν» και τις 150 απολύσεις της «ΦΑΝΚΟ» έρχεται η σειρά για πάνω από 1200 εργαζόμενους στα εναπομείναντα 7 εργοστάσια του ομίλου Λαναρά.
Οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για περισσότερο από δύο μήνες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και ξεκίνησαν σειρά κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα 14 Ιούλη έγινε συνάντηση των εκπροσώπων τους με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας χωρίς αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το κλείσιμο αφού ο όμιλος τροφοδοτεί μεγάλες εταιρίες στον κόσμο (όπως η Benetton) και τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει πολλά νέα συμβόλαια. Ακόμα και το εργοστάσιο της Ν. Ραιδεστού στη Θεσσαλονίκη, όπου δουλεύουν 110 εργαζόμενοι, έχει το πανελλαδικό μονοπώλιο στο νήμα "μελανζέ" με σημαντικές εξαγωγές.
Κι όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χαθεί τα δύο τρίτα των θέσεων του κλάδου και 1200 επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας έχουν μεταναστεύσει στα Βαλκάνια.
Την Τετάρτη 16 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα και η πληρωμή να γίνεται στο εξής κανονικά, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς και να δοθούν άμεσα 1.500 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο.