Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Ιουλ 2008

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΡΕΑ ΒΥΡΩΝΑ

Ιούλιος 2008

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και εξετάζοντας αναφορές δημοτών του δήμου Βύρωνα, εξέδωσε το από 7/1/2008 (ΑΠ: 3526/2007, 8717/2007,13854/2007) πόρισμά του σχετικά με τη νομιμότητα επιβολής δυνητικού ανταποδοτικού τέλους από το δήμο Βύρωνα, το οποίο κοινοποιήθηκε στο δήμο την 30-6-2008.
Πρόκειται για την επιβολή “ειδικού ανταποδοτικού τέλους 7,20 ευρώ μηνιαίως ανά μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος για τα έτη 2007 έως και 2010”, με χρόνο έναρξης βεβαίωσης του τέλους την 1-1-2007, που επιβλήθηκε με την με αριθμό 318/22-11-2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βύρωνα. Η παραπάνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τροποποιήθηκε με την με αριθμό 55/2007, με την οποία το τέλος επιμερίστηκε ανά τετραγωνικό μέτρων των ακινήτων ως εξής: οι κατοικίες επιβαρύνονται με 0,99 ευρώ του τέλους και τα καταστήματα με 2,72 ευρώ του τέλους επιπλέον της ισχύουσας έως τότε.
Οι αποφάσεις αυτές του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα, που οδήγησαν σε μια αύξηση της τάξης περίπου του 76% των λογαριασμών της ΔΕΗ και την οποία επιβαρύνθηκαν οι δημότες, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Δήμου, αιτιολογήθηκαν από αυτούς που τις ψήφισαν για να καλυφθούν δαπάνες ανανέωσης και προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου, κάλυψης λειτουργικών αναγκών νέων υπηρεσιών του, κάλυψης αναγκών δημοτικής αστυνομίας, φύλαξης σχολικών κτιρίων, συντήρησης έργων, για χρηματοδοτήσεις έργων ανάπλασης και ανακατασκευής οδοστρωμάτων και για οικονομική αρωγή πρωτοβουλιών και προγραμμάτων των νομικών προσώπων του Δήμου κ.λπ.
Με το προαναφερόμενο πόρισμά του (το οποίο μπορεί κάλλιστα να διαβάσει οποιοσδήποτε στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου HYPERLINK "http://www.synigoros.gr/pdf_01/porvir.pdf"http://www.synigoros.gr/pdf_01/porvir.pdf) ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι δεν πληρούται κανένα από τα κριτήρια που απαιτούνται για την νομιμότητα αυτής της απόφασης. Ειδικότερα, δεν συγκεκριμενοποιούνται τα έργα ή οι υπηρεσίες, ο κύκλος των προσώπων που θα απολαύσουν την ωφέλεια, ενώ προέκυψε ότι σχεδόν όλες οι δαπάνες που αναφέρονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και για την κάλυψη των οποίων επιβλήθηκε το τέλος αφορούν έργα ή υπηρεσίες που αποτελούν νομοθετημένο αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του ΟΤΑ, η χρηματοδότηση των οποίων γίνεται από άλλα τακτικά έσοδά του. Επίσης δεν παρατίθενται προϋπολογισμοί των έργων τα οποία αφορούν οι δαπάνες και αναφέρονται στην απόφαση, ενώ η είσπραξη μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη.
Δηλαδή, οι δημότες και κάτοικοι να (ξανα)πληρώνουν από την τσέπη τους δαπάνες για τις οποίες ήδη υπάρχει χρηματοδότηση από τακτικά έσοδα του δήμου (για τα οποία πάλι έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες), για τις νομοθετημένες αρμοδιότητές του Δήμου (για τους λόγους, δηλαδή, για τους οποίους υπάρχει η τοπική αυτοδιοίκηση) και μάλιστα πληρώνουν εκβιαστικά μέσω ΔΕΗ (διαφορετικά θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση) έναν ακόμη φόρο που κρίθηκε, επιπροσθέτως, αντισυνταγματικός, δεδομένου ότι η φορολογική αρμοδιότητα των δήμων δεν είναι απεριόριστη.
Ο Δήμαρχος Βύρωνα, στις επισημάνσεις του Συνηγόρου να ανακαλέσει την απόφασή του, απάντησε ότι αυτή είναι νόμιμη και μόνον η δικαστική ακύρωσή της είναι δυνατή, ενώ παρέλειψε να σχολιάσει τα επιχειρήματα που έθεσε υπόψη του η Αρχή, όπως περιλαμβάνεται στο εν λόγω πόρισμα. Η απάντηση βεβαίως αυτή του δημάρχου φανερώνει, εκτός άλλων, ότι γνωρίζει πολύ καλά και εκμεταλλεύεται άριστα ότι οι δημότες του και μάλιστα οι πιο φτωχοί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των δικαστικών αγώνων. Ελπίζει, δηλαδή, στην απελπισία των δημοτών του! Σε πρόσφατο, δε, τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 (14/7/2008), στην εκπομή “6 με 11 ΜΑΖΙ” των δημοσιογράφων Καραμέρου και Χαριτάτου, ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε πως επέβαλε το αυξημένο αυτό τέλος για να “προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις για χώρο πρασίνου”, επειδή δεν είχε έσοδα, ενώ την ίδια στιγμή δήλωνε ότι είναι πρώτος δήμος σε απορροφητικότητα κονδυλίων!! Μάλιστα δήλωσε πως η απόφασή του αυτή δεν είναι παράνομη αλλά είναι παράνομος ο ...Συνήγορος του Πολίτη!!.
Θεωρούμε ότι σε μια περίοδο που η ακρίβεια, η ανεργία και η επισφαλής εργασία επιδεινώνουν ραγδαία τις συνθήκες ζωή στις πόλεις, τη στιγμή που σε κάθε δημοτικές εκλογές αλλά και σε κάθε σημαντικό θέμα (εργασιακών δικαιωμάτων, ακρίβειας, ποιότητας ζωής, περιβάλλοντος) η φωνή των πολιτών και των κατοίκων είτε δεν μπορεί να ακουστεί είτε “πνίγεται” τεχνηέντως και αναδεικνύονται όλες εκείνες οι φωνές που μας καλούν να περιοριστούμε να "ψηφίζουμε τους καλύτερους" και μετά να σιωπάμε γιατί ως "μέσοι πολίτες" δεν ξέρουμε - ξέρουν άλλοι και μας “αντιπροσωπεύουν”, αναδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Που δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη ούτε είναι άμεση και προσιτή, όπως ισχυρίζονται, αλλά αποτελεί έναν διευρυμένο μηχανισμό με αρμοδιότητες του μακριού χεριού της κεντρικής εξουσίας που επιβάλλει παράνομα, αντισυνταγματικά και εκβιαστικά χαράτσια στους κατοίκους και δημότες. Που λειτουργεί, τελικώς, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Απαιτούμε: Να ανακληθεί αμέσως η αντιλαϊκή, απαράδεκτη και αντισυνταγματική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Να επιστραφούν αμέσως στους δημότες και κατοίκους του Δήμου Βύρωνα όλα τα παρανόμως εισπραχθέντα "δήθεν ανταποδοτικά" τέλη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΡΕΑ ΒΥΡΩΝΑ