Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Ιουλ 2008

Τρίτο Διεθνές Συνέδριο της ILPS

Χονγκ Κονγκ 19-21 Ιούνη 2008

Ολοκληρώθηκαν με αρκετή επιτυχία οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Διεθνούς Λίγκας Λαϊκού Αγώνα (ILPS) που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από τις 19 έως τις 21 Ιούνη. Μετά τα δύο προηγούμενα συνέδρια που είχαν πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία, ήταν μάλλον επιβεβλημένο το επόμενο συνέδριο να γίνει σε μια περιοχή του πλανήτη απ' όπου προέρχονται και οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη αλλά κυρίως η ένταση των ταξικών αγώνων στην Ασία σηματοδοτεί τα νέα επίκεντρα των επαναστατικών διεργασιών. Δυστυχώς, κι αυτή τη φορά οι διεργασίες του συνεδρίου περιορίστηκαν στο χώρο διεξαγωγής χωρίς να καταφέρουν να γίνουν πολιτικό γεγονός με τοπική αναφορά. Ενα ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να λειφθεί υπόψη στην επιλογή του τόπου διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου.
Οπως είχε αναφερθεί και στην προηγούμενη ανταπόκριση, υπήρξε διευρυμένη συμμετοχή οργανώσεων και αντιπροσώπων από την Ασία και την Ωκεανία. Εκτός από την πολυπληθή παρουσία των Φιλιππινέζων με εργατικές, αγροτικές, φοιτητικές οργανώσεις και ερευνητικά κέντρα από τις Φιλιππίνες αλλά και οργανώσεις μεταναστών απ' όλο τον κόσμο, ξεχώρισαν οι αντιπροσωπείες από την Ινδία (εκπρόσωποι γυναικείων, αγροτικών και εργατικών οργανώσεων καθώς και επιτροπών για τους πολιτικούς κρατούμενους), την Ινδονησία (φοιτητές και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον εργατικό και αγροτικό τομέα), την Αυστραλία (επιτροπές κατά των βάσεων, αντιπολεμικές κινήσεις), την Κορέα και την Ιαπωνία. Παρά την κατάθεση κειμένων για την κατάσταση στο Νεπάλ, δυστυχώς την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αντιπροσωπεία.
Αν και περιορισμένη η αντιπροσώπευση από την Αφρική, οι εκπρόσωποι από την Κένυα, που δραστηριοποιούνται στο συνδικαλιστικό χώρο, με την ενεργό συμμετοχή τους καλλιέργησαν την αισιοδοξία για στενότερους δεσμούς της Λίγκας με τη μαύρη ήπειρο. Σε επόμενα φύλλα της ΠΣ θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε τις πολιτικές τους αναλύσεις για πληρέστερη ενημέρωση.
Η γενικότερη δυναμική του κινήματος στη Λατινική Αμερική αντανακλάται πλέον στις ευρύτερες διασυνδέσεις της Λίγκας. Με κέντρο τη Βραζιλία διαμορφώνεται ένα δίκτυο οργανώσεων και κινήσεων που συνδυάζουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με την αντιρεφορμιστική πολιτική αντιπαράθεση ενάντια στις σοσιαλδημοκρατικές κρατικιστικές αυταπάτες. Ενώ στη Βόρεια Αμερική, οι δεσμοί πλέον της Λίγκας με τα τοπικά κινήματα των πόλεων σταθεροποιούνται και διευρύνονται.
Τέλος, έγινε φανερή η διάθεση για δυναμικότερη παρουσία της Λίγκας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, κρίνοντας από την αποφασιστική ανάληψη ευθυνών για πολιτικές παρεμβάσεις στην περιοχή στο άμεσο μέλλον. Αναλυτικότερη παρουσίαση σύντομα από τις σελίδες της ΠΣ.
Μετά τη φούσκα λοιπόν των σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης "αντι-γκλόμπαλ" ξεκαθαρίζει το τοπίο για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Οι συνθήκες είναι βέβαια ιδιαίτερα δύσκολες και οι διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις αναπόφευκτες και στο εσωτερικό της Λίγκας. Ο σεβασμός όμως στο διάλογο είναι το εχέγγυο για την παραπέρα προώθηση των στόχων μέσω της πολιτικής και οργανωτικής ενίσχυσης.

Το σώμα εξέλεξε νέα Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή (ICC) αποτελούμενη από 27 τακτικά και 8 αναπληρωματικά μέλη, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη από την Ελλάδα. Στην πρώτη της συνεδρίαση, η ICC εξέλεξε νέα εννεαμελή Διεθνή Συντονιστική Ομάδα (ICG) αποτελούμενη από τους παρακάτω: Πρόεδρος, Jose Maria Sison (International Network of Philippine Studies), Αντιπρόεδρος, GN Saibaba (Revolutionary Democratic Front of India), Αντιπρόεδρος Εσωτερικών Υποθέσεων, Carol P. Araullo (BAYAN, Philippines), Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων, Μανόλης Αρκολάκης (Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης, Ελλάδα), Γενικός Γραμματέας, Arman Riazi (Democratic Antiimperialist Organization of Iranians), Α' Βοηθός Γραμματέας, Elmer Labog (KMU, Philippines), Β' Βοηθός Γραμματέας, Aliyah Brunner (Umut Publications, Austria), Ταμίας, Theo Droog (Ολλανδία) και Ελεγκτής, Malcolm Guy (Καναδάς).