Μετά από 10 χρόνια η κυβέρνηση στέλνει ξανά μαθητές σε δίκες για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Η πρώτη φορά ήταν το 1998 με το κίνημα ενάντια στους νόμους Αρσένη, μια εποχή που η τρομοκρατία ενάντια στο μαθητικό κίνημα οδήγησε μέχρι και στη θέσπιση του ιδιώνυμου και τις πρώτες δίκες μαθητών.
Στις 23 Ιουνίου κλήθηκαν για κατάθεση οχτώ διευθυντές και πρόεδροι συλλόγων γονέων, σε συνέχεια της πρώτης πρόσκλησης για κατάθεση που έγινε το Μάη. Αυτή η τελευταία μάλιστα, έγινε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά για διατάραξη κοινής ειρήνης την περίοδο των καταλήψεων του Νοεμβρίου, την οποία κατέθεσε μεταξύ άλλων ο… πολύς Ζάχος Χατζηφωτίου ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.
Η κυβέρνηση, με κλειστά πλέον τα σχολεία, χρησιμοποιεί ό,τι μέσο διαθέτει για να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το μαθητικό κίνημα. Εχει φαίνεται κι αυτή τη -σωστή- εκτίμηση ότι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο γι’ αυτήν με βάση τα όσα προτίθεται να θεσμοθετήσει για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το ζήτημα της ποινικοποίησης των αγώνων είναι τέτοιο που δεν αφορά μόνο το μαθητικό κίνημα. Το ζουν έτσι κι αλλιώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις δικές τους κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις. Το να στήνονται όμως δίκες για δεκαπεντάχρονα παιδιά που διεκδικούν τη ζωή τους, είναι μιας άλλης τάξης ζήτημα και απαιτεί συνολική αντιμετώπιση και απάντηση.
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.