Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Νοε 2008

Απεργία 21 Οκτώβρη

Χανιά

Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως και του Εργατικού Κέντρου και του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας σχεδόν αδιαφόρησαν για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 21 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι «δήλωσαν παρόντες». Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Η πολιτική της φτώχειας, η ανεργία που στα Χανιά αρχίζει να αυξάνεται λόγω του παγώματος των κατασκευών, η δεδομένη κατατρακύλα σε εξευτελιστική τιμή της φετινής σοδειάς του λαδιού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οσο και αν οι κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό την περασμένη άνοιξη δεν είχαν αίσιο τέλος, εξαιτίας του ξεπουλήματος των αγώνων απ’ την συνδικαλιστική ηγεσία, οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι θέλουν να αντισταθούν. Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση σε μαζικό λαϊκό αγώνα.
Η Ταξική Πορεία πραγματοποίησε σειρά εξορμήσεων σε εργασιακούς χώρους και στο κέντρο της πόλης, όπου μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις που καλούσαν στην απεργία. Επιτυχία επίσης σημείωσε και η προσυγκέντρωση που έκανε μπροστά από το Δημαρχείο και από εκεί πορεύτηκε με συγκροτημένο μπλοκ στην κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Εκπρόσωπος της Ταξικής Πορείας έκανε σύντομη ομιλία στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους. Μισή ώρα νωρίτερα το ΠΑΜΕ, όπως μας έχει συνηθίσει, 300 μέτρα παραπάνω έκανε τη δικιά του συγκέντρωση με μικρή συμμετοχή. Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται βαρύς και οι αριστερές δυνάμεις και οι αγωνιστές πρέπει να συμβάλουν στο μέγιστο για την οργάνωση και το δυνάμωμα των αντιστάσεων και των αγώνων των εργαζομένων.

Βόλος

Η Πρωτοβουλία Αγώνα η οποία είχε συσταθεί ενάντια στο ασφαλιστικό, με συμμετοχή αριστερών οργανώσεων και ανένταχτων εργαζόμενων αγωνιστών, επανέλαβε τις συναντήσεις της από τις αρχές Οκτωβρίου, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες πολλών εργαζομένων που δεν καλύπτονται ούτε από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ούτε από τις αγωνιστικές κορόνες (και μόνο κορόνες) του ΠΑΜΕ.
Βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη να δοθεί ένα αγωνιστικό παρών στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου και το απαραίτητο ξεκαθάρισμα εννοιών, όπως «κρίση», «προτάσεις για το ξεπέρασμά της», «κρατικός παρεμβατισμός» κ.τ.λ.
Οσον αφορά την απεργία, το μπλοκ της πρωτοβουλίας που συγκεντρώθηκε στο Εργατικό Κέντρο ήταν και μαζικό (σίγουρα μαζικότερο από αυτό των εργατοπατέρων) και μαχητικό, καθώς φώναζε σε όλη τη διάρκεια της πορείας συνθήματα ενάντια στη λιτότητα, για αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις.
Η οργάνωση του ΚΚΕ (μ-λ) παρέμβηκε με την προκήρυξή της, η οποία μοιράστηκε σε εκατοντάδες Βολιώτες, ενώ συμμετείχε αποφασιστικά στη συγκρότηση του μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αγώνα.
Οσον αφορά τις απόψεις για την κρίση, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης-συζήτησης στις 5 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο, στις 6.30 μμ, προκειμένου να ακουστούν οι πολλές και διαφορετικές απόψεις για την κρίση όσο και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τη δει και να την αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα.
Το ΚΚΕ(μ-λ) από τη δική του πλευρά θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επιτυχίας της εκδήλωσης και κυρίως στη δημιουργία μιας πλατιάς λαϊκής κίνησης που θα βάλει στόχο την ανάπτυξη της αντίστασης στην επίθεση του συστήματος.

Λάρισα

Μαζική ήταν η παρουσία εκατοντάδων εργαζόμενων στην απεργιακή συγκέντρωση της 21 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, δείγμα των διαθέσεων των εργαζόμενων να αγωνιστούν ενάντια στο φόρτωμα της κρίσης του συστήματος στις πλάτες τους. Απόδειξη ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων μπορούν να γίνουν ορμητικό κίνημα αντίστασης, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν τόσο οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ όσο και η ηγεσία του ΠΑΜΕ, που, όπως και αλλού έτσι και στη Λάρισα, έχει υποκαταστήσει το Εργατικό Κέντρο των εργαζόμενων της πόλης με τη δική της παραταξιακή λογική και δράση, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μαζικοποίηση του αγώνα.
Η Ταξική Πορεία με αφίσες και προκηρύξεις όλο το προηγούμενο διάστημα απευθύνθηκε στους εργαζόμενους της πόλης και τους καλούσε στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία συγκρότησε μπλοκ με δικό της πανό και συνθήματα.
Μετά από συζητήσεις αποφασίστηκε από αριστερές οργανώσεις να διοργανωθεί στη Λάρισα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση και Αριστερά» την Παρασκευή 14 Νοέμβρη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.30 μμ.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι οργανώσεις Κομμουνιστική Ανανέωση, ΚΚΕ(μ-λ), ΚΟΕ, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ.