Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Νοε 2008

Πανελλαδική σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκαν (και θα συνεχίσουν) από σοβαρούς αγώνες στους εκπαιδευτικούς χώρους. Όλοι αυτοί οι αγώνες αποτελούν έκφραση, φέρουν το αποτύπωμα της μεγάλης κλίμακας επίθεσης του συστήματος σε όλα τα μέτωπα και των αντιθέσεων που αυτή δημιουργεί.
Με δεδομένη, άλλωστε, την όξυνση της οικονομικής κρίσης πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον φόρτωμά της στις πλάτες των εργαζομένων τόσο στο οικονομικό επίπεδο (λιτότητα – περικοπές) όσο και στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων αλλά και στο επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Στο φόντο αυτό, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοέμβρη, μετά από αρκετά χρόνια, πανελλαδική σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη). Η σύσκεψη είναι ανοιχτή.
Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από αρκετά μέρη της Ελλάδας. Στόχος της σύσκεψης είναι τόσο η καλύτερη ανάλυση-προσέγγιση των επιδιώξεων της αστικής τάξης -ιδιαίτερα στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες- όσο και τα καθήκοντα που προκύπτουν από την ανάλυση αυτή. Αντιγράφουμε από την πρόσκληση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών:
«Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όλοι κρίνονται πάνω στις πράξεις τους. Κρίνονται από το αν θέτουν στις δυνάμεις τους στην υπηρεσία των αναγκών του κινήματος. Κρίνονται από το αν συμβάλλουν στο να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να βρει τη διέξοδο του αγώνα και της συλλογικής δράσης.
Η ανάγκη απάντησης των ζητημάτων που τίθενται από την πραγματικότητα είναι επείγουσα.

Το ζήτημα της ανασυγκρότησης του κινήματος είναι ζήτημα που με προφανή πια τρόπο είναι ζήτημα ζωής. Η ανασυγκρότηση αυτή θα γίνει. Αλλά θα γίνει δια πυρός και σιδήρου! Με ελπίδες και αναστολές, με αβεβαιότητες, με προχωρήματα και πισωγυρίσματα. Με αναμέτρηση με τις πραγματικές αδυναμίες. Οποιος ελπίζει σε βελούδινο περιβάλλον βεβαιοτήτων, σιγουριάς και ασφάλειας, κάνει λάθος. Η μόνη εγγύηση που υπάρχει είναι ότι όσο ο λαός είναι στη γωνία τόσο θα αποθρασύνεται ο αντίπαλος.

Ενάντια στη λογική της ανάθεσης και στην αυταπάτη των εκλογικών συσχετισμών, ενάντια στη λογική συνδιαλλαγής με το σύστημα, η υπόθεση πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων.
Με πίστη στον μόνο παράγοντα που μπορεί να ανασχέσει το εφιαλτικό μέλλον που μας προετοιμάζει το σύστημα: Το κίνημα και την ταξική πάλη…»



Προανάκριση – τρομοκρατία για τις μαθητικές καταλήψεις
Στα πλαίσια προανάκρισης για τις μαθητικές καταλήψεις, καλούνται αυτές τις μέρες εκατοντάδες διευθυντές σχολείων να «δώσουν πληροφορίες» για τις καταλήψεις αλλά και ονόματα προέδρων μαθητικών συμβουλίων ή άλλων μαθητών που συνδικαλίζονται! Αξίζει να σημειωθεί ότι η προανάκριση είναι αυταπάγγελτη και δε σχετίζεται καν με καταγγελίες για υποτιθέμενα αδικήματα στις καταλήψεις αυτές.
Τέτοια ήταν η κυβερνητική μανία που υπήρξαν περιπτώσεις που καλέστηκαν στη ΓΑΔΑ διευθυντές σχολείων στα οποία… δεν είχε γίνει κατάληψη.
Αυτό το πραγματικό αίσχος που θυμίζει τις πιο άθλιες χαφιέδικες πρακτικές των πιο σκοτεινών χρόνων της ελληνικής ιστορίας, πέρασε ουσιαστικά στα ψιλά των εφημερίδων. Σημαντική ευθύνη γι’ αυτό έχει και η ΟΛΜΕ, που θα έπρεπε να καλέσει σε στάση εργασίας και διαδήλωση για το ζήτημα. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε φαίνεται ελπίδες από τη συνάντησή του με στέλεχος του ΥΠΕΠΘ, συνάντηση που ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του τελευταίου! Αντίστοιχα, θέση θα έπρεπε να είχαν πάρει τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι.
Η κυβερνητική πρόκληση βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 (του ΠΑΣΟΚ) η οποία ποινικοποιεί τις μαθητικές καταλήψεις αλλά και σε πλήθος άρθρων του Ποινικού Κώδικα που ξεκινούν από τη «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και φτάνουν μέχρι την «παραμέληση εποπτείας ανηλίκου» με στόχο τη δίωξη και των γονέων!
Η τρομοκρατική κίνηση της κυβέρνησης, πάντως, αποδεικνύει τόσο το φόβο της μπροστά σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας κινείται όσο και την αποφασιστικότητα του συστήματος να επιτίθεται χωρίς προσχήματα, θίγοντας στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Είναι καθήκον για κάθε δημοκράτη αλλά και για όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί το ζήτημα, να καταγγελθεί και να μπλοκαριστεί η εκστρατεία αυτή.


Ας περιμένουμε λίγο την επανόρθωση…
Στο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου» (εφημερίδα του Μ-Λ ΚΚΕ) της 1ης/11 αναφέρεται ότι οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών ψήφιζαν στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για την απεργία διαρκείας «Λευκό» με δηλώσεις μάλιστα ότι η μορφή αγώνα δεν έχει σημασία.
Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω είναι προκλητικά ανακριβή, θα κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και θα δώσουμε την ευκαιρία στους αρθρογράφους της εφημερίδας να επανορθώσουν. Αυτά για την ώρα…