Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Νοε 2008

Ανταποκρίσρεις από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΑΖΙΚΗ Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες κυβέρνησης, αστυνομίας και δικαστικής αρχής να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και πανικού, καθώς μιλούσαν μέρες πριν για πιθανά επεισόδια, για την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών και για φημολογούμενες ταραχές, χιλιάδες κόσμου, νεολαίοι και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, κατέβηκαν και φέτος για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος των εργαζομένων με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση που για άλλη μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο με την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων και ΚΕΣ, τα δημοκρατικά δικαιώματα που παραβιάζονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο συγκέντρωσαν στο χώρο μπροστά στο Πολυτεχνείο χιλιάδες διαδηλωτές. Εξάλλου, τα πολεμοχαρή σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών έκαναν για ακόμα μια χρονιά περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο το πέρασμα της πορείας από το αμερικάνικο προξενείο για να καταγγελθεί η αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική. Τέλος, η ανάγκη υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να μην πάψει να αποτελεί ο χώρος του πανεπιστημίου πόλο έλξης και ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών και κινημάτων (παρά τις προσπάθειες του εισαγγελέα) κατέστησαν απολύτως αναγκαία την επιστροφή της πορείας και τη διάλυσή της στο Πολυτεχνείο.
Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, με όποιες αποφάσεις ΔΣ φοιτητικών συλλόγων μπόρεσαν να συγκεντρώσουν, και σε συνεργασία με την Επιτροπή Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησαν όμως όσο πιο νωρίς μπορούσαν, αφού πρώτα ξεκαθάρισαν ότι η πορεία θα πήγαινε μόνο μέχρι το αμερικανικό προξενείο, όπου και θα διαλυόταν.
Το Συντονιστικό των 12 φοιτητικών συλλόγων που με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αποφάσισαν η πορεία να επιστρέψει στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε μία ώρα αργότερα. Μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία χιλιάδων φοιτητών. Τα μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων Φοιτητών–Σπουδαστών είχαν ιδιαίτερη, ζωντανή και μαζική παρουσία στη διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων. Μετά τους φοιτητικούς συλλόγους και τις φοιτητικές παρατάξεις ακολουθούσαν οι πολιτικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες. Το ΚΚΕ(μ-λ) έδωσε δυνατό παρόν με δικό του μπλοκ, με τη διακίνηση της εφημερίδας και του περιοδικού του.
Και ένα τελευταίο σχόλιο: η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα διακριτική. Αποτέλεσμα να μην προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιος είναι υπεύθυνος για τις φασαρίες που γίνονται κάθε φορά.


Ηράκλειο


Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο φετινό εορτασμό για τα 35 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά τη βροχή που έπεσε λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση. Η μαζική παρουσία της νεολαίας (φοιτητικοί σύλλογοι), δείχνει ότι τα οράματα του Νοέμβρη την εμπνέουν και παραμένουν ζωντανά. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έχει αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δικαιώματός της στη μόρφωση και τη δουλειά. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου με τη συμμετοχή περίπου 1.000 πολιτών.
Στην εκδήλωση και την πορεία παρέμβηκε με δικό της μπλοκ η κομματική οργάνωση Ηρακλείου. Μοίρασε πλατιά το έντυπο υλικό της και συζήτησε με αρκετό κόσμο. Προσπάθησε να αναδείξει τα ζητήματα της περιόδου (φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι) και την αναγκαιότητα ύπαρξης Μετώπου Αντίστασης στην κυβερνητική καταιγίδα.