Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Νοε 2008

Πετυχημένη η απεργία στην Ιντρακόμ

Μεγάλη επιτυχία είχε η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στον Ομιλο Ιντρακόμ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 20/11 με αιτήματα ενάντια στις απολύσεις που είχε εξαγγείλει η διοίκηση και για αυξήσεις στους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι της Ιντρακόμ, πιεσμένοι επί χρόνια από τις αυξήσεις-ψίχουλα την εργασιακή ανασφάλεια και το κόψιμο παροχών (π.χ. δωρεάν μετακίνηση) βρήκαν τη διέξοδο στην απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν καθολικά. Πέτυχαν, έτσι, να διαλύσουν το κλίμα της μιζέριας και της μοιρολατρίας που κυριαρχούσε το προηγούμενο διάστημα και να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι στη διοίκηση.
Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση έδειξε μια κάποια ανοχή στην απεργία, η οποία, βέβαια, δε μειώνει σε τίποτα τη σημασία της. Είναι βέβαιο ότι ταρακουνήθηκε από τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι την επόμενη κιόλας μέρα επιχείρησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο, ζητώντας ατομικές δηλώσεις για το αν η απουσία την ημέρα εκείνη ήταν απεργία ή άδεια.
Σε αυτό το κλίμα, υπήρξε μεγάλος αριθμός εργαζομένων (για πάνω από τους μισούς μιλάει η διοίκηση) που δήλωσαν αδειούχοι. Αυτό, ακόμα κι αν είναι αλήθεια, είναι αποτέλεσμα της επιχείρησης τρομοκράτησης και δεν υποδηλώνει αδιαφορία των εργαζόμενων απέναντι στην κινητοποίηση.
Σε συνάντησή της με το Δ.Σ. του Σωματείου η διοίκηση προσπάθησε να παίξει με τις λέξεις λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις της, που αφορούσαν μείωση προσωπικού (με ατομικές συμφωνίες εθελούσιας παραίτησης) και όχι απολύσεις! Πάντως δήλωσε ότι η «μείωση του προσωπικού» θα είναι μικρότερη τελικά, ενώ ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν ότι δε θα κλείσει το εργοστάσιο της Ξάνθης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Ωστόσο, ήταν πολύ αυστηρή απέναντι στο Δ.Σ., ουσιαστικά απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους οποίους κατηγόρησε ότι σκόπιμα φούσκωσαν τα νούμερα που είχε ανακοινώσει. Προχώρησε, δε, λέγοντας ότι δε θα επιτρέψει, πλέον, συνελεύσεις σε ώρα εργασίας.
Το αποτέλεσμα ήταν το Δ.Σ., μετά από πρόταση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ), να προχωρήσει σε συνέλευση την Παρασκευή 28/11 μετά το σχόλασμα (στις 5:00 το απόγευμα). Η πλειοψηφία …πλειοδότησε σε …επαναστατικότητα (!) λέγοντας πως όποιος ενδιαφέρεται θα έρθει και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά με νέα απεργία την Πέμπτη 4/12 και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 10/12!
Βέβαια, είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο επαναστατικό να αντιλαμβάνεσαι τις πραγματικές δυνατότητες και αδυναμίες των μαζών και να προσπαθείς να αξιοποιήσεις τις πρώτες και να διορθώσεις τις δεύτερες, παρά να πετάς κορώνες και να μη διευκολύνεις τη συμμετοχή των εργαζόμενων στις μαζικές διαδικασίες.
Αυτό που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν να μην υποταχθεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. (και όσες δυνάμεις τη στήριξαν) στις απαιτήσεις της διοίκησης και να κάνει συνέλευση κανονικά σε ώρα εργασίας, αν χρειαστεί ακόμα και με στάση εργασίας.
Η έκδοση της εφημερίδας δε θα προλάβει τη συνέλευση της Παρασκευής, η οποία, πάντως, είναι δύσκολο, αλλά όχι και αδύνατο (με βάση και το θετικό κλίμα που δημιούργησε η απεργία), να έχει απαρτία και να πάρει απόφαση για συνέχιση του αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση, και επειδή ήδη η διοίκηση έχει προχωρήσει σε …εθελούσιες παραιτήσεις (για 30 άτομα έχει ακουστεί), ενώ δεν πρέπει να αποκλειστούν και μη ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν, οι εργαζόμενοι της Ιντρακόμ πρέπει να συνεχίσουν την πάλη τους, γιατί αν τη σταματήσουν η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη. Να γίνουν εμπόδιο όχι μόνο στις διαθέσεις της διοίκησης, αλλά και σε όποιους καλοθελητές συνδικαλιστές είναι πρόθυμοι να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη δυσάρεστη (γι’ αυτούς) αγωνιστική παρένθεση.