Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Νοε 2008

21η Οκτώβρη: μέρα απεργίας, μέρα αγώνα

Στους ρυθμούς της απεργίας κινήθηκαν εργαζόμενοι και νεολαία και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 21 Οκτώβρη. Η οξύτατη οικονομική ανέχεια, όχι των χρηματιστηρίων αλλά της τσέπης τους, που έχει ως αποτέλεσμα ο μισθός να μην επαρκεί ως το τέλος του μήνα, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, η ανεργία που μαστίζει ή απειλεί χιλιάδες εργαζόμενους, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων που θυμίζουν πια Μεσαίωνα, η φοροεπιδρομή με τα νέα χαράτσια που σκαρφίζεται η κυβέρνηση και το ασφαλιστικό που όχι μόνο κάνει αμφίβολη την προοπτική της σύνταξης αύριο αλλά καταργεί ακόμα και την περίθαλψη του σήμερα – όλα αυτά κάνουν τους εργαζόμενους να αγανακτούν, να εξοργίζονται και να βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ανακηρυχθεί πρωτεύουσα της ανεργίας, όπου η αποβιομηχάνιση προχωράει με γοργούς ρυθμούς, όπου κλείνει η Siemens και η ΒΙΑΜΥΛ, ενώ υπολειτουργεί η ΕΛΒΟ, το πράγμα δεν πάει άλλο. Την ίδια ώρα προκλητικά η κυβέρνηση εξαγγέλλει την προικοδότηση με 28 δις. των τραπεζών, ενώ για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους διακηρύττει ότι το ταμείο είναι μείον.
Ετσι, η απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ήταν μια καλή αφορμή για να σταλεί από τους εργαζόμενους ένα πρώτο μήνυμα αγώνα προς την κυβέρνηση. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υπολειτούργησαν. Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έμειναν κλειστά (τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια λόγω καταλήψεων), τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΕΚΑΒ λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, εφορείες, τελωνεία, ταχυδρομεία, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τρένα, λιμάνια, όλα μπήκαν στο νήμα του απεργιακού αγώνα.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν θερμή παρ’ όλο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα για να υποτιμήσουν την απεργία. Στην Καμάρα πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση δασκάλων και καθηγητών, που ενώθηκαν τελικά με την κεντρική συγκέντρωση. Μεγάλη πνοή και παλμό έδωσε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο για να ενωθεί τελικά με την κεντρική πορεία στη συμβολή των οδών Φιλίππου με Χαλκέων. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που, περνώντας από Εγνατία, Βαρδάρη, Λαγκαδά και Αγ. Δημητρίου, κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε με δικό της μπλοκ η Ταξική Πορεία, τα μέλη της οποίας μοίρασαν τις προκηρύξεις της και διακίνησαν την εφημερίδα της. Επίσης, πλατιά διακίνηση της «Προλεταριακής Σημαίας» και των προκηρύξεών του έγινε από μέλη του ΚΚΕ (μ-λ).
Το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του ΚΚΕ για άλλη μια φορά επέλεξαν τη συγκρότηση χωριστής πορείας, στο άγ. Βενιζέλου, επιμένοντας σ’ έναν χωροταξικό διαχωρισμό, ενώ το ζήτημα της αντίστασης και του αγώνα το παραπέμπουν στην ψήφο των ευρωεκλογών.