Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Νοε 2008

πολιτικό σχόλιο ΑΚΕΦ

Η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στα Φροντιστήρια (AΚΕΦ) κρίνει θετικά τα αποτελέσματα στο σύλλογο εργαζομένων στα φροντιστήρια (ΣΕΦΚ).
Σε μια περίεργη συγκυρία όπου οι συνάδελφοι είναι παγωμένοι και από τις γενικότερες εξελίξεις αλλά και από την πίεση από την εργασιακή περιπλάνηση της προηγουμένης περιόδου, καταγράφηκε μια αύξηση συμμετοχής στις εκλογές του σωματείου. Είναι θετικό και το αποτέλεσμα της ΑΚΕΦ.
Θεωρούμε ότι η συμμετοχή της ΑΚΕΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου και οι πολιτικές παρεμβάσεις της μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση όρων ώστε να αναδεικνύονται τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους σε σχέση με τους μισθούς, την ασφάλιση και τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς.
Καθοριστική ήταν η παρέμβαση της ΑΚΕΦ ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι δυνάμεις στο ΔΣ του σωματείου. Η ΑΚΕΦ μετά το πέρας των εκλογών έθεσε την ανάγκη να εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Με τον αντεργατικό πασοκικό νόμο 1264, η τελευταία σε ψήφους παράταξη δεν είχε εκπροσώπηση στο νέο ΔΣ. Ασχετα με το ποια ήταν η παράταξη αυτή, η ΑΚΕΦ θεώρησε καθήκον της να θέσει σαν βασικό ζήτημα την εφαρμογή της απλής και άδολης αναλογικής στις αρχαιρεσίες σωματείου. Ηταν εντυπωσιακό και ταυτόχρονα απογοητευτικό για αριστερές δυνάμεις ότι σε πρώτη φάση η στάση τους ήταν αρνητική. Η παράταξη του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ (Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση) δεν συμφωνούσε και έθεσε σαν επιχείρημα την άρνηση των Παρεμβάσεων και οι Παρεμβάσεις με τη σειρά τους έπειτα από πολύωρη και θορυβώδη... συνεδρίαση αποφάσισαν τελικά (δεν μπόρεσαν να κάνουν και αλλιώς) ότι συμφωνούν με την πρόταση της ΑΚΕΦ για εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η παράταξη του ΣΥΝ (Ριζοσπαστική Ανανεωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών) συμφώνησε γιατί θα αποκτούσε έδρα χωρίς βέβαια να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για τα όργια αυτής της παράταξης στο εργατικό κίνημα για την εφαρμογή του 1264. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι δυνάμεις που έχουν προμετωπίδα τους την άποψη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στα σωματεία αλλά και σε κάθε εκλογική διαδικασία επέδειξαν μία αμήχανη στάση που δείχνει το πόσο διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα λόγια και στα έργα. Πάντως, τέλος καλό όλα καλά. Η ΑΚΕΦ θεωρεί ότι η πολιτική πίεση που άσκησε οδήγησε τις υπόλοιπες παρατάξεις να αποδεχτούν την εκπροσώπηση στο ΔΣ με την απλή αναλογική. Τα μαθήματα Δημοκρατίας δίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια και στα χαρτιά. Εκεί κρινόμαστε όλοι.

Δ.Μ. εκπρόσωπος της ΑΚΕΦ στο ΔΣ του ΣΕΦΚ