Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Μαΐ 2012

Τυφλές επιθέσεις και σχέδια για εμφύλιο

Το σενάριο ενός υποκινούμενου εμφύλιου πολέμου αλά Ιράκ εκτυλίσσεται οργανωμένα και αποφασιστικά το τελευταίο διάστημα στη Συρία, την ίδια ώρα που η εκεχειρία και οι διαμεσολαβήσεις φαίνεται πως είναι εντελώς για τα προσχήματα. Η διπλή αιματηρή βομβιστική επίθεση στα νότια της Δαμασκού, μπροστά σε κτήριο της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος Ασαντ, το πρωινό της προηγούμενης Πέμπτης είχε το σήμα κατατεθέν εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να ρίξουν τη χώρα σε μια σκληρότερη και τυφλή εσωτερική σύγκρουση. Σύγκρουση που θα αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Τον τελευταίο μήνα οι βομβιστικές επιθέσεις ειδικά στους δρόμους της Δαμασκού έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι συγκρούσεις στις περιοχές όπου είναι ισχυρή η σουνίτικη αντιπολίτευση συνεχίζονται.
Οι υποκινητές αυτής της τυφλής βίας είναι ολοφάνερο πως θέλουν να αποτύχει κάθε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της εσωτερικής σύγκρουσης και να καταρρεύσει η έτσι και αλλιώς ετοιμόρροπη εκεχειρία που κηρύχθηκε από τα μέσα του Απρίλη. Η επίθεση στην αυτοκινητοπομπή των πρώτων παρατηρητών του ΟΗΕ είναι η καλύτερη απόδειξη για τις αληθινές προθέσεις δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας που σπρώχνουν τις εξελίξεις προς μια γενική αναμέτρηση.
Στην άλλη πλευρά, το καθεστώς Ασαντ, αν και διατηρεί ακόμα σημαντικά αποθέματα αντοχής, αδυνατεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι εκλογές που οργάνωσε για την ανανέωση του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, δεν φαίνεται να επέδρασαν ιδιαίτερα. Τόσο στο εσωτερικό όσο και –κυρίως- στο εξωτερικό. Οι καταγγελίες πως αυτές ήταν μια φάρσα από δυτικές πρωτεύουσες και οι προφητείες διεθνών παραγόντων για επικείμενο εμφύλιο αποτυπώνουν πως οι δύσκολες ημέρες για το καθεστώς της Δαμασκού είναι μπροστά.