Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Μαΐ 2012

Σύνοδος Κορυφής G8
Χαμόγελα σε φλεγόμενο φόντο

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η διήμερη Σύνοδος των αρχηγών των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (της ομάδας γνωστής και ως G8) στο ονομαστό θέρετρο του Camp David της Πολιτείας Maryland.
Παρ’ ότι έγινε στη σκιά της Συνόδου του ΝΑΤΟ (σχεδόν ταυτόχρονα), έτυχε πολύ ευρύτερης -αλλά και επιφανειακής– δημοσιότητας από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ από ό,τι αυτή του ΝΑΤΟ. Ισως προσφερόταν το θέμα της Συνόδου και για θέαμα. Ισως δεν προσφερόταν η ουσία των ζητημάτων, που υποτίθεται ότι αντιμετώπιζαν οι ηγέτες, για άλλου είδους μεταχείριση!
Ολα λοιπόν, κατά τις περιγραφές, κύλησαν ομαλά και… χαλαρά στο δάσος του Camp David αλλά και στις συσκέψεις μεταξύ των διαλειμμάτων. Καταργήθηκαν τα διάφορα πρωτόκολλα (π.χ. οι γραβάτες) και οι γενικότερες τυπολατρικές επισημότητες. Μέχρι και τον τελικό του Champions league παρακολούθησαν όλοι μαζί οι ηγέτες!
Σε ό,τι μας αφορά, γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά το πόσο ανησυχούν οι ηγέτες της G8 για την Ελλάδα. Τόσο πολύ, που η θέση τους για τη χώρα μας -ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να σωθεί η ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία- περιλήφθηκε  στο τελικό ανακοινωθέν!
Σε ό,τι φορά την ουσία. Επιβεβαιώθηκε το πάντρεμα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης». Πάντως το μελλοντικό αποτέλεσμα αυτής της σχέσης παραμένει ασαφές και με πολλά αστάθμητα. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η Μέρκελ δεν ήταν και τόσο απομονωμένη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη γενικότητα του πράγματος.
Η G8, για την ιστορία, αποτελεί βασικά ένα πολιτικό φόρουμ, δίνοντας σε μικρότερο βαθμό προσοχή στα οικονομικά θέματα παγκόσμιας εμβέλειας. Για αυτά έχει παραδοσιακή δικαιοδοσία και ειδικεύεται η G20 (οι 20 πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου). Σε αυτή τη Σύνοδο, φαίνεται, όπως και στην προηγούμενη, επικράτησε η οικονομική κρίση και οι «τεχνικές» ξεπεράσματός της. Οι οποίες φυσικά, σε τελική ανάλυση, έχουν πολιτική ερμηνεία και διαμορφώνονται με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κάθε ιμπεριαλιστή. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η διαπίστωση από τον Ομπάμα ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από μια «συναλλαγματική ισοτιμία»! Δεν μάθαμε αν πρόσθεσε και τη διαπίστωση πως είναι και κάτι παρακάτω από νόμισμα! Η ευρωζώνη είχε λοιπόν την τιμητική της και ειδικότερα η χώρα μας η οποία φαντάζει πλέον κάτι σαν κέντρο ή ο «ομφαλός» της παγκόσμιας οικονομίας. Ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ακολουθεί αυτή τη βδομάδα (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ξεκινήσει) ίσως να κρύβονται πιο σημαντικές εξελίξεις και περισσότερο ανοιχτές κόντρες για όλα αυτά τα ζητήματα.
Πολιτικά συμπεράσματα (με την καθαρότητα του όρου) δεν αποτυπώθηκαν σε κάποιο κοινό ανακοινωθέν αφού κατά βάση θα απασχόλησαν μόνο το παρασκήνιο. Τη μόνη πολιτική δήλωση την έκανε ο Μεντβέντεφ, και αυτός καθ’ οδόν προς τη Σύνοδο, λέγοντας πως: «Οι συνέπειες των βεβιασμένων στρατιωτικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες οδηγούν συνήθως στην άνοδο εξτρεμιστών στην εξουσία», προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή, οι ενέργειες αυτού του είδους, οι οποίες υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία, μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ευρύ περιφερειακό πόλεμο και ακόμη και σε προσφυγή σε πυρηνικό πόλεμο».
Ο Μεντβέντεφ εκπροσώπησε τη Ρωσία στη σύνοδο της G8 γιατί ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να μη μεταβεί στο εξωτερικό, επικαλούμενος το βεβαρημένο πρόγραμμά του για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας του!
Γενικά και αυτή η Σύνοδος της G8 αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα όσο και την κυνικότητα των ιμπεριαλιστών να συνεχίζουν σε κάθε περίπτωση να αναζητούν «κοινές λύσεις» για τις κρισιακές καταστάσεις -τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές– που οι ίδιοι δημιουργούν, και πάντα με τελικό αποδέκτη τις πλάτες των λαών και των εργαζομένων.

Χ.Β.