Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Μαΐ 2012

25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ:
Εμπλουτισμός και εξειδίκευση του «νέου δόγματος»

Οι πολλές χιλιάδες Αμερικανοί που διαδήλωσαν δυναμικά «ενάντια στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ» την περασμένη Κυριακή στο Σικάγο, ημέρα της έναρξης της διήμερης 25ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήταν το γεγονός που «χρωμάτισε» αυτή τη σύνοδο, άσχετα αν δεν το έπαιξαν τα διεθνή ΜΜΕ. Αλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του μήνα, το 66% των αμερικανών πολιτών αντιτίθεται στον πόλεμο.
Από την άλλη, ήταν μια σύνοδος αρκετά διευρυμένη, αφού σε αυτή συμμετείχαν ηγέτες τουλάχιστον από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Πάντως, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ που απασχόλησε τόσο τα εγχώρια ΜΜΕ δεν έγινε. Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε στη συνάντησή της με εκπροσώπους των υποψήφιων χωρών (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο) ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στην επόμενη σύνοδό του, η οποία όμως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το πότε και πού θα γίνει: «Πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία στην οποία δεν γίνεται διεύρυνση», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 
Επί της ουσίας, η σύνοδος στο Σικάγο, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στα διεθνή ΜΜΕ, προσπάθησε να συμβιβάσει δύο αντιθετικά μηνύματα: να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη στις ΝΑΤΟϊκές χώρες ότι οι μάχες στο Αφγανιστάν πλησιάζουν στο τέλος τους και παράλληλα να πείσει τους Αφγανούς ότι η Συμμαχία δεν θα τους εγκαταλείψει μετά το 2014, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με τις «δεσμεύσεις» Ομπάμα.
Το Αφγανιστάν κατά τα φαινόμενα είναι σήμερα ένα από τα πιο σοβαρά αγκάθια των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και κατ’ επέκταση της «πολεμικής τους μηχανής». Δεν είναι μόνο η «κοινή γνώμη» των ΗΠΑ που μετρά και εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Είναι και τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη. Στην απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να συμβάλλουν για πολύ ακόμα σε αυτή την επιδρομή έρχεται να προστεθεί και η δέσμευση του Ολάντ για πρόωρη αποχώρηση των περίπου 3.000 γάλλων στρατιωτών μέχρι το τέλος του ’12.
Το οξύτερο πρόβλημα ωστόσο εντοπίζει το ΝΑΤΟ στο ίδιο το Αφγανιστάν αλλά και στο συμμαχικό Πακιστάν. Η δοτή κυβέρνηση του Καρζάι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται την πιθανή αποχώρηση των Αμερικανονατοϊκών, και οι λόγοι είναι προφανείς. Από την άλλη,
ο πρόεδρος του Πακιστάν Ζαρντάρι ήταν μέχρι τελευταία στιγμή αμφίβολο αν θα παρευρισκόταν στη Σύνοδο. Αιτία, το «περίεργο» γεγονός της «αμέλειας» αμερικανών στρατιωτικών που κατάφεραν αποφασιστικό και πολύνεκρο εναέριο χτύπημα κατά βάσης πακιστανών στρατιωτών, με συνέπεια το Πακιστάν να κλείσει όλους τους διαδρόμους διαμετακόμισης των υλικών για το ΝΑΤΟ μέσα από το έδαφός του.
Το ζήτημα λοιπόν του ανοίγματος των πακιστανικών δρόμων, που είναι στρατηγικής σημασίας για την όποια συνέχεια θελήσουν να δώσουν οι Αμερικάνοι στις εξελίξεις, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και για έναν ακόμη λόγο: το κόστος των «διοδίων» που απαιτούνται από το Πακιστάν θεωρείται «απαράδεκτο» από τις ΗΠΑ. Γεγονός είναι, και το οποίο συνομολογούν όλα τα «συμφραζόμενα», πως οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές με τις δυνατότητες «πειθούς» που διαθέτουν σήμερα αποφάσισαν  να… αποχωρήσουν αλλά παραμένοντας στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν νέες τακτικές επιβολής της ηγεμονικής πολιτικής τους. Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι το σημερινό «αγκάθι» στα σχέδια των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, και γι’ αυτό να απασχόλησε τη Σύνοδο του Σικάγου, ωστόσο υπήρξαν και άλλα θέματα που λόγω ομοφωνίας δεν την πολυαπασχόλησαν!
Το σημαντικότερο από όλα αφορά την προώθηση της «αντιπυραυλικής άμυνας» ή «ασπίδας», όπως συνήθως λέγεται. Είναι η γνωστή «κόκκινη γραμμή» στις σχέσεις Μόσχας και ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δημιουργίας του συστήματος «αντιπυραυλικής άμυνας» στην Ευρώπη, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίζει μεμονωμένους πυραύλους. «Προχωράμε προς τα εμπρός στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας. Το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει την ενδιάμεση ετοιμότητα του συστήματος. Η Αμερική είναι υπεύθυνη για τη σταδιακή δημιουργία και την τελειοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ο Ομπάμα. Συζητείται επίσης η άμεση υλοποίηση του συστήματος με το κωδικό όνομα ALTBMD, ως ένα επόμενο βήμα και στο πλαίσιο του βασικού συστήματος «αντιπυραυλικής άμυνας». Η προώθησή του εμπλέκει άμεσα πολύ περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με αυτές που αρχικά είχαν ονοματιστεί (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία) και θα έχει άμεσες επιπτώσεις (πολιτικές/οικονομικές) σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη συνένωση σε ένα ενιαίο σύστημα των ξεχωριστών στοιχείων «αντιπυραυλικής άμυνας» όλων των χωρών του ΝΑΤΟ με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που είναι εφοδιασμένα με συστήματα Aegis.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως δεν εγκρίθηκε, για να περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν, η πρόταση ότι «το σύστημα αυτό δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας»! Ο Ομπάμα, εκφράζοντας τη γνώμη του πάνω στο θέμα και προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα, είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο πως ισχύουν προηγούμενα ανακοινωθέντα της Συμμαχίας.

Η σύνοδος αυτή, όπως προκύπτει από δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, προεξάρχοντος του γ.γ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, αποτελεί ένα είδος συνέχειας (follow up) για το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας που υιοθέτησε πριν από ενάμιση χρόνο η Σύνοδος Κορυφής στη Λισαβόνα (Νοέμβρης του 2010). Στο νέο δόγμα προσδιορίζονται ως «μη συμβατικές απειλές» διάφορες παλιές και νέες προσχηματικές απειλές. Οπως η διασπορά των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η κλιματική αλλαγή, η παράνομη διακοπή κρίσιμων ενεργειακών ροών κ.λπ.
Ενα «νέο δόγμα» που απλώς σημαίνει την αναβάθμιση της «πολεμικής μηχανής» των ΗΠΑ και την επικύρωση του ρόλου τους ως«παγκόσμιου χωροφύλακα».
Χ.Β.