Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Ιουν 2012

Να παρέμβουμε ενεργά στις εξελίξεις και με ψηφοδέλτιο

Οπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα, με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μάη επιβεβαιώθηκε ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, αστάθειας.
Πάλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, δεν προβλέπουμε ότι αυτή η αστάθεια θα λάβει τέλος μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη. Οχι ότι σίγουρα θα ξαναέχουμε εκλογές, αλλά οι απαιτούμενες ισορροπίες, οι ανάλογες κυβερνητικές λύσεις στο αστικό στρατόπεδο όπως και η εξισορρόπηση των εξαρτήσεων θα τραβήξουν μακριά και δεν είναι καθόλου έτοιμες.
Ολα δείχνουν ότι μετά τις 17 Ιούνη θα έχουμε συνέχιση και βάθεμα της κρίσης πανευρωπαϊκά, παγκόσμια και τοπικά. Το σύστημα δεν έχει και πολλές επιλογές από το να εντείνει την επίθεσή του στο λαό, παρ' όλο που στο εσωτερικό του αναμένονται οξύνσεις των κάθε είδους αντιθέσεων και αντιφάσεων. Ακόμα και αν η ταξική πάλη υποχρεώσει τους ισχυρούς σε προσωρινή αναδίπλωση, η γενική τάση παραμένει ίδια έτσι όπως την έχουν βιώσει στο πετσί τους οι λαοί (και ο δικός μας μαζί).
Μέσα σ' αυτό το αντιδραστικό και μουντό πλαίσιο όπου αναμένεται το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός να τα δώσουν όλα, να δοκιμάσουν τα πάντα για να κάμψουν τις αντιδράσεις αλλά και να κερδίσουν ο ένας σε βάρος του άλλου πόντους και υπεροχή, θα ήταν λάθος να μη δούμε και την «άλλη πλευρά του φεγγαριού».
Αναμένονται λοιπόν μετακινήσεις κοινωνικές και πολιτικές που αφορούν τα μεσαία, μικρά, φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα, με κύριο χαρακτηριστικό τη φτωχοποίηση και τη συμπίεσή τους. Οι αντιδράσεις αυτών των στρωμάτων (αναιμικές, ανολοκλήρωτες, τυφλές κ.λπ.) θα είναι δεδομένες και ιδιαίτερα άγριες.
Αναμένεται μεγάλη δοκιμασία και σοβαρές ανακατατάξεις σ' όλο αυτό το μόρφωμα της όλης Αριστεράς «μας», εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Ανακατατάξεις που θα έχουν βέβαια, τις περισσότερες φορές, δεξιό πρόσημο (βλέπε και μετατοπίσεις ΣΥΝ, ΚΟΕ, ΔΕΑ, συνιστωσών ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά και ορατές κινήσεις αγωνιστών προς ριζοσπαστική, αριστερή και κομμουνιστική κατεύθυνση. Ανακατατάξεις απ' τις οποίες δεν πρόκειται να γλιτώσει το ΚΚΕ, που φέρει κι αυτό τεράστια ευθύνη για τη νέα μεγάλη μετακύλιση της Αριστεράς προς θέσεις ενσωμάτωσης στο σύστημα.
Θα διευρύνονται, λοιπόν, τα αριστερά κενά, τη στιγμή που οι μάζες θα θέλουν να αντισταθούν, να παλέψουν, να διεκδικήσουν. Αυτό θα ανοίξει σίγουρα μια διαδικασία κοινωνικής-πολιτικής αναζήτησης υποκειμένων (μορφών) πάλης και οργάνωσης. Οχι μόνο σε πρωτόλειο επίπεδο αλλά και σε ανώτερο.
Με το βλέμμα μας στραμμένο στις 18 του Ιούνη και μετά, κρίνουμε ότι όλα όσα υπηρετούμε και προωθούμε δεν θα πρέπει να κάνουν «διάλειμμα ξεκούρασης» αλλά να προβληθούν εκ νέου και επεξεργασμένα και σ' αυτή την προεκλογική περίοδο. Παρά το ότι για οργανώσεις σαν το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ βαρύ φορτίο (οικονομικό κυρίως), αποφασίσαμε να παρέμβουμε στην προεκλογική περίοδο και με ψηφοδέλτιο.
Το ψηφοδέλτιο στη δική μας αντίληψη δεν είναι βέβαια μέσο άντλησης «πελατείας», ούτε μέσο χειραγώγησης και εκβιασμού των μαζών. Το ψηφοδέλτιο ήταν και είναι ένα ακόμη συμβόλαιο, ας πούμε, ανάμεσα σε μας και τον πλατύ κόσμο, για συστράτευση, κοινή πάλη, αμοιβαία δέσμευση μέσα στους αγώνες και την ταξική πάλη. Είναι μια ανανέωση του «ραντεβού» συνάντησης μ' αυτό τον κόσμο, ώστε μέσα στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς του, στο χώρο που σπουδάζει, να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του εργατικού, λαϊκού, σπουδαστικού κινήματος. Πρωτοβουλίες ώστε να μπούμε εμπόδιο στον εκφυλισμό των οργάνων πάλης, των μέσων πάλης, των μορφών πάλης, να μπούμε μπροστά στην επαναδιαμόρφωση όπλων του κινήματος για να σηκώσει κεφάλι.
Εμείς δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες κόντρα στο σύστημα και στην επίθεση, ακόμα και στις πιο ακραίες, φασίζουσες εκδοχές του. Ο,τι λέμε θέλουμε και να το εννοούμε, γι' αυτό και το ψηφοδέλτιο είναι ένας ανοιχτός και παστρικός τρόπος για να δείξουμε ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από ωραία λόγια. Με το ψηφοδέλτιο δίνουμε σ' έναν κόσμο της Αριστεράς, αλλά και πλατύτερο, την ευκαιρία να εκφραστεί, να δηλώσει παρών, να περιφρουρήσει αυτά που πιστεύει και να μην αφήσει να του τα παρασύρει το ρεύμα, ούτε να τα αλέσει ο μύλος του «κυβερνητισμού», του «μικρότερου κακού».
Ενα διευρυμένο εκλογικό αποτύπωμα της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ αποτελεί μια ενδυνάμωση της τάσης του κινήματος που θέλει να ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα στην Αριστερά «μας» με έναν μόνιμο και συνεπή τρόπο. Αποτελεί επιβράβευση μιας ολόκληρης λογικής και πρακτικής κοινής δράσης και αντίστασης στην επίθεση που υπηρετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί έναν τρόπο για να δηλώσει ένα μέρος του κόσμου της Αριστεράς και του λαού ότι απηύδησε από εκπροσώπους στους οποίους «αναθέτει» τη λύση των προβλημάτων, μέσω κυβερνήσεων διαφόρων αποχρώσεων. Αποτελεί μια ευκαιρία για έναν πλατύτερο κόσμο που σ' αυτή τη φάση δεν μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας λόγω συσχετισμών και δικών μας υποκειμενικών δυνατοτήτων, να εκδηλώσει μέσω της ψήφου του ότι διατηρεί στο ακέραιο ευρύτερα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα και ενάντια στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Οτι θα είναι διαθέσιμος να αγωνιστεί για να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης τα οποία θεωρεί υπεύθυνα (μαζί με την ντόπια μεγαλοαστική τάξη) για όσα του συμβαίνουν και για όσα τον απειλούν.
Ουσιαστικά, μέσω της συμμετοχής μας με ψηφοδέλτιο θέλουμε να διευρυνθεί ο κύκλος των αγωνιστών που μετά τις εκλογές θα έρθουν σε επαφή και θα στηρίξουν τη δράση της Πρωτοβουλίας για μια Αριστερή, Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. Θέλουμε να διευρυνθεί το δυναμικό που, πατώντας στο έδαφος (χωρίς απογειώσεις), βάζει τον εαυτό του στην υπηρεσία της κοινής δράσης και της μετωπικής συσπείρωσης δυνάμεων.
Εχει την αξία του, σε εποχές συναλλαγών και αλισβερισιών έξω από αρχές, στα κρυφά, στους χώρους της Δεξιάς αλλά και της Αριστεράς μας, να ενισχυθεί μια στάση αρχών και σεβασμού των μαζών. Μια στάση που υπηρετεί η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ, η οποί, διευρύνοντας αυτά που ενώνουν και αντιμετωπίζοντας όσα χωρίζουν στη βάση ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου θα προσπαθήσει, ιδιαίτερα μετά τις 17 Ιούνη, να διευρύνει το δυναμικό των αγωνιστών και των όποιων συλλογικοτήτων, μικρών ή μεγαλύτερων, θέλει να βάλει πλάτη για την οικοδόμηση ενός ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
Με το ψηφοδέλτιο, τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε έναν κόσμο να εκφράσει ότι η πάλη που έκανε δύο χρόνια ο λαός μας κάτω από δύσκολες συνθήκες δεν εξαντλείται στην υποτιθέμενη «αριστερή» κυβέρνηση. Ο λαός δεν πάλεψε για να του εκμεταλλευτούν οι επαγγελματίες καπηλευτές τον αγώνα του (Οικολόγοι Πράσινοι, Δεν πληρώνω), αλλά για να δημιουργήσει τα πρώτα ρήγματα στην επίθεση. Και τα κατάφερε. Πρέπει να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της επιτυχίας του. Να πάει πιο μπροστά, πιο αγωνιστικά, πιο αριστερά. Να μην εγκλωβιστεί από παλιούς και νεόκοπους «διαπραγματευτές» των αγώνων του.
Να εμποδίσει και με την ψήφο του την εκχώρηση των όσων πέτυχε (αρκετές φορές κόντρα στους στενούς ορίζοντες της Αριστεράς «μας») σε επίδοξους διαχειριστές της εξουσίας που θα πασχίσουν να τον ξαναβάλουν στο περιθώριο.
Σε μια παράφραση λοιπόν του παλιού συνθήματος, ας δηλώσουμε και με την ψήφο μας ΟΛΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ.