Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Ιουν 2012

Πόσο «αντισυστημική» είναι η Χρυσή Αυγή;

Καλεσμένος σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης –μεταξύ των άλλων- και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής που βγάζει έναν φιλιππικό ενάντια στον Παπαδήμο και την εξάρτηση από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που οι φασίστες «τα βάζουν» με τις τράπεζες; Ο «μετριοπαθής ΛΑΟΣ» του Καρατζαφέρη περίπου τα ίδια έλεγε…
Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο φασισμός εμφανίζεται με «αντισυστημικά» συνθήματα. Παλιότερα μάλιστα μιλούσαν για δεξιό «ριζοσπαστισμό», όπως ο θεωρητικός της χούντας Γεωργαλάς, ο πατέρας Πλεύρης κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση είναι ψάρεμα στα θολά νερά και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ψηφοφόροι είχαν το δίλημμα αν θα ψηφίσουν Χ.Α. ή ΣΥΡΙΖΑ!
Ομως το ψάρεμα στα θολά νερά γίνεται στη νεολαία ακόμα πιο επίμονα.
Η επιτυχία της ΧΑ βρίσκεται στο ότι χρησιμοποίησε αρκετά πονηρά διάφορα «μετωπικά σχήματα» όπως τη «Γαλάζια Στρατιά» στα γήπεδα που ξέρουμε πια ότι ενεργοποιείται σε κάθε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας και βρίσκεται πίσω από αντιαλβανικά και αντιτουρκικά συνθήματα ή ενέργειες. Ανάλογου χαρακτήρα είναι η χρήση της «σκοτεινής» και ρατσιστικής εκδοχής της χέβι μέταλ και γενικότερα της «ντεντιάρικης» σαδομαζοχιστικής μουσικής (όπως και πολλοί ομογάλακτοί τους κάνουν στο εξωτερικό). Εξ άλλου, ο κύριος «εγέρθητο» είναι αστέρας αυτού του μουσικού (;) ρεύματος.
Η μαγκιά και ο τσαμπουκάς προβάλλονται κατάλληλα παράλληλα με τα γυμνασμένα σώματα και το ισχυρό φλερτ με λογικές νεανικών συμμοριών. Η παρακρατική και παραστριωτική δράση της Χ.Α. έχει εξ άλλου φυσιογνωμία συμμορίας.
Αλλά και ο λόγος της Χ.Α. έχει δήθεν «αντισυστημικά» στοιχεία, όπως την αγωνία για το μέλλον της νεολαίας που «συντρίβεται από τα μνημόνια» κ.λπ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο στο διαδίκτυο όσο και στις ροπαλοφόρες παρελάσεις της η Χ.Α. προβάλλει το λεγόμενο «Μέτωπο Νεολαίας» που έχει τη δική του ιστοσελίδα η οποία, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε και αφού μπλοκαρίστηκε από τις «δυνάμεις του παγκόσμιου κυρίαρχου συστήματος», ξαναλειτουργεί για να πλασάρει αναλύσεις τους στυλ «παλιότερα οι αριστερές δυνάμεις ήταν οι εκφραστές της αντισυστημικής διάθεσης της νεολαίας, ενώ τώρα εκφραστές γίνονται οι νεοεθνικιστές»!
Κεντρικό βέβαια στοιχείο της νεοφασιστικής προπαγάνδας είναι η εκδίωξη των μεταναστών και κάθε ξένου.

Ποιες «αμαρτίες» πληρώνουμε
Θα μπορούσε να πει κανείς «και μη χειρότερα», αν και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν και χειρότερα καθώς οι νεοναζιστές αλωνίζουν σε ένα πεδίο όπου η παρέμβαση της Αριστεράς (κάθε εκδοχής) είναι ουσιαστικά μηδαμινή. Το πεδίο της νεολαίας. Αυτό είναι ένα αμάρτημα που πληρώνεται πολύ βαρύτερα βέβαια σε σχέση με την άνθιση της αναρχοαυτονομίας από το 2008 και πέρα, αφού τουλάχιστον εκείνο το «αμάρτημα» ήταν και έκφραση της ριζοσπαστικής διάθεσης της νεολαίας. Ομως και τότε είχαν εντοπιστεί φασίζουσες πρακτικές σε ομάδες του χώρου. Ο αγώνας στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής είναι διμέτωπος. Γιατί από τη μία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πανδημοκρατικό επίπεδο οι προκλήσεις τους, αλλά ταυτόχρονα να πειστούν οι νέοι που έχουν παρασυρθεί από την «αντισυστημική» τους προπαγάνδα.
Το «φώλιασμα» των συμμοριών της Χρυσής Αυγής στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και η κοινή δράση με την αστυνομία είναι το πιο κραυγαλέο στοιχείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το έργο πολιτική αποκάλυψης.
Ενα άλλο στοιχείο είναι η αντιπαράθεση και η κατάδειξη του πού οδηγούν η συμμοριακή βία, η «μαγκιά» και ο παραστρατιωτικός τσαμπουκάς. Η αντίσταση, η λαϊκή βία και αυτοάμυνα, τα ιδανικά της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης κόντρα στη λογική της άμεσης σύνδεσης της αγέλης από τον… αρχηγό που προωθούν αυτές οι ομάδες είναι επίσης ένα άλλο πεδίο αποκάλυψης.
Ενα ακόμα ζήτημα είναι η αποκάλυψη του ρόλου των μεταναστών στη δήθεν διόγκωση της ανεργίας, η ιστορία του δικού «μας» μεταναστευτικού ρεύματος παλιότερα παράλληλα με την αποκάλυψη του ρόλου των «ξένων» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σήμερα στα δεινά που έχουν επισωρεύσει για λαό και νεολαία.
Τα ζητήματα της στρατικοποίησης της νεολαίας, της στράτευσης στα 18, στα οποία η νεολαία είναι ευαίσθητη, αποτελούν στοιχεία ρήξης με τη νεοφασιστική επιρροή.
Η χρήση όλων των ιστορικών πληροφοριών και παραδειγμάτων από την ύπουλη δράση του φασισμού μέσα στη νεολαία σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους οδηγεί στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων και παραλληλισμών για τη δήθεν «αντισυστημική» ή «ριζοσπαστική» του προσέγγιση…
Δ.Μ.