Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Απρ 2013

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ

Η εργοδοσία της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε εκδικητικές απολύσεις και μηνύσεις 6 εργαζόμενων συνδικαλιστών. Ήταν η μέρα που θα πήγαινε ο εργοδότης (ΚΟΛΙΟΣ) να τους ενημερώσει πότε θα πληρωθούν και τους ανακοίνωσε τις απολύσεις. Απέλυσε τον πρόεδρο, το γραμματέα και ένα μέλος του ΔΣ του σωματείου, καθώς και άλλους τρεις εργαζόμενους. Στα τρία μέλη της διοίκησης και στον έναν από τους άλλους τρεις εργαζόμενους δεν δίνει αποζημίωση, κάτι που ίσως να συνδέεται με το περιεχόμενο των μηνύσεων το οποίο ακόμη δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι.
«Διέπραξαν έγκλημα» οι εργαζόμενοι που με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας και υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να πληρώνονται, να μην απολυθούν και να μην μπουν σε διαθεσιμότητα.
Ενοχλήθηκε και ήθελε να στείλει μήνυμα στους απεργούς η εργοδοσία γιατί δυσκολεύεται από τις κινητοποιήσεις να εφαρμόσει τα σχέδιά της για πτώχευση ή πώληση. Ήθελε να τους τρομοκρατήσει, να δουν ότι απολύει και συνδικαλιστές, να κάμψει τον αγώνα τους.
Αλλά, όπως κάνουν πάντα τα αφεντικά, λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο! Το μήνυμα είχε παραλήπτες εργαζόμενους που τους πνίγει το δίκιο, που είναι απλήρωτοι και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι από τα σχέδια της εργοδοσίας. Εξοργίστηκαν, δυνάμωσαν ακόμη πιο πολύ, έκαναν συνέλευση και αποφάσισαν αυτό που πρέπει να κάνει ο εργάτης όταν αδικείται. Απάντησαν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αιτήματα:
- Ανάκληση των 6 απολύσεων.
- Ανάκληση των 119 διαθεσιμοτήτων.
- Καταβολή των δεδουλευμένων.
- Ανάκληση των μηνύσεων.
Αποφάσισαν παρεμβάσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας και στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα. Ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΑΓΝΟ μπορεί να νικήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και από άλλους χώρους εργαζομένων, να γίνει γνωστή σε όλη τη πόλη. Θα ήταν χρήσιμη και θα δυνάμωνε τον αγώνα μια σύνδεση με τα άλλα εργοστάσια γαλακτοκομικών που αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν πρόβλημα. ΜΕΒΓΑΛ, ΠΙΝΔΟΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, όλες χρωστάνε στους παραγωγούς, όλες χρωστάνε στους εργαζόμενους, όλες αφήνουν να αιωρείται το πιθανό κλείσιμο. Όλες οι βιομηχανίες καλλιεργούν το κλίμα του τρόμου της απόλυσης. Ας καλλιεργήσουν οι εργαζόμενοι το κλίμα του συντονισμού απέναντι στα σχέδιά τους. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να πιστέψουν ότι μπορούν να νικήσουν.