Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

9 Απρ 2013

Όχι στο χαράτσι των πεζοδρομίων στο Δήμο Υμηττού–Δάφνης

Σε ένα σύντομο χρονικό του προβλήματος που έχει ονομαστεί «χαράτσι των πεζοδρομίων» στον Υμηττό μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής. Αρκετά χρόνια πριν, η τότε δημοτική αρχή ξήλωσε τα πεζοδρόμια του μισού δήμου με πρόφαση την ανάπλασή τους σύμφωνα με τις «ευρωπαϊκές προδιαγραφές».
Το έργο αυτό, καθαρά ψηφοθηρικό και έργο βιτρίνας, αρχικά αποφασίστηκε και διαφημίστηκε σαν να επρόκειτο να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Στη συνέχεια όμως κάποια μέλη του ΔΣ, για δικές τους ενδοπαραταξιακές αντιθέσεις και μικροκομματικούς λόγους, σαμποτάρισαν την κατασκευή του έργου, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. να μην προχωρήσει. Ο δήμαρχος όμως και η πλειοψηφία του ΔΣ, παρά το ναυάγιο της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., αποφάσισαν να το πραγματοποιήσουν, βασιζόμενοι σε έναν αντιλαϊκό νόμο που βαπτίζει τα δημόσια έργα ιδιωτικά και να το χρεώσουν σε μια μερίδα μόνο δημοτών.
Το έργο πραγματοποιήθηκε και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων έβριθε από:
- Παρατυπίες του ίδιου του νόμου, όπως η εξαπάτηση των δημοτών και η μη ενημέρωσή τους γι’ αυτό που τους περιμένει, η χρέωση με βάση το τετραγωνικό και όχι το τρέχον μέτρο, όπως ορίζει ο νόμος.
- Εργολαβικά τρικ, όπως η δημοπράτηση του έργου σε δύο φάσεις με μεγάλη διαφορά εργολαβικής έκπτωσης για κάθε φάση.
- Κακοτεχνίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνες για τους πεζούς, πλημμύρισμα μαγαζιών και κυρίως «αφανείς» εργασίες οι οποίες, παρ’ ότι δεν πραγματοποιήθηκαν, φούσκωσαν το κόστος.
Το καλύτερο; Με το τελείωμα του έργου και εν μέσω κρίσης άρχισαν να φτάνουν στους ιδιοκτήτες τα τσουχτερά εντάλματα, που άρχιζαν από μερικές εκατοντάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Όταν ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα, με πρωτοβουλία των ΛΑΚ δημιουργήθηκε επιτροπή κατοίκων και η υπόθεση πέρασε στα χέρια των δημοτών μετά από δημόσιες συνελεύσεις. Με διαμαρτυρίες στα ΔΣ, με μαζικές κινητοποιήσεις και συνεχή ενημέρωση, αψηφώντας την τρομοκρατία, πρόστιμα, εφορίες κ.λπ., το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών αρνήθηκε να πληρώσει το χαράτσι.
Στο τελευταίο ΔΣ του δήμου στις 26/2/2013 και για πολλοστή φορά οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν από την επιτροπή και συμμετείχαν μαζικά και μαχητικά σε παρέμβαση της κίνησης στο ΔΣ του δήμου, διεκδικώντας το δίκιο τους. Κάτω από αυτή τη μεγάλη πίεση των δημοτών το ΔΣ σε νέα συνεδρίασή του στις 23/4/2013 αποφάσισε να παγώσει το χρέος μέχρι τον Ιούλιο του 2014 και να προχωρήσει στην έρευνα των καταγγελιών των δημοτών. Αυτό θεωρείται σαν πρώτο βήμα και μια πρώτη νίκη που οι κάτοικοι πέτυχαν με τον αγώνα τους, για να μην πληρωθεί τελικά το χαράτσι.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ένας εκ των τριών δημοτών που πήρε το λόγο είπε τα εξής εκ μέρους του Συντονιστικού:

Προς το δήμαρχο και το ΔΣ του δήμου Δάφνης–Υμηττού
Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη και ότι γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία από την πλευρά του δήμου τετελεσμένων γεγονότων, μετά την απόφαση του ΔΣ του όχι να δώσει λύση, αλλά να διαχειριστεί με «φιλάνθρωπο» τρόπο το πρόβλημα των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι των πεζοδρομίων. Επίσης να διευκρινίσουμε ότι η κίνηση αντίδρασης και ανυπακοής να πληρώσουμε δεν είναι φαεινή ιδέα μιας μικρής ομάδας δημοτών, αλλά μια κίνηση που εκφράζει το κοινό αίσθημα και την αποφασιστικότητα όλων των δημοτών που πλήττονται από το χαράτσι και αισθάνονται ότι αδικούνται κατάφωρα.
Γνωρίζουμε ότι σήμερα απευθυνόμαστε σε ένα δημοτικό συμβούλιο που στην πλειοψηφία του μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει σχέση με τη δημιουργία του προβλήματος. Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ανάμεσα στο σημερινό ΔΣ αναγνωρίζουμε πρόσωπα που εμείς θεωρούμε κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για τη δημιουργία και στη συνέχεια τη διαχείριση του προβλήματος.
Έτσι λοιπόν η σημερινή παρέμβασή μας στο ΔΣ έχει κυρίως χαρακτήρα καταγγελίας και παράθεσης των λόγων που μας οδήγησαν στην απόφασή μας να μην πληρώσουμε το χαράτσι των πεζοδρομίων και αυτό το λέμε χωρίς απολογητική διάθεση.
Και εξηγούμαστε:
1. Εμείς θεωρούμε ότι δεν ευθύνονται οι δημότες γιατί δεν έγινε το έργο με κονδύλια της Ε.Ε. Ευθύνονται τα όποια μέλη του τότε ΔΣ, που για δικές τους ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις ή μικροκομματικά συμφέροντα οδήγησαν σε ναυάγιο τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, όταν τσακώνονται τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια. Εμείς πάντως δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραστήσουμε τα βατράχια, αλλά και ούτε να κάτσουμε να μας πατήσουν τα βουβάλια.
2. Για να μην απαλλάξουμε των ευθυνών της την πλειοψηφία του τότε δημοτικού συμβουλίου (πολλοί από τους οποίους παρευρίσκονται σαν μέλη του νυν ΔΣ) που αποφάσισε και εκτέλεσε το έργο, δηλώνουμε ότι μας κάνει εντύπωση με πόση αναλγησία και παρά το ναυάγιο της χρηματοδότησης από την ΕΕ πήραν την απόφαση να εκτελέσουν το έργο, να το χρεώσουν στους δημότες και να τους ξαλαφρώσουν, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη τους.
3. Είναι κοινή πλέον συνείδηση των δημοτών ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν έργο βιτρίνας σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και ότι εξυπηρετούσε μόνο τις προεκλογικές ανάγκες μιας συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης. Και δεν είναι τυχαίο ότι εκτελέστηκε σε περίοδο παραμονών εκλογών. Ένα τέτοιο έργο μπορείς να το κάνεις με ξένα λεφτά, όχι όμως χρεώνοντας τους δημότες σου.
4. Η απόφαση της δημοπράτησης και εκτέλεσης του έργου βασίστηκε σε έναν αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό νόμο, αφού αυτός ο νόμος υποχρεώνει κάποιους δημότες που τα σπίτια τους έχουν φάτσα στα συγκεκριμένα πεζοδρόμια να πληρώσουν αυτοί και μόνο, λες και αυτά τα πεζοδρόμια δεν έχουν δημόσιο, αλλά ιδιωτικό χαρακτήρα. Και αυτό χωρίς διάθεση αντιπαλότητας προς τους συνδημότες μας που περπατούν στα πεζοδρόμια αυτά χωρίς να έχουν χρεωθεί.
Όσον αφορά τους νόμους, καλά κάνουν και υπάρχουν, όμως πριν εφαρμοστούν καλό θα είναι να κατοχυρώνονται πρώτα στη συνείδηση των πολιτών. Και ένας νόμος που χαρακτηρίζει και χρεώνει δημόσια έργα, όπως η ανακατασκευή και πολεοδομική ανασυγκρότηση δρόμων και πεζοδρομίων (βλέπε επεκτάσεις πεζοδρομίων, δημιουργία θέσεων παρκαρίσματος κ.λπ.), σε μία και μόνο κατηγορία πολιτών, σαν να είναι ιδιωτικά, δεν μπορεί να κατοχυρωθεί στη συνείδησή τους και ως εκ τούτου κανένας δήμαρχος ή ΔΣ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολίτες θεωρούμε ότι έχουμε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να δείχνουμε την αντίδραση και την ανυπακοή μας σ’ αυτόν τον αντιλαϊκό νόμο.
5. Αλλά και αυτή η εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου έγινε με παράνομο τρόπο, αφού προϋποθέτει την ενημέρωση των δημοτών. Αυτή η ενημέρωση δεν έφτασε ποτέ στα αφτιά μας. Κανένας δεν ενημερώθηκε ποτέ γι’ αυτό που τον περίμενε. Άλλωστε, αν ο κόσμος το γνώριζε απ’ την αρχή, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επέτρεπε ούτε καν να ξεκινήσει το έργο.
Κοινό αίσθημα των πολιτών που πλήττονται από το χαράτσι είναι ότι εξαπατήθηκαν, γιατί ενώ το έργο παρουσιάστηκε στην αρχή (μάλιστα αρχικά διαφημίστηκε με πινακίδες που μετά αφαιρέθηκαν) σαν έργο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., τελικά χρεώθηκε σ’ αυτούς.
Το σπάσιμο του έργου σε δύο φάσεις με διαφορετική έκπτωση και ο καταλογισμός του χρέους της πρώτης φάσης με βάση τα τετραγωνικά και όχι το τρέχον μέτρο, όπως ορίζει ο νόμος, δείχνουν τη δική τους αντίληψη για την πιστή εφαρμογή των νόμων.
6. Υπάρχει μια βαθιά πίστη στη συνείδηση των πολιτών ότι στους δήμους έχει δημιουργηθεί μια ανάλογη κατάσταση όπως και στο Δημόσιο, όπου οι δημότες είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα αδηφάγα εργολαβικά συμφέροντα και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους στην κατασκευή των έργων. Από μια βόλτα που έκανε η επιτροπή σε μια τομή στα πεζοδρόμια της οδού Παναγούλη, αλλά και από μαρτυρίες μεγάλου αριθμού δημοτών, βρέθηκαν πλήθος αφανών εργασιών ανά περίπτωση που δεν έγιναν και όμως χρεώθηκαν στους «υπόχρεους». Έτσι, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, διαχρονικά ο Δήμος ποτέ δεν ήλεγξε τους εργολάβους. Έτσι, το έργο έγινε με μεγάλη υπέρβαση και τα σπασμένα καλούνται να τα πληρώσουν οι δημότες. Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί στη συνείδηση των πολιτών μια βαθιά πίστη ότι οι δήμοι λειτουργούν σαν κλειστές λέσχες, όπου κανένας δεν τολμά να αμφισβητήσει και να θίξει τα κακώς κείμενα.
7. Αυτή η συμπεριφορά του δήμου έχει δημιουργήσει στη συνείδηση των πολιτών ένα βαθύ αίσθημα αδικίας, αλλά και ανασφάλειας, για το χαρακτήρα του δήμου στο μέλλον. Έτσι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και η ψήφιση φορομπηχτικών νόμων θα μετατρέψει τους δήμους στο μακρύ χέρι της εξουσίας και θα μεταφέρει τη φορομπηχτική πολιτική στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συμπεριφορά αρκετών μελών του ΔΣ έφερε σε αντιπαλότητα δήμο και δημότες. Θεωρούμε απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς τέως δημοτικών συμβούλων, όπως π.χ. το χαρακτηρισμό των δημοτών που διαμαρτύρονταν για την αδικία σαν «όχλο (!!!) αγανακτισμένων», και απαράδεκτες τις απειλές δημοτικών συμβούλων του τύπου «Θα πληρώσετε και θα πείτε και ένα τραγούδι», όπως επίσης και την απειλή της εφορίας.
Και τέλος να έρθουμε και στο σήμερα. Εμείς δεν θέλουμε έναν δήμο όπου οι αντιπρόσωποι των δημοτών θα αποφασίζουν για μας και πριν από μας, «για το καλό μας», και αφού υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν ερήμην μας θα μας στέλνουν το λογαριασμό. Δεν θέλουμε έναν δήμο που διάκειται εχθρικά προς τους πολίτες του.
Εμείς θέλουμε έναν δήμο που να λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των δημοτών.
Έναν δήμο που να στηρίζεται στις δικές του οικονομικές δυνάμεις και θα ιεραρχεί σωστά τα έργα που προγραμματίζει. Έναν Δήμο που θα εφαρμόζει την ισότητα στις υποχρεώσεις των δημοτών και κυρίως που δεν θα θέλει τους πολίτες απλούς θεατές στη λήψη των αποφάσεων και άβουλους αποδέκτες των αποφάσεών τους, που οφείλουν να υποτάσσονται αδιαμαρτύρητα και ανίκανους να αντιδράσουν στην αυθαιρεσία της εξουσίας τους.
Η δικαιολογία της σημερινής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ότι αναλαμβάνοντας την αρχή του δήμου βρήκαν τετελεσμένα γεγονότα και το επιχείρημα «δεν φταίμε εμεί αλλά φταίνε οι άλλοι» δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Γιατί στο δήμο δεν υπάρχει μόνο συνέχεια εξουσίας αλλά και συνέχεια ευθυνών. Η προσπάθεια δε του Δ.Σ. να εισπράξει τα «χρωστούμενα» παρά τις διαμαρτυρίες των δημοτών, εκφοβίζοντας τους με τον μπαμπούλα της εφορίας, δείχνει ότι κυριαρχείται από την ίδια αντίληψη αυταρχικής συμπεριφοράς προς τους δημότες και ότι νομιμοποιεί έτσι τις αυθαιρεσίες των προηγούμενων Δ.Σ.
Το σημερινό Δ.Σ. δείχνει να είναι ξεκομμένο από τους δημότες του και φαίνεται να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες και την οικονομική τους κατάσταση, αφού στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου η ντόπια και παγκόσμια ολιγαρχία του πλούτου τσακίζει κόκαλα και έχει μετατρέψει σε φτωχό και δυστυχισμένο έναν ολόκληρο λαό, ο δήμος έρχεται να φορτώσει με επιπλέον δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη μια μερίδα των δημοτών του.
Κύριε δήμαρχε και κ. δημοτικοί σύμβουλοι, μας αντιμετωπίσατε σαν πρόβλημα λογιστικού βάρους στον ισολογισμό-προϋπολογισμό του δήμου και για να απαλλαγείτε από το βάρος αυτό μάς πετάξατε στην εφορία. Η εκ μέρους σας ρύθμιση των «χρεών» σε δόσεις και το μερικό κούρεμα της δεύτερης φάσης είναι χωρίς ουσία, αφού δεν θίγει το χρέος που μας φόρτωσαν και που αποτελεί τον πυρήνα της αδικίας που γίνεται εις βάρος μας.

Εκ μέρους των δημοτών που δεν θα πληρώσουν το χαράτσι
Το συντονιστικό όργανο