Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Απρ 2013

ΑΘΗΝΑ
ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙΣ ΛΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

Τη βδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν στις συνοικίες της Αθήνας ανοικτές εκδηλώσεις συγκρότησης σχημάτων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (Π.Α.Α.Σ) ή συναγωνιστικών και σε συντονισμό μ΄ αυτήν. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές - στη δυτική Αθήνα, στις βόρειες συνοικίες, σε Υμηττό – Δάφνη - νότιες συνοικίες και στον Πειραιά – συμμετείχαν αγωνιστές, είτε ενταγμένοι στις «εκκινούσες» δυνάμεις της Π.Α.Α.Σ. είτε ανένταχτοι, που εξέφρασαν τη διάθεση να προχωρήσουν στο δρόμο της δημιουργίας συγκροτήσεων με πολιτικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, αντι-καπιταλιστικό και αντι-συνδιαχειριστικό στίγμα, αλλά και κινηματικά χαρακτηριστικά δράσης. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων ενώ καταλήχθηκαν τα πολιτικά πλαίσια, καθώς κι ένας πρώτος άμεσος προγραμματισμός δράσης των συγκροτήσεων αυτών.
Συγκροτήσεις που θα επιδιώκουν ν΄ απλώσουν, να συνδεθούν με το λαό των συνοικιών και να «συναντηθούν» με τα προβλήματά του, που θα συμμετέχουν στα μέτωπα πάλης και στους αγώνες που ανοίγονται στις γειτονιές, που θα παίρνουν και πρωτοβουλίες τόσο σε σχέση με συνοικιακά ζητήματα όσο και με κεντρικότερα, που αφορούν το λαό, την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τη νεολαία. Πρωτοβουλίες που θα ευνοούν τη λαϊκή κίνηση, που θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις αλλά και κινητοποιήσεις. Που θα συμβάλλουν, εντέλει, στην ανάγκη συγκρότησης μαζικής λαϊκής αντίστασης απέναντι στη βάρβαρη επίθεση των απανωτών μέτρων και μνημονίων, των κυβερνήσεων και των ντόπιων και ξένων αφεντικών στους Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – Τρόικα, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ίδιων των όρων ζωής του λαού αλλά και στην πολιτικοποίηση των αγώνων του.
Εκφράστηκε η κοινή διάθεση οι συγκροτήσεις αυτές να είναι ανοικτές στη συμμετοχή κι άλλων αγωνιστών και λαϊκών ανθρώπων, να συνεδριάζουν σε ανοικτό χώρο και σε ανακοινωμένα, τακτά χρονικά διαστήματα, να συζητούν ουσιαστικά και να παίρνουν τις αποφάσεις μέσα από διαδικασίες που να διασφαλίζουν τη συμμετοχή του συνόλου των αγωνιστών που επιθυμούν να συμμετέχουν σ΄ αυτές. Να δίνεται, έτσι, η δυνατότητα απόκτησης ρόλου, συμμετοχής στις αποφάσεις, στη δράση και στην ανάληψη ευθυνών σε όλο και πλατύτερο κόσμο που συμφωνεί με το πολιτικό τους πλαίσιο και στίγμα. Κι αυτό, πέρα από διαφορετικές τοποθετήσεις ή και διαφωνίες που εκφράστηκαν, όσον αφορά την «οργανωτική» πλευρά της λειτουργίας των σχημάτων.
Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει στην προσπάθεια ν΄ αποκτήσει η Π.Α.Α.Σ. πραγματικά «σάρκα και οστά». Το κάθε σχήμα που συγκροτείται ν’ αποτελεί αφενός μια υπαρκτή οντότητα, με δικιά του ζωή, δράση, δουλειά, παραγωγή πολιτικού υλικού παρέμβασης, αλλά και επεξεργασιών κι εμπειρίας, κι αφετέρου να εντάσσεται – ή να κινηθεί, εφόσον το επιθυμεί– μέσα στο συνολικότερο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, σε παναττικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πειραιάς: Συγκροτήθηκε η «Λαϊκή Αντίσταση»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιδρυτική συνάντηση την Κυριακή 14/4 στο Κερατσίνι για τη δημιουργία σχήματος πόλης στη Πειραϊκή περιφέρεια. Η αναγκαιότητα αλλά και η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος στη περιοχή αποτέλεσε κοινό τόπο τόσο των μελών του ΚΚΕ(μ-λ), που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, όσο και ανένταχτων συναγωνιστών που συνέβαλαν ουσιαστικά και καθοριστικά στη πολιτική και οργανωτική προετοιμασία.
Στόχος της ιδρυτικής συνάντησης ήταν να καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο που θα αποτελεί τη βάση συγκρότησης του σχήματος. Μια διαδικασία που, από τη μεριά μας, είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από την ιδρυτική συνάντηση, σε μια προσπάθεια να συζητήσουμε με συναγωνιστές και να συνδιαμορφώσουμε τη πρόταση του πλαισίου σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιδιαχειριστική κατεύθυνση.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία ήρθαμε και σε επαφή με συναγωνιστές οι οποίοι είτε διαφώνησαν με το εγχείρημα αυτό, είτε εξέφρασαν επιφυλάξεις δηλώνοντας ότι θα το παρακολουθούν. Αυτή η πρόταση λοιπόν παρουσιάστηκε εισηγητικά, επιδιώκοντας να κάνει σαφές ότι το σχήμα αυτό θέλει να αποτελέσει ένα εργαλείο συγκρότησης, δράσης και πάλης πάνω στα μέτωπα της επίθεσης του συστήματος. Θέλει να συμβάλει στη δημιουργία, στην οργάνωση και στον πολιτικό προσανατολισμό, στην ανάπτυξη και νικηφόρα έκβαση των αγώνων στη περιοχή. Ότι κύρια κατεύθυνση θα αποτελεί η οργάνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στη καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ από το κράτος και τους δήμους, από το κεφάλαιο και την εργοδοσία, του δικαιώματος στη ζωή. Κόντρα στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργούνται συστηματικά και την «αυτοδιαχείριση» της πείνας που προβάλλεται ως «αλληλεγγύη και αντίσταση».
Ότι αυτό το πολιτικό και κινηματικό κενό δεν εκφράζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά συνολικότερα, θέτοντας το καθήκον για πανελλαδική προσπάθεια συγκρότησης και έκφρασης αυτής της κατεύθυνσης.
Τόσο για τη συμβολή του σχήματος στο γενικότερο συσχετισμό δύναμης όσο και για το γεγονός ότι συνολικότερες ανατροπές υπέρ του λαού και της εργατικής τάξης περνούν μέσα από τη σύγκρουση με την αστική τάξη και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Σε αυτή τη βάση ξεκαθαρίσαμε από τη μεριά μας, ότι το σχήμα αυτό θα πρέπει να συνδεθεί και να συντονιστεί με την Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αυτής της πρωτοβουλίας μας και προωθεί αυτή την κατεύθυνση.
Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε, με βάση και τους προβληματισμούς ορισμένων συναγωνιστών στο χαρακτήρα που θα έχει αυτό το σχήμα και τι ακριβώς επιδιώκει. Τη σχέση του με άλλα σχήματα και συλλογικότητες που δρουν στη περιοχή, αλλά και τη σχέση του με πρωτοβουλίες- επιτροπές και λαϊκές-ανοιχτές συνελεύσεις. Επίσης τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα και ζήτημα της «αλληλεγγύης».
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε εκπρόσωπος από το ΝΑΡ. Αφού χαιρέτησε την διαδικασία, χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «πολιτικό μέτωπο στο οποίο ο ίδιος δεν χωράει». Επισήμανε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να έχει «ταξικό πρόσημο». Παρουσίασε την νεοϊδρυθείσα Εργατική Λέσχη στη περιοχή και την καμπάνια που διεξάγουν στο πλαίσιο του «Απρίλης, μήνας προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών». Τέλος ζήτησε διευκρινήσεις για την οργανωτική σχέση του σχήματος με την Π.Α.Α.Σ. αλλά και για το αν το σχήμα θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές.
Η «Λαϊκή Αντίσταση» είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα. Ήδη καθορίστηκε επόμενη συνάντηση την οποία θα απασχολήσει η έγκριση του τελικού πλαισίου που θα κατατεθεί
από ομάδα συναγωνιστών. Θα αποφασιστεί η παρέμβαση του σχήματος για την απεργία της 1ης Μάη. Θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την ιεράρχηση των μετώπων πάλης που ανοίγονται στη περιοχή και την παρέμβαση του σχήματος για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανεύρεση χώρου που θα στεγάσει τις συνεδριάσεις της οι οποίες θέλουμε να είναι τακτικές και ανοιχτές προς το λαό.

Συγκροτήθηκε η ΠΑΑΣ στα Βόρεια της Αθήνας
Με μια ανοιχτή συζήτηση που έγινε την Τρίτη 9 Απρίλη στο Χαλάνδρι, συγκροτήθηκε η ΠΑΑΣ στα Βόρεια της Αθήνας. Η Πρωτοβουλία έχει στόχο να έρθει σε επαφή με όσο περισσότερο κόσμο μπορεί στις βόρειες γειτονιές της πόλης, να παρέμβει στα τοπικά αλλά και κεντρικά ζητήματα που ανοίγονται και θα ανοίξουν και να συγκροτηθεί ως μια εστία αντίστασης στην περιοχή.
Στη συζήτηση τέθηκαν οι προβληματισμοί για τον τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβουλίας και αποφασίστηκε η πρώτη παρέμβαση, με το πλαίσιο που καταλήχθηκε, στο Χαλάνδρι και τη Ν. Ιωνία. Παρέμβαση που έγινε με επιτυχία, ανακοινώνοντας τη δημιουργία της νέας συλλογικότητας.
Η Πρωτοβουλία προσπάθησε να κάνει μια καταρχήν χαρτογράφηση του χώρου δράσης της και των ιδιαίτερων προβλημάτων που τίθενται. Συμφωνήθηκε να παρέμβει στο ζήτημα που έχει ανοίξει στην Πεντέλη με τα φωτοβολταϊκά, όπως και για την απεργία της Πρωτομαγιάς.
Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι αναγκαία η αριστερή αντιιμπεριαλιστική φωνή μέσα στο λαό, όπως και η συμμετοχή στις όποιες κινητοποιήσεις και αντιστάσεις του. Με αυτή τη βασική κατεύθυνση εκφράστηκε η διάθεση να ξεκινήσει η λειτουργία της Πρωτοβουλίας η οποία θα πρέπει να κατακτά βήμα το βήμα τις σχέσεις της με το λαό των περιοχών στις οποίες παρεμβαίνει.

Συγκρότηση ΠΑΑΣ στη Δάφνη - Υμηττό, νότια προάστια
Στις 14 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε η ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση στο Δημαρχείο Υμηττού για τη δημιουργία ΠΑΑΣ Δάφνης – Υμηττού και νοτίων προαστίων. Πολλοί συναγωνιστές πήραν μέρος με ενθουσιασμό στην προετοιμασία της εκδήλωσης που προβλήθηκε με αφισοκόλληση και προκήρυξη.
Την εκδήλωση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων της περιοχής, που στις τοποθετήσεις τους έδειξαν πως υπάρχουν προϋποθέσεις για ουσιαστική δουλειά και δράση. Στις κύριες τοποθετήσεις που έγιναν, αναλύθηκαν διεξοδικά πολιτικά ζητήματα όπως:
- Τα κύρια χαρακτηριστικά της επίθεσης του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος παγκόσμια, αλλά και οι ιδιαιτερότητες και οι διαστάσεις που έχει πάρει στη χώρα μας η επίθεση στη βάση της διπλής εξάρτησής της από ΕΕ και ΗΠΑ.
- Τα τραγικά αποτελέσματα της επίθεσης εις βάρος της χώρας μας, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
- Η αντίδραση και η αντίσταση του λαού, η στάση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και οι πραγματικές ανάγκες του λαϊκού μας κινήματος.
Πάνω απ’ όλα, όμως, το βάρος της συζήτησης έπεσε στην ανάγκη ενίσχυσης των εστιών αντίστασης με κινηματικό χαρακτήρα, που να υπηρετούν αποφασιστικά τον αγώνα του λαού μας. Η ΠΑΑΣ βάζει σαν κύριο στόχο και προτεραιότητα να επιδιώξει με δικές της πρωτοβουλίες την ενίσχυση της από κοινού δράσης με άλλους αγωνιστές αλλά και άλλες συλλογικότητες.
Η λειτουργία της ΠΑΑΣ πρέπει σταθερά και ευθύς εξ αρχής να έχει καθαρά συλλογικό, δημοκρατικό και ανοικτό χαρακτήρα, για να διευκολύνεται η συμμετοχή και η λειτουργία κάθε αγωνιστή, σε όλες τις αποφάσεις που θα παίρνονται. Έτσι μεθοδικά και με συλλογική συμμετοχή θα κτίσουμε και θα κατοχυρώσουμε στον κόσμο το λαϊκό προφίλ της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ.
Τέλος, έγινε ο προγραμματισμός για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκρότηση της ΠΑΑΣ Δυτικής ΑΘήνας
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/04 στο πολιτιστικό κέντρο της Πετρούπολης η ανοιχτή σύσκεψη συγκρότησης της ΠΑΑΣ Δυτικής Αθήνας. Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη των οργανώσεων Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ) αλλά και αγωνιστές από τις γύρω περιοχές. Η συζήτηση, περά από την αναφορά στα κεντρικά ζητήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό συνολικότερα, στάθηκε στα εξής σημεία: η λειτουργία του σχήματος, το γεωγραφικό εύρος του πεδίου δράσης του σχήματος, η πλαισίωση της ΠΑΑΣ από ευρύτερο δυναμικό αγωνιστών, τα μέτωπα της επίθεσης που θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το επόμενο διάστημα.
Στα συγκεκριμένα ζητήματα εκφράστηκαν γόνιμος προβληματισμός και διαφορετικές τοποθετήσεις στον τρόπο που θα πορευτούμε στη συνέχεια έτσι ώστε το σχήμα να αποτελέσει εργαλείο αντίστασης του λάου. Ανεξάρτητα από τη διαφορετική αντίληψη σε ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ΠΑΑΣ, εκείνο που κυριάρχησε ήταν η αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στη συγκρότηση και τη δραστηριοποίηση του σχήματος ΑΜΕΣΑ.
Ως πρώτη κατάληξη στα παραπάνω ζητήματα είχαμε τα έξης: τακτική και αποφασιστική λειτουργία του σχήματος. Επικέντρωση της παρέμβασης του σχήματος στις περιοχές Πετρούπολης, Ιλίου και Αγ. Αναργύρων–Καματερού, εξαιτίας της εντοπιότητας των συμμετεχόντων. Παρέμβαση στα ζητήματα που θα δημιουργήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι συνενώσεις σχολείων στην περιοχή. Ανάδειξη των ζητημάτων της υγείας (κλείσιμο ΙΚΑ Ιλίου και Ανάκασας, να δούμε τα περιθώρια παρέμβασης για το Αττικό Νοσοκομείο). Συμβολή στο χτίσιμο του τοπικού κινήματος ενάντια στη χωματερή και τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που προετοιμάζουν στα Άνω Λιόσια.
Βέβαια, κύριο παραμένει το καθήκον της προβολής στην περιοχή των προταγμάτων πάνω στα οποία συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. «Προβάλλουμε και επιμένουμε στις κατευθύνσεις: της μαζικής λαϊκής ενεργοποίησης, της αντίστασης στην άγρια και πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός, στην ανάδειξη της αναγκαιότητας και της δυνατότητας της σύγκρουσης του λαού με την πολιτική του εκμεταλλευτικού συστήματος και του ιμπεριαλισμού. Κατευθύνσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στην προοπτική, στη μοναδική διέξοδο για το λαό, στην ανατροπή δηλαδή του ίδιου του συστήματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και του ντόπιου καπιταλισμού και της πολιτικής τους εξουσίας».
Καταλήξαμε να ξεκινήσουμε παρεμβάσεις με στόχο την ανάδειξη της 1η Μάη και τη σημασία της στην περίοδο που διανύουμε, παρεμβάσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 28 Απριλίου με ανοιχτή συζήτηση στο Πάρκο Τρίτση στις 7:00 μμ. Το επόμενο μάζεμα του σχήματος να είναι στις 8 Μάη σε χώρο που θα ανακοινώσουμε μέσα από τον ιστότοπο της ΠΑΑΣ άμεσα.