Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Φεβ 2011

Αθήνα, 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ

ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ -ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε εφαρμογή φαίνεται ότι μπαίνει με γρήγορους ρυθμούς η πολιτική της Τρόικας και της κυβέρνησης στο χώρο της περίθαλψης. Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων όλα δείχνουν ότι θα είναι τα πρώτα που θα την πληρώσουν.
Στο νόμο (πλέον) Λοβέρδου υπάρχει ρητή διάταξη που προβλέπει ότι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ μεταφέρονται-συγχωνεύονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ανάλογα προβλεπόταν -ούτως ή αλλιώς- στο αναθεωρημένο μνημόνιο που τροχιοδρομούσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πρόκειται στην ουσία για κλείσιμο όλων αυτών των νοσοκομείων (στην Αττική μόνο υπάρχουν 4), ανεξάρτητα του πώς το βαπτίζει η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο το 7ο νοσοκομείο που βρίσκεται στην οδό Καυταντζόγλου στα Πατήσια και εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής -που, σημειωτέον, είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της πόλης-τέρατος των Αθηνών- όσο και τα υπόλοιπα 3.

Η κοινωνική και πολιτική διάσταση της εφαρμογής της «μείωσης με κάθε τρόπο του κόστους της περίθαλψης» αναδεικνύεται ανάγλυφα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κόσμος φτωχός, μεροκαματιάρης, άνεργος ή μετανάστης γίνεται προσπάθεια να στερηθεί στοιχειωδών παροχών περίθαλψης. Στον καιρό του μνημονίου και της κρίσης η ανθρώπινη ζωή δεν μετρά για το σύστημα της υποτέλειας και της εκμετάλλευσης. Πάντα έτσι ήταν, μόνο που τώρα έχουν πολύ περισσότερους λόγους να μην τους χρειάζεται η αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, αφού τα εργατικά χέρια περισσεύουν. Αλλωστε δεν μπορεί το κεφάλαιο και το κράτος πλέον να ξοδεύει για τα πτωχοκομεία του εγγύς μέλλοντος. Προς κλείσιμο, λοιπόν, νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Χαμένα» κρεβάτια, λιγότερα μηχανήματα, κατάργηση εργαστηρίων, κατάργηση χειρουργείων, υποδομών που επί της ουσίας υπάρχουν και λειτουργούσαν χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Και εξυπηρετούσαν κόσμο, πολύ κόσμο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7ο νοσοκομείο ΙΚΑ (κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης ) «θα μεταφερθεί» στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» του ΕΣΥ. Στο ίδιο νοσοκομείο προβλέπεται να μεταφερθεί τόσο το νοσοκομείο «Πατησίων» όσο και το «Παμμακάριστος». Τέσσερα σε ένα, δηλαδή!!! Τραγική λεπτομέρεια: στο «Αγία Ολγα» δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου. Υπάρχει βέβαια και η λύση τα κρεβάτια να γίνουν δίπατα (κάτι σαν στρατώνες). Να γιατί αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι απλήρωτοι για τα νυχτερινά, τις αργίες, τις εξαιρέσιμες, τις πάσης φύσεως υπερωρίες και εφημερίες από την 1/11/2010. Πρόκειται για σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους που με διαδικαστικά προσχήματα και προβλήματα αρνείται η διοίκηση του ΙΚΑ να τους τα καταβάλει. Ανάλογη κατάσταση, βέβαια, επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθροτο μπαλάκι πηγαίνει σε διάφορους ανευθυνοϋπεύθυνους, με τον λαλίστατο -κατά τα άλλα- Σπυρόπουλο τη μια μέρα να υπόσχεται ότι θα το λύσει και την επόμενη να εξαφανίζεται.
Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας (οι ειδικευμένοι γιατροί) και στάσεις εργασίας (όλοι οι υπόλοιποι) με δύο βασικά ζητήματα: να μην κλείσει το νοσοκομείο και να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Εχουν προχωρήσει σε μαζικές γενικές συνελεύσεις μετά από κάλεσμα του εργασιακού τους σωματείου, συγκεντρώσεις στο χώρο του νοσοκομείου, παραστάσεις στα κεντρικά του ΙΚΑ, διακίνηση προκήρυξης για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Κατανοούν ότι το «εσωτερικό μέτωπο» είναι η βάση της δικαίωσής τους, παρ' όλες τις τρικλοποδιές από κυβερνητικούς και άλλους «προθύμους» που παριστάνουν τους αφελείς και επιχειρούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καλλιεργώντας την αναμονή.
Το σίγουρο είναι ότι ούτε εύκολος ούτε σύντομος θα είναι ο αγώνας τους και χρειάζεται σφυρηλάτηση της ενότητας, της αγωνιστικότητας και του ανυποχώρητου της πάλης τους. Η κυβέρνηση καμώνεται ότι «δεν τίθεται θέμα με τις θέσεις εργασίας». Πόσο όμως μπορεί κανείς να είναι σίγουρος στους καιρούς που ζούμε με τις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των εργαζομένων;

ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στη βάση του συγκεκριμένου προβλήματος ήδη συγκροτήθηκε πρωτοβουλία με στόχο να κάνει πλατιά γνωστό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής το ζήτημα, καλώντας τους να υπερασπίσουν την ύπαρξη και λειτουργία του 7ου νοσοκομείου του ΙΚΑ. Σε αυτήν συμμετέχουν το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, η Πρωτοβουλία ενάντια στο μνημόνιο στα Πατήσια, η συλλογικότητα ΑΝΑΣΑ που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή και κάτοικοι.

Ηδη έγιναν δύο συζητήσεις για να καταληχθεί το πλαίσιο-προκήρυξη που μοιράστηκε στα Ανω Πατήσια, τα Κάτω Πατήσια (σταθμοί του ηλεκτρικού) και το Γαλάτσι (λαϊκή αγορά στην Γκράβα). Προγραμματίζονται και άλλες εξορμήσεις, ενώ η κατεύθυνση είναι να πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση-συζήτηση στην πλατεία απέναντι από το νοσοκομείο.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθαρρυντική. Ρωτάει και εκφράζει τη διάθεσή του να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Τα δύο βασικά ζητήματα που ζυμώνονται και παλεύονται είναι:

-ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (και εν προκειμένω του 7ου ΙΚΑ)


-ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Αναμφίβολα είναι ένα τουλάχιστον ενδιαφέρον πεδίο μαζικής δουλειάς στον κόσμο, τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να γίνουν ελπιδοφόρα στο βαθμό που διευρύνεται και πλαισιώνεται η πρωτοβουλία αυτή. Το ζήτημα της υπεράσπισης του δικαιώματος όλων των κατοίκων στη δωρεάν περίθαλψη συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο. Βάση στήριξης είναι και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και ο ίδιος ο κόσμος. Το θέμα της υγείας μπορεί να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά αντίστοιχα του ζητήματος παιδεία. Πρωτόγνωρα πράγματα, στ' αλήθεια, σε πρωτόγνωρους καιρούς.