Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Φεβ 2011

Σάμος: Αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου και φοιτητικές αντιδράσεις

Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 17 διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Σύγκλητος του παν/μίου με ψήφισμα της 28-1-11 ανακοίνωσε την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας του παν/μίου από την αρχή του εαρινού εξαμήνου 22-23 Φεβρουαρίου. Στο ψήφισμα αυτό η Σύγκλητος περιγράφει μια οριακή κατάσταση σχετικά με τους όρους λειτουργίας του παν/μίου και, εκτός από την ανανέωση της σύμβασης των 17 διδασκόντων, ζητεί «άμεσο διορισμό 26 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και 5 ΕΤΕΠ» καθώς και άμεση προκήρυξη όλων των νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι οι φοιτητές στη Σάμο, μετρώντας τα μαθήματα που γίνονται στα τρία τμήματα της σχολής, διαπιστώνουν πως είναι σχεδόν τα ελάχιστα αναγκαία για πτυχίο! Εξάλλου το ενδεχόμενο να κλείσει-καταργηθεί το ένα από τα τρία τμήματα της Σάμου (ΜΠΕΣ) έχει τεθεί επίσημα μήνες πριν –το Δεκέμβρη ο βουλευτής Σάμου διαβεβαίωνε από τα τοπικά ραδιόφωνα πως πήρε υποσχέσεις από την υπουργό Παιδείας πως αυτό δεν θα συμβεί… στην τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά! Φυσικά όλα αυτά εξελίσσονται με βάση τη γενικότερη πολιτική κατάσταση (μνημόνιο, αντιδραστικές ανατροπές στην εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες, «Καλλικράτης» κ.λπ.)
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, με τον κίνδυνο της απώλειας του εξαμήνου ορατό, αλλά και με ιδιαίτερα αβέβαιο το αν θα ολοκληρώσουν τελικά τις σπουδές τους, φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το Σάββατο 5/2 σχετική συζήτηση στο χώρο της κινηματογραφικής λέσχης στο Καρλόβασι. Στη συζήτηση συμμετείχαν περισσότεροι από 60 φοιτητές, αριθμός μεγάλος για μια σχολή όπου οι τελευταίες Γ.Σ. έγιναν το Δεκέμβρη του 2008 και εν μέσω εξεταστικής περιόδου! Ακόμα πιο σημαντικό από τη μαζικότητα ήταν ωστόσο το ίδιο το περιεχόμενο της συζήτησης και η ενεργητική συμμετοχή σε αυτήν. Η κατάσταση και τα προβλήματα στις διαδικασίες των Γ.Σ., το ζήτημα του νόμου-πλαίσιο, ο προβληματισμός για τη δυνατότητα συμμαχιών και ενιαίας πάλης με τον ντόπιο κόσμο ήταν ζητήματα που όχι λίγο απασχόλησαν τη συζήτηση, δίπλα στο κεντρικό θέμα της αναστολής λειτουργίας του παν/μίου και των προτάσεων για κινητοποιήσεις σχετικά με αυτό. Τη σημασία της συζήτησης και τους «κινδύνους» που αυτή μπορεί να δημιουργήσει επιβεβαίωσε από μια άλλη σκοπιά η παρουσία του γραμματέα της ΠΑΣΠ (!) που έκφρασε την αντίθεσή του στην «υποχρηματοδότηση» του παν/μίου.
Στη συζήτηση έγινε παρέμβαση από την ΕΛΜΕ Σάμου, που κάλεσε τους φοιτητές σε προγραμματισμένη εκδήλωση της ΕΛΜΕ και του συλλόγου δασκάλων-νηπιαγωγών στις 19/2 (αίθουσα Δημαρχείου, 6.30 μμ) στην πόλη της Σάμου με θέμα τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την ενιαία, αγωνιστική αντιμετώπισή τους από φοιτητές-μαθητές-εκπαιδευτικούς-γονείς. Στην ίδια λογική προτάθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 22/2, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών αλλά και της αναστολής λειτουργίας του παν/μίου.
Η συζήτηση τελείωσε αποφασίζοντας νέο, καλύτερα οργανωμένο ραντεβού για σήμερα Σάββατο 12/2 και την προετοιμασία Γ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων αμέσως μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου.