Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Φεβ 2011

Φοιτητές-Σπουδαστές Επιβάτες Θεσσαλονίκης

Οι «Φοιτητές-Σπουδαστές Επιβάτες Θεσσαλονίκης» συγκροτήθηκαν έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα των Αγωνιστικών Κινήσεων στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ στις 20/1. Με αφορμή, αλλά και αιτία, το ζήτημα της ληστρικής αύξησης των εισιτηρίων των λεωφορείων που ανακοίνωσαν από την αρχή της χρονιάς κυβέρνηση και ΟΑΣΘ, συγκροτήθηκε ως πρωτοβουλία κοινής δράσης στα πανεπιστήμια σε ανοιχτό και άμεσο συντονισμό με τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης». Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, αναγνωρίζοντας πως το ζήτημα της αύξησης των εισιτηρίων τάραξε τα νερά της πόλης, δημιουργώντας διαθέσεις αντίστασης που χτυπούν τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου, αλλά και πως το δικαίωμα της μετακίνησης για το φοιτητή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμά του στη δωρεάν παιδεία (ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο νέος νόμος θέλει το κόστος σπουδών δυσβάσταχτο), συμμετέχουν και προωθούν τη δράση των «Φοιτητών Επιβατών».
Τις 2 τελευταίες εβδομάδες, η πρωτοβουλία προχώρησε σε παρεμβάσεις σε χώρους συνάθροισης εν μέσω εξεταστικής, όπως η κεντρική βιβλιοθήκη, η λέσχη του ΑΠΘ και οι φοιτητικές εστίες, σε μοιράσματα υλικού, ανάρτηση γιγαντοπανό εντός του πανεπιστημίου, κατάθεση ψηφισμάτων μέσα από τα Δ.Σ. των συλλόγων και συμμετοχή στα κεντρικά ραντεβού των Επιβατών Θεσσαλονίκης. Βασικά αιτήματα είναι να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στα εισιτήρια καθώς και να ισχύσει δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές (αλλά και τους μαθητές, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και κάθε ευπαθή ομάδα). Το θέμα αυτό αγγίζει εντονότερα τους σπουδαστές των ΤΕΙ (μετακινούνται καθημερινά εκτός του κέντρου της πόλης), με τους οποίους γίνεται προσπάθεια κοινής παρέμβασης και συντονισμού δράσης.
Παρ' ότι το ζήτημα βρίσκει μεγάλη μερίδα φοιτητών να θίγεται άμεσα και έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις σε κεντρικό επίπεδο (αυξάνει η συμμετοχή μαθητών και κατοίκων των συνοικιών της πόλης), εντούτοις δεν έχει καταφέρει να αγκαλιαστεί πλατιά στα ίδια τα πανεπιστήμια. Τα αίτια είναι από τη μία η στάση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων που δηλώνουν απροθυμία «να εγκλωβίσουν το ζήτημα στο μικρόκοσμο των φοιτητών», επιλέγοντας μια γενική «σύνδεση με την κοινωνία της πόλης» και παρακάμπτοντας την αναγκαιότητα της δράσης των «Φοιτητών Επιβατών». Από την άλλη, το κλίμα εξεταστικής ρίχνει τους τόνους και κάνει αδύνατο το ουσιαστικό άνοιγμα των ζητημάτων στους φοιτητικούς συλλόγους.
Βασική κατεύθυνση που ανέδειξαν οι συνελεύσεις της πρωτοβουλίας είναι αυτή της μαζικοποίησης μέσα στο επόμενο διάστημα. Μέσα από παρεμβάσεις και δράσεις που θα προάγουν το συλλογικό αγώνα και όχι την ατομική διέξοδο οι «Φοιτητές Σπουδαστές Επιβάτες Θεσσαλονίκης» θα συνεχίσουν να καλούν στο δρόμο της αντίστασης στην πολιτική που θέλει τη δημόσια δωρεάν παιδεία παρελθόν και τη μετακίνηση «προνόμιο» για λίγους.