Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Φεβ 2011

Εκδήλωση υποστήριξης και αλληλεγγύης στους αγώνες ενάντια στους Χ.Υ.Τ.Α.

Στην κατάμεστη από κόσμο -καθισμένο και όρθιο- αίθουσα του Συλλόγου Τραπεζοϋπαλλήλων, στην οδό Σίνα, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 του Φλεβάρη η εκδήλωση – συζήτηση που καλούσαν οι οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στους αγώνες των κατοίκων ενάντια στους Χ.Υ.Τ.Α. Την εκδήλωση κάλεσαν και συνδιοργάνωσαν οι ΑΚΟΑ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ε.Ε.Κ. ΚΚΕ(μ-λ), ΚΟΕ, Κόκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ΝΑΡ, ν.ΚΑ, Νεολαία Συνασπισμού, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και ΣΕΚ.


Μετά από μια σύντομη προβολή βίντεο από τους αγώνες των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην εγκατάσταση της χωματερής και το άνοιγμα της εκδήλωσης, όπου τέθηκε και πρόταση για διοργάνωση μέρας πανελλαδικής συμπαράστασης και κινητοποιήσεων, για την υποστήριξη των αγώνων ενάντια στους ΧΥΤΑ, ξεκίνησαν οι βασικές εισηγήσεις από το πάνελ. Οι εκπρόσωποι από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης (Νότια Κέρκυρα) αναφέρθηκαν στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει από το 2005, σ’ ένα κίνημα που μαζικοποιούνταν γοργά και με πρωτοφανείς, για τα μέχρι τότε δεδομένα, ρυθμούς και που κάτω από δύσκολες συνθήκες έδωσε τη μάχη, ιδιαίτερα κατά το Γενάρη–Φλεβάρη του 2008, για να μην εγκατασταθεί η χωματερή. Αναφέρθηκαν στην πρωτοφανή κινητοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού και το όργιο σε βάρος των κατοίκων –έκαναν μάλιστα μνεία και στη νεκρή του αγώνα αυτού–, στις διώξεις που ακόμα εκκρεμούν σε βάρος 67 κατοίκων, στην τελική κατασκευή του «έργου» -το οποίο όμως δεν λειτουργεί- και στην ευθύνη πολιτικών δυνάμεων γι' αυτό.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ Γραμματικού αναφέρθηκε στην αντίθεση της επιτροπής συνολικά κατά των ΧΥΤΑ στη χώρα –των 115 χωματερών, όπως είπε χαρακτηριστικά– που εγκαθίστανται προς εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, καθώς και στον αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, μετά τη χοροθέτησή του από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2003. Ο Σταύρος Ιατρού, πρώην δήμαρχος Κερατέας, αφού χαιρέτισε και χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για το λαό της Κερατέας την πρωτοβουλία και τη στήριξη των οργανώσεων, που δίνει «στίγμα πολιτικοποίησης» στον αγώνα, αναφέρθηκε αναλυτικά στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στο ΧΥΤΑ, στα συμφέροντα που εξυπηρετεί η εγκατάσταση της χωματερής, στους τρόπους διαχείρισης των σκουπιδιών που προωθούνται, στα χαρακτηριστικά μαζικότητας και αυτο-οργάνωσης του αγώνα των κατοίκων, στο όργιο τρομοκρατίας βεβαίως, στην υπεράσπιση του δίκιου των κατοίκων σε άλλες περιοχές (Φυλή–Λιόσια, Ελληνικό Ιωαννίνων).

Η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κερατέας (νυν Λαυρεωτικής) αναφέρθηκε κι αυτή με τη σειρά της στην ενεργοποίηση του κόσμου εκεί απέναντι σ' αυτούς «που αποφασίζουν γι' αυτόν, χωρίς αυτόν», στα χαρακτηριστικά που «ανακαλύπτει» και αποκτά ο κόσμος και στην άγρια καταστολή του αγώνα. Αναφέρθηκε επίσης στη συνολικότερη πολιτική του Μνημονίου που ασκείται σε βάρος του λαού. Ιδιάιτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της κυρίας Θεοδώρας, κατοίκου της Κερατέας, που με γραφυρό και ζωντανό τρόπο περιέγραψε τόσο τα «έργα και τις ημέρες» των ΜΑΤ εκεί όσο και το νόημα που έχει δώσει στο λαό εκεί ο αγώνας αυτός. Αναφέρθηκε στο ρόλο των γυναικών, ενώ έκλεισε χαρακτηριστικά την ομιλία της λέγοντας «βγείτε στο δρόμο, θα γιατρευτείτε!».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Δήμο Νέας Ιωνίας, αγωνιστής που συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στη μεταφορά της λυμματολάσπης στη Φυλή, εκπρόσωποι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), το ΣΕΚ, την ΑΚΟΑ και άλλες συλλογικότητες. Στην παρέμβαση της οργάνωσής μας τονίστηκε το δίκιο του αγώνα των κατοίκων σ’ όλες τις περιοχές της χώρας ενάντια στην εγκατάσταση χωματερών μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, έγινε παραλληλισμός του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, οι δυνάμεις καταστολής αντιμετωπίζουν τους αγώνες αυτούς με τον αντίστοιχο απέναντι στους εργαζόμενους και στη νεολαία, τέθηκε το «αυτονόητο» που πρέπει να είναι για την Αριστερά, η έμπρακτη, δηλαδή, μαζική και ενεργητική υποστήριξη των αγώνων αυτών, ενώ κατατέθηκε και πρόταση για διοργάνωση μαζικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας για την υποστήριξη του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.