Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

8 Απρ 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Είναι γεγονός ότι η παροχή δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές είναι μια κατάκτηση που κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια προσπαθεί να καταργήσει: από το «πολλαπλό σύγγραμμα» της Γιανάκου μέχρι το σημερινό «ηλεκτρονικό σύγγραμμα» που ανακοίνωσε η Διαμαντοπούλου. Αυτή τη στιγμή τα συγγράμματα διανέμονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος EUDOXOUS.
Πρόσφατα στάλθηκε στις σχολές εγκύκλιος που κινείται στην κατεύθυνση του νέου νόμου για την παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση: τη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου που θα είναι απρόσιτο και αφιλόξενο για τη νεολαία. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι κάθε φοιτητής θα δικαιούται ένα βιβλίο ανά μάθημα χωρίς να είναι απαραίτητο να καλύπτει όλη την ύλη. Παράλληλα, για μαθήματα που αποτελούν σύνθεση δύο ή περισσοτέρων αυτοτελών μαθημάτων προβλέπει την αφαίρεση από τη λίστα των επιπλέον συγγραμμάτων. Επί της ουσίας βάζει το φοιτητή σε μια διαρκή αναζήτηση βιβλιογραφίας, την οποία βεβαίως θα εξασφαλίζει με δικούς τους πόρους. Όσον αφορά τα βοηθητικά βιβλία που δίνονταν σε ορισμένα μαθήματα, θα παρέχονται μόνο εάν το εγκρίνει η συνέλευση τμήματος της κάθε σχολής, ενώ η εγκύκλιος απειλεί τους φοιτητές με πειθαρχικές ποινές εάν παραλάβουν συγγράμματα ενώ έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης. Δηλαδή, για άλλη μια φορά το καθηγητικό κατεστημένο καλείται να εφαρμόσει την επίθεση από τη μια κόβοντας τα βιβλία και από την άλλη τιμωρώντας τους φοιτητές.
Ο στόχος της επίθεσης όσον αφορά τα βιβλία είναι πάντα ένας: να αναγκαστεί ο φοιτητής να τα πληρώνει από την τσέπη του. Με τέτοια μέτρα σκοπεύουν να επιβάλουν ακόμη περισσότερους οικονομικούς φραγμούς στην προσπάθεια των νέων να σπουδάσουν. Και όλα αυτά πάντα στο όνομα της δήθεν «ακαδημαϊκότητας» και της «ολοκληρωμένης γνώσης». Η εφαρμογή του μνημονίου στην παιδεία πρέπει να μπλοκαριστεί μέσα από τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων και σε επιμέρους διατάξεις τέτοιου τύπου αλλά και στη μεγάλη μάχη του νόμου πλαίσιο που έρχεται.