Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Απρ 2011

Την ιδιωτικοποίηση της «βοήθειας στο σπίτι» τη βαφτίζουν εναρμόνιση οικογενειακής ζωής!

Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε το 1996 πιλοτικά και σταδιακά εφαρμόστηκε σχεδόν σε όλους τους δήμους. Σήμερα εξυπηρετεί περίπου 90.000 ανήμπορους και μοναχικούς ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με 4.000 εργαζόμενους, κυρίως κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς και οδηγούς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους και η χρηματοδότηση λήγει το 2011, ενώ τα κονδύλια για το 2011 μειώνονται έως 30%.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, περισσότερο από 9 χρόνια οι περισσότεροι και η πληρωμή τους γίνεται με 6, 7 έως και 12 μήνες καθυστέρηση. Είναι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όμως οι συμβάσεις γίνονται με τις δημοτικές επιχειρήσεις όπου δεν ισχύει η ΣΣΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ και πληρώνονται με τις συλλογικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, αφού δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από την ΠΟΕ ΟΤΑ.


Τι αλλάζει σήμερα
Η βοήθεια στο σπίτι μπαίνει στο πακέτο των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης, της κατάργησης της πρόνοιας σύμφωνα με την πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης. «Εναρμόνιση οικογενειακής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζόμενων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» λέγεται τώρα το πρόγραμμα και ο τίτλος του είναι αρκετά χαρακτηριστικός για αυτά που φέρνει. Ο σκοπός μάλιστα είναι ακόμη πιο σαφής: «…με σκοπό τη διευκόλυνση στην ένταξη/επανένταξη στην αγορά εργασίας και στη διατήρηση της εργασίας σε συγγενικά πρόσωπα (…) τα οποία ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (…) Η πράξη θα υλοποιηθεί (…) μέσω παροχής κουπονιών που αυτοί (άνεργοι συγγενείς) θα λαμβάνουν προκειμένου τα συγγενικά τους πρόσωπα να είναι αποδέκτες των υπηρεσιών φροντίδας».
Με την Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) ρυθμίστηκε ότι η ΕΕΤΑΑ, ο εθνικός εργολάβος στους ΟΤΑ, θα χειριστεί το πρόγραμμα και θα μοιράσει τα μειωμένα κονδύλια, θα κρίνει και θα επιλέξει τους εξυπηρετούμενους, τις δομές που θα μοιραστούν την πίτα και θα βγάλει από τη δύσκολη θέση τους δημάρχους οι οποίοι θα κόβουν το δικαίωμα από τους χρήστες της υπηρεσίας, αλλά δεν θα φταίνε αυτοί, θα απολύουν τους εργαζόμενους που θα περισσεύουν χωρίς να θεωρείται ότι είναι υπεύθυνοι. Κάποιοι δήμαρχοι ζήτησαν από τους εργαζόμενους να βρουν τους άνεργους συγγενείς των εξυπηρετούμενων, να ψάξουν στα αρχεία του ΟΑΕΔ τους άνεργους της περιοχής τους και να τους ρωτάνε αν έχουν γέρους που χρειάζονται φροντίδα, αφού με τα κριτήρια που βάζει η ΚΥΑ στους περισσότερους δήμους ούτε το 25% δεν μένει στο πρόγραμμα.
Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της πρόνοιας στην τρίτη ηλικία, αφήνει τους γέροντες και τους ανήμπορους στην απόγνωση, αυτοί κατά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν το προσδόκιμο ζωής, πολιτικό κόστος δεν έχει αφού οι περισσότεροι μπορεί και να μη ζουν στις επόμενες εκλογές και απολύει χιλιάδες εργαζόμενους.

Ποιοι είναι αυτοί που θα μπορούν να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα;
Δήμοι, ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Ατομικές Επιχειρήσεις, Ο.Ε., Ε.Ε., Αστική μη Κερδοσκοπική, Σωματείο, ΕΠΕ, ΑΕ, Ενωση, Κοινοπραξία είναι οι ανάδοχοι. Με τη σειρά που ξεκινούν, δεν είναι τυχαίο, με την ίδια σειρά θα βγουν από το πρόγραμμα. Ηδη το 2010 η πληρωμή έγινε ανά περιστατικό και όχι ανά δομή όπως ίσχυε. Μέσα από το διαγωνισμό, σίγουρα οι ΑΕ και οι κοινοπραξίες θα μπορέσουν να δώσουν πολύ χαμηλότερη τιμή (2.000 ανά περιστατικό), αφού η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι χαμηλοί μισθοί, η παροχή κινήτρων για την απασχόληση ανέργων με προηγούμενους νόμους, η μαύρη εργασία κάνουν δώρο τους εργαζόμενους σ’ αυτούς και δίνουν την δυνατότητα με μικρότερη τιμή να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι μη κερδοσκοπικές μπαίνουν επίσημα πλέον στο παιχνίδι και όχι από το παράθυρο. Τα κονδύλια μειώθηκαν για κάθε δήμο, αλλά πανελλαδικά είναι ένα καλό κεφάλαιο για τους ιδιώτες του χώρου που είναι έτοιμοι να μπουν στο παιχνίδι. Οσο για τους άνεργους που θεωρούνται πια ωφελούμενοι και θα παίρνουν το κουπόνι, αν θα βρίσκουν έναν ακόμη εξυπηρετούμενο και αν επιλεγούν θα παίρνουν την αξία των δύο κουπονιών, δηλαδή 4.000 ευρώ. Αυτή θα είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας και η εναρμόνιση!
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποκλείει από την αγορά εργασίας τον άνεργο, στερεί την οργανωμένη και εξειδικευμένη φροντίδα από ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ και καταδικάζει τις οικογένειες στη φτώχεια.
Τον τελευταίο καιρό οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι ανάστατοι. Απλήρωτοι και με την απόλυση μπροστά τους, συγκροτούνται σε σωματεία, αποφασίζουν απεργίες και κινητοποιούνται, ζητώντας να συνεχίσουν τα προγράμματα σαν υπηρεσίες των δήμων, μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας και διεύρυνση του αριθμού των εξυπηρετούμενων.
Είναι ανάγκη ο αγώνας τους να συντονιστεί με τους αγώνες των υπόλοιπων συμβασιούχων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, τη διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα εκεί όπου δεν υπάρχει σωματείο και όλοι μαζί να παλέψουν για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους.
Σήμερα που η επίθεση των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και της κυβέρνησης γκρεμίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και οι μαζικοί αγώνες.