Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Απρ 2011

Μια πρώτη αποτίμηση για το Στέκι της Χαραυγής

Πέρασαν ήδη 7 μήνες ζωής για το Στέκι της Χαραυγής που δημιουργήθηκε βασικά με πρωτοβουλία των Λαϊκών Αγωνιστικών Κινήσεων Υμηττού και ανένταχτων αριστερών της περιοχής. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντάχθηκε και ένα σημαντικό δυναμικό από το δήμο της Δάφνης και σήμερα στεγάζεται σε χώρο που βρίσκεται στη Χαραυγή, συνοικία του ενιαίου πια δήμου Δάφνης-Υμηττού.
Το στέκι έχει προσδιοριστεί σαν ανοιχτός χώρος συνάντησης–συνεύρεσης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, που γνωρίζονταν από καιρό, αλλά και από νέα άτομα που θέλουν να ενεργοποιηθούν και να δράσουν από κοινού στην περιοχή.
Είναι επίσης χώρος διαλόγου όπου ανταλλάσσονται προβληματισμοί και ιδέες που μπορεί να συμπίπτουν και να αναμετριούνται στην πράξη της ζωής, αλλά και να αντικρούονται, να συγκρίνονται και να διαφοροποιούνται σε πλείστα προβλήματα πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά…

Περιεχόμενο δράσης για το στέκι είναι η δραστηριοποίηση για τοπικά και κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά και για διεθνή ζητήματα, όπως αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Ηδη στο διάστημα αυτό έχει κατορθώσει να λειτουργήσει τόσο στο εσωτερικό του, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του (και σ’ αυτό έχουν συμβάλει 3 επιτυχημένες συνεστιάσεις) όσο και σε σχέση με την τοπική κοινωνία. Ως προς αυτό το τελευταίο, έχει κατακτήσει μια μικρή, αλλά ευδιάκριτη αναγνωρισιμότητα στην περιοχή, που δεν είναι πάντως αυτή που του αναλογεί, και βέβαια μπροστά του έχει να κάνει πολλά περισσότερα. Συσπειρώνοντας δυνάμεις στον ενιαίο πλέον δήμο Δάφνης–Υμηττού, λειτούργησε ως βήμα για κοινή δράση, μοιράζοντας, για παράδειγμα, προκήρυξη την 25η Μαρτίου όπου καταγγέλλεται η πιθανή εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της ΠΥΡΚΑΛ και προσπαθώντας να δημιουργήσει πρωτοβουλία επιτροπής για την κινητοποίηση του κόσμου όταν χρειαστεί. Για τα κεντρικά προβλήματα προώθησε σημαντικές παρεμβάσεις ενάντια στα μέτρα τρόικας και κυβέρνησης που πλήττουν το λαό μας, παίρνοντας μέρος με πανό στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με την πρωτοβουλία συγκρότησης αντίστοιχης επιτροπής, κολλώντας αφίσα και μοιράζοντας προκήρυξη για τη γενική απεργία στις 23/2, για τις αυξήσεις εισιτηρίων κ.τ.λ.
Η πορεία του στεκιού στο χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής ως ένα βαθμό, αφού μπορεί να παρεμβαίνει έστω και με αφίσα και προκήρυξη για ζητήματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπως στη Λιβύη.
Η κινηματογραφική λέσχη, που λειτουργεί σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, έχει καταφέρει να προβάλλει ταινίες παίρνοντας αφορμή από γεγονότα/επετείους της επικαιρότητας. Στο επόμενο διάστημα το Στέκι θα δραστηριοποιηθεί και στο ζήτημα της τύχης της ΠΥΡΚΑΛ αλλά και στο κεφάλαιο νέα οικονομικά αντιλαϊκά μέτρα. Λειτουργώντας σε ολομελειακή βάση και με προσωρινή συντονιστική επιτροπή, πρέπει να βρει τους τρόπους ακόμα πιο πλατιάς απεύθυνσης σε χώρους εκτός του στεκιού και για ζητήματα φλέγοντα, όπως το εκπαιδευτικό.