Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

6 Σεπ 2011

Applebee's: Όταν οι εργαζόμενοι δάγκωσαν το μήλο! (συνέντευξη)

Τη στιγμή που τα αντιλαϊκά μέτρα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και τα δικαιώματά μας, στο σύνολό τους, καταργούνται, η εργοδοτική ασυδοσία και η πλήρης εκμετάλλευση των εργαζομένων υπό την απειλή της ανεργίας θεριεύουν, αποδεικνύοντας περίτρανα για ποιον δουλεύει αυτό το σύστημα.
Η αλυσίδα εστιατορίων Applebee's έκλεισε τα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα, αφού πρώτα είχε φροντίσει οι εργαζόμενοι να μείνουν τρεις μήνες απλήρωτοι και αφού αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το λαό οι πολιτικές της Τρόικας και του Μνημονίου δεν αφήνει χώρο για αυταπάτες και υποταγή. Έτσι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μπουν στο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν. Συναντήσαμε και μιλήσαμε με έναν από τους εργαζόμενους στο Applebee's στη Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων μας είπε:

- Πώς φτάσατε εδώ;
Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2010, όταν η εταιρία άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές μας. Στη συνέχεια, από την τράπεζα μετέφεραν τη μισθοδοσία μας στο "χέρι", οπότε η καθυστέρηση να φαίνεται πιο δικαιολογημένη. Πήγαμε 3 φορές στην επιθεώρηση εργασίας. Από το Μάιο μέχρι τον Ιούλη δουλεύαμε απλήρωτοι. Αποφασίσαμε ότι μόνο αν αγωνιστούμε έχουμε ελπίδες να νικήσουμε, αν όχι, σίγουρα θα χάσουμε. Στις 5/7 στείλαμε εξώδικο στην εταιρία, απειλώντας πως αν δεν μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας, στις 16/7 θα προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας. Η απάντηση της εργοδοσίας στο εξώδικο ήταν «Αν κάνετε επίσχεση, εμείς κλείνουμε το μαγαζί». Στις 15/7, χωρίς καμία προειδοποίηση, η εταιρία κλείνει τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και αρνείται να δώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Άμεσα καταλάβαμε το κατάστημα και κερδίσαμε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για να μην μπορεί ο εργοδότης να αδειάσει το μαγαζί μέχρι να πληρωθούμε. Κάναμε μήνυση στην εταιρία και στο δικαστήριο απαιτήσαμε τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε με παρέμβαση του ιδιοκτήτη του κτίσματος, που εφόσον δεν πέτυχε άρση των ασφαλιστικών μέτρων, συνέχισε με απειλές και μηνύσεις. Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας απείλησε πως θα ενεργοποιήσει αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των εργαζομένων και θα προβεί σε συλλήψεις. Οι απειλές και η τρομοκρατία του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών οδήγησαν 4 συναδέλφους μας στο φόβο και στην υπογραφή των απολύσεών τους. Οι υπόλοιποι οχτώ αποφασίσαμε πως θα παλέψουμε μέχρι το τέλος τα δίκαια αιτήματά μας.


- Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου στις κινητοποιήσεις σας;
Από την πρώτη μέρα της επίσχεσης, κρατάμε το μαγαζί "ζωντανό", κρατώντας άθικτο το υλικό του μαγαζιού. Προσφέρουμε , με δικά μας έξοδα, ποτά και αναψυκτικά σε κόσμο που περνάει για να πληροφορηθεί. Δεν πουλάμε τίποτα. Υπάρχει ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης, στο οποίο βάζει όποιος θέλει μια βοήθεια για τα λειτουργικά έξοδα, πληρωμή δικηγόρου, προκηρύξεις κ.τ.λ. Ξεκινήσαμε να κάνουμε τακτικές παραστάσεις διαμαρτυρίας ώστε να ακουστεί το πρόβλημά μας. Από την αρχή ο κόσμος ήταν μαζί μας. Μας έδωσε πολλή δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ασφυκτικά γεμάτο είχαμε να δούμε χρόνια το μαγαζί. Έχουμε αρκετά ψηφίσματα αλληλεγγύης. Δε θέλουμε να απομονωθούμε από τον εργαζόμενο λαό, τους άνεργους, τη νεολαία, είμαστε κομμάτι τους. Δυστυχώς, λίγο ή πολύ, αρκετοί έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση. Καλούμε σε καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, στις 7:00 μ.μ. Κι ελπίζουμε ο κόσμος να συνεχίσει να αγκαλιάζει τον αγώνα μας.


- Πώς θα συνεχίσετε από 'δω και πέρα;
Μετά το δικαστήριο στις 25/8 που παρέτεινε την ισχύ των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να βγει η απόφαση, είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε καμία οπισθοχώρηση αλλά να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε αγωγές για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας και παράλληλα θα αρχίσει η επιθεώρηση εργασίας μηνύσεις. Δεν μας τρομάζει η τρομοκρατία κράτους-εργοδότη-ιδιοκτήτη! Θεωρούμε το δικαίωμα στην εργασία και τα δεδουλευμένα μας αναφαίρετο! Συνεχίζουμε τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, την -όσο το δυνατό- μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του θέματος και των κινητοποίησεών μας. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις συνελεύσεις του Λευκού Πύργου καθώς και σε όλα τα κεντρικά κινηματικά ραντεβού με δικό μας πανό, γνωρίζοντας ποια πολιτική και ποιο πλαίσιο μας οδήγησε σ' αυτήν την κατάσταση... ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!