Μείωση προσλήψεων, φτωχολόγιο-μισθολόγιο, δεν θα μπορούσαν να πάνε ξεχωριστά από την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας στο Δημόσιο. Αλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν η προοπτική και μόνο απεργιών στις εφορίες και η απειλή και μόνο από την ΑΔΕΔΥ παρεμπόδισης των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους αποτέλεσε για την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κόκκινο πανί. Ετσι, προωθούνται αλλαγές τόσο στο πειθαρχικό δίκαιο όσο και στη σύνθεση του στελεχικού δυναμικού που θα κληθεί να το εφαρμόσει και οι οποίες ορίζουν πιο συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή. Η αυστηροποίηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από τον πιο σφιχτό έλεγχο του πειθαρχικού μηχανισμού απευθείας από το κράτος και σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας (από τα πειθαρχικά συμβούλια έως τους προϊσταμένους αλλά και μέσω αυστηρότερων πειθαρχικών ποινών προς τους εργαζομένους).
Το βάρος δίνεται στους όρους καθημερινής λειτουργίας και άρα στις διαδικασίες επιλογής των προϊσταμένων. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτούς, αλλάζουν οι διαδικασίες επιλογής τους. Αξιολόγηση και ποσοστά υπαλλήλων που θα επιτρέπεται να προάγονται και που θα ορίζονται από το νέο βαθμολόγιο, θα διακόπτουν την ακώλυτη βαθμολογική εξέλιξη των περισσοτέρων υπαλλήλων, προωθώντας έτσι τους ημετέρους της κυβερνητικής πολιτικής. Η ταξική επιλογή θα έχει φροντίσει να λειτουργήσει σε αντίστοιχη κατεύθυνση, μιας και μόνο οι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ) θα μπορούν να φθάνουν στους υψηλότερους βαθμούς που απαιτούνται για την κατάληψη μιας θέσης στην ιεραρχία. Η δε υψηλή ιεραρχία θα αμείβεται με πολύ καλύτερους όρους, με επιδόματα ευθύνης που φθάνουν μέχρι και 800 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.
Δίπλα στο καρότο όμως θα υπάρχει και το μαστίγιο. Ετσι, στο νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπονται
κυρώσεις για μη επιβολή προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων σε υφισταμένους (καθιέρωση για πρώτη φορά της στέρησης δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου από 1 έως 5 έτη, αφαίρεση καθηκόντων προϊσταμένου). Παράλληλα, ενισχύεται η κατασταλτική δικαιοδοσία μιας και αυξάνονται τα όρια των πειθαρχικών ποινών που επιβάλλουν οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι ως μονομελή όργανα.
Συνολικότερα και στα πλαίσια αλλαγών που προωθούνται στο πειθαρχικό δίκαιο του Δημοσίου
αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές (πρόστιμο μέχρι 12 μήνες, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς, προσωρινή παύση έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών, ακόμα και απολύσεις), δίνεται δυνατότητα επιβολής ταυτόχρονα και πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων (επιπλέον της πειθαρχικής ποινής μπορεί να επιβάλλεται και οικονομική κύρωση από 3.000-30.000 €). Θεσπίζονται οικονομικές κυρώσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση. Για τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται πριν την καταδίκη, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή η οποία μετατρέπεται σε επιβολή οικονομικής κύρωσης.
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων (φακέλωμα) καθώς και η πρόβλεψη για μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής των παραπτωμάτων, φτάνοντας σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις (πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, παράνομο οικονομικό όφελος) ακόμα και τα δέκα χρόνια.
Τέλος, στη γενικότερη κατεύθυνση της απαλλαγής τους από διάφορες μορφές συνδιοίκησης αλλά και από οποιαδήποτε επιρροή θα μπορούν να ασκήσουν εμμέσως -έστω- οι εργαζόμενοι, συγκροτούνται 5μελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια ξεχωριστά από τα υπηρεσιακά, αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις με πλειοψηφία δικαστών, χωρίς τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων (πρόεδρος δικαστής, 2 μέλη είτε του νομικού συμβουλίου του κράτους είτε εν ενεργεία δικαστές και 2 μέλη διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κλήρωσης με ετήσια θητεία) σε αντίθεση με την παρούσα κατάσταση όπου τα υπηρεσιακά που είχαν και τις πειθαρχικές δικαιοδοσίες συγκροτούνταν κατά βάση από την τοπική ιεραρχία.
Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε πλέον με μια προσπάθεια αλλαγών στο επίπεδο του κρίκου μηχανισμού που επαναπροσδιορίζουν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της εργοδοσίας μέσα στο Δημόσιο.
Εκείνο που απομένει είναι να επαναπροσδιορίσουν και οι εργαζόμενοι τη στάση τους.
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.