Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

19 Σεπ 2011

Τα χαράτσια να επιστραφούν στους αποστολείς τους!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστός υπηρέτης του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, πλήρως υποταγμένη στις διαταγές ΔΝΤ – ΕΕ – ιμπεριαλιστών, έχει εξαπολύσει μια λαίλαπα αντιλαϊκών–αντεργατικών μέτρων, χωρίς όρια και χωρίς τέλος. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τερατουργήματος στις 28-29 Ιούνη με την αστυνομική βία και τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα πάνω στους χιλιάδες απεργούς και σε όλους τους διαδηλωτές του Συντάγματος, ξεκίνησε τη φορολογική επιδρομή ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.
Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» που τόσο ξετσίπωτα ονομάζει τα νέα χαράτσια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μία ακόμη αφαίμαξη στο εισόδημα του λαού, μετά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, μετά τις τεράστιες αυξήσεις σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, με τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση να γίνονται θηλιά που πνίγει την κάθε λαϊκή οικογένεια.

Ηδη τα εκκαθαριστικά έρχονται κατά χιλιάδες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και μάλιστα σε αυτούς που έχουν να πάρουν επιστροφή φόρου από φορολογικές δηλώσεις δεν συμψηφίζονται, αλλά οι εφορίες απαιτούν να πληρώσει ο κόσμος το χαράτσι και για την επιστροφή του φόρου βλέπουμε...

Η φορολογική επιδρομή με αριθμούς
Το χαράτσι αυτό θα ισχύει για πέντε χρόνια, θα το πληρώνουμε μέχρι το 2015, αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα
(όχι εταιρείες) και υπολογίζεται στο καθαρό «εισόδημα» εργαζόμενων και συνταξιούχων με συντελεστές από 1% έως 4% σε ολόκληρο το ποσό.
Για έναν εργαζόμενο ή συνταξιούχο με ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 το χαράτσι θα είναι από 120 έως 200 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 50.000 το χαράτσι θα είναι από 400 έως 1.000 ευρώ, για να παραμείνουμε σε εισοδήματα που αντιστοιχούν στην τεράστια πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος με «καθαρά» 860 ευρώ το μήνα εντάσσεται στο χαράτσι της «ειδικής εισφοράς».
Στους επαγγελματίες επιβάλλουν, εκτός από το «έκτακτο» χαράτσι, και «τέλος επιτηδεύματος» που για φέτος θα είναι 300 ευρώ και από του χρόνου 400-500 ευρώ. Τα χαράτσια αυτά επιβάλλονται παράλληλα και ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολόγητου ποσού που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και συνταξιούχος από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή έχει ενεργοποιηθεί από 1ης Ιουλίου, ισχύει αναδρομικά από αρχής του χρόνου και έτσι οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνταξιούχοι έχουν σημαντικές παρακρατήσεις φόρου με άμεση μείωση του μισθού, του μεροκάματου και της σύνταξης.
Η άμεση φορολογική επιδρομή μαζί με την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα κ.λπ.) είναι μία ταξική- πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για να μεταφέρει άμεσα τεράστιες χρηματικές αξίες από το γδάρσιμο του λαού στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, στους τοκογλύφους δανειστές, τις τράπεζες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και όλο το παρασιτικό κηφηναριό του καπιταλιστικού συστήματος. Σε όλους αυτούς στους οποίους η κυβέρνηση παραδίνει χειροπόδαρα δεμένο το λαό και τη χώρα για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, για ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα, με «ειδικές ζώνες» εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, με ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και των κρατικών επιχειρήσεων. Και όλα αυτά για να «μην πτωχεύσει η χώρα», για «να μείνουμε στην ΕΕ» και στο «σκληρό πυρήνα της, την ΟΝΕ», όπως διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά πολιτικά κόμματα (ΝΔ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη κ.λπ.) καθώς και οι παράγοντες–παπαγαλάκια του συστήματος. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια του συστήματος προσπαθούν, κάνοντας το άσπρο–μαύρο, να πείσουν το λαό ότι πρέπει να πληρώσει τα χαράτσια αυτά για «αλληλεγγύη» στα ταμεία ανεργίας και στα ασφαλιστικά ταμεία. Σκέτη κοροϊδία δηλαδή. Οταν μειώνεται συνέχεια ο αριθμός αυτών που παίρνουν επίδομα ανεργίας, αφού λόγω πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού για δεκαετίες λεηλατήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο σήμερα είναι στη διαδικασία της πλήρους διάλυσής τους.

Να οργανώσουμε την αντίστασή μας
Απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να αντιτάξει την οργανωμένη, μαζική και παρατεταμένη αντίσταση και πάλη για το δικαίωμά του στη ζωή, κόντρα στις επιλογές κυβέρνησης, κεφαλαίου, ιμπεριαλιστών. Για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και όλων των αντεργατικών–αντιλαϊκών νόμων. Για τη διεκδίκηση δουλειάς με δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις, μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας που να καλύπτουν το κόστος της ζωής. Αυτό αποτελεί και το βασικό πλαίσιο της συνολικής αντιπαράθεσης–σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.
Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης ο εργαζόμενος λαός πρέπει οργανωμένα και μαζικά να αρνηθεί να πληρώσει τα νέα χαράτσια, να τα στείλει πίσω. Να οργανωθούν από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις πρωτοβουλίες γειτονιάς και κάθε άλλο συλλογικό φορέα μαζικές διαδικασίες που να αποφασιστούν οι τρόποι άρνησης πληρωμής των χαρατσιών και ταυτόχρονα οι τρόποι συλλογικής αντιμετώπισης των εκβιασμών της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών.
Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι εύκολη. Εχει να «αναμετρηθεί» τόσο με το επίπεδο ανάπτυξης του εργατικού -λαϊκού κινήματος, που παρά τις σημαντικές εξάρσεις του είναι γενικά κάτω από το επίπεδο οργάνωσης και συγκρότησης που απαιτεί η περίοδος, όσο και με κάθε είδους λογικές που βάζουν εμπόδια σε μαζικές αντιδράσεις του λαού, για να τις ελέγξουν και να τις μετατρέψουν σε… ψήφους.
Η οργάνωση της μαζικής αντίδρασης του λαού απέναντι στα νέα χαράτσια είναι μια σημαντική υπόθεση που πρέπει να στηριχτεί και να αποτελέσει ένα πεδίο κοινής δράσης ΟΛΩΝ. Χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις, χωρίς προσπάθειες μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και καπελωμάτων. Για να έχει επιτυχία η μαζική αντίδραση του κόσμου πρέπει να στηριχτεί σε συλλογικές μορφές οργάνωσης (σωματεία, συλλόγους, επιτροπές-πρωτοβουλίες γειτονιάς) με μαζικές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, μια τέτοια κίνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς, τις απειλές και τις προβοκάτσιες της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους και απέναντι σε αυτά πρέπει να οικοδομηθεί και ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και μαζικών παρεμβάσεων στήριξης. Στην κατεύθυνση αυτή δεν αντιστοιχεί ένα ατομικό «δεν πληρώνω», που έτσι και αλλιώς θα εκφραστεί, αναγκαστικά, από χιλιάδες κόσμο, που μην έχοντας εισόδημα (μεροκάματο, μισθό, σύνταξη) δεν θα πληρώσει. Αλλά μια πολιτική ενέργεια μαζικής διαμαρτυρίας που θα μπορέσει να συσπειρώσει ευρύτερα τον εργαζόμενο λαό στην πάλη του απέναντι στις δυνάμεις της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.
Ο εργαζόμενος λαός δεν είναι «τσαμπατζής», δεν τα «έφαγε» μαζί με το σύστημα, ούτε «καταναλώνει παραπάνω από όσα παράγει». Αυτές οι αστικές ψευτιές πλασάρονται για να υποτάσσουν το λαό στις αντεργατικές–αντιλαϊκές τους πολιτικές και να τον μετατρέπουν από θύμα σε συνένοχο. Ο εργαζόμενος λαός τα έχει όλα πληρωμένα με το ιδρώτα του και τους αγώνες του. Είναι ο μοναδικός παραγωγός όλου του κοινωνικού πλούτου που υπάρχει, δεν χρωστάει σε κανέναν και δικαιούται σε όλο τον κοινωνικό πλούτο να είναι ο μοναδικός αφέντης.
Η συγκρότηση της οργανωμένης πάλης του εργαζόμενου λαού είναι το μοναδικό στήριγμά του απέναντι στην επίθεση των δυνάμεων του συστήματος και αυτό το καθήκον δεν μπορεί να καθυστερεί, ούτε να υποβαθμίζεται και να αλλοιώνεται από εκλογικές–κοινοβουλευτικές αυταπάτες, από λογικές και πρακτικές που υψώνουν τείχη διαχωρισμού ανάμεσα στο λαό. Η συγκρότηση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του λαού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα για νικηφόρα αποτελέσματα στην εργατική–λαϊκή πάλη.