Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Σεπ 2011

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα…

Γέλασε ο κάθε πικραμένος με τον κατάλογο μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Μια απλή ανάγνωση πείθει και τον πιο άσχετο ότι πρόκειται για οφειλές-φαντάσματα που τα περισσότερα δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Στον κατάλογο φιγουράρουν 6.000 νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) που χρωστάνε στο Δημόσιο 30,92 δισ. Ευρώ, από τα οποία τα 17,4 δισ. είναι η βασική οφειλή και τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις. Από αυτά τα 30,92 δισ. αναμένεται να εισπραχθούν (αν εισπραχθούν) κάποια φραγκοδίφραγκα μιας και ο κατάλογος αφορά κυρίως ελλειμματικούς δημόσιους φορείς (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.λπ.), προβληματικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του ’80 (Μινιόν, Πειραϊκή Πατραϊκή κ.λπ.), αθλητικές εταιρείες (ΠΑΕ ΑΕΚ, ΚΑΕ ΠΑΟΚ κ.λπ.), χρεοκοπημένες επιχειρήσεις (ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, Νέο Κανάλι, Θεμελιοδομή) και μεγάλες εταιρείες που έχουν ήδη βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια (Ολυμπιακή Αεροπορία, «ΓΡΑΜΜΗ» του Κοσκωτά, Τράπεζα Κρήτης κ.λπ.).

Η δημοσίευση των μεγάλων οφειλετών δεν απενοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του που χρόνια τώρα ήταν το θερμοκήπιο όπου άνθησε και ευδοκίμησε η μεγάλη φοροδιαφυγή. Ούτε φυσικά άλλαξε ρότα η κυβέρνηση. Αλλωστε, αν ήθελε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι. Σήμερα βγάζει από τα ντουλάπια της φορολογικούς σκελετούς όχι για να τα βάλει με το κεφάλαιο αλλά για να διασκεδάσει τις απαιτήσεις της τρόικας για μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Κυρίως όμως το χρησιμοποιεί ως επικοινωνιακό κόλπο απέναντι στο λαό και τους εργαζόμενους. Θέλει η κυβέρνηση να εμφανίσει ότι τα «σκληρά και επώδυνα» («πλην όμως αναγκαία») μέτρα που παίρνει δεν στρέφονται μονομερώς ενάντια στα λαϊκά στρώματα αλλά –«ακριβοδίκαια»- θα πληρώσει και το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως και στην περίπτωση του Τσοχατζόπουλου ανασύρονται κάποια «καμένα χαρτιά» για να ικανοποιήθει το «δημόσιο περί δικαίου αίσθημα».
Αλλοθι για την πολιτική του λοιπόν ψάχνει το ΠΑΣΟΚ και εφευρίσκει επικοινωνιακά τερτίπια για να αποπροσανατολίσει το λαό και να συντηρήσει τις αυταπάτες των (όσων του απέμειναν) οπαδών του. Και όσο τα ΜΜΕ και οι εφορίες θα ασχολούνται με τους οφειλέτες-φαντάσματα, θα ανθεί και θα ευδοκιμεί η πραγματική (νόμιμη και παράνομη) φοροασυλία και φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και –πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης»- θα του προσφέρονται νέες φοροαπαλλαγές, νέα φορολογικά κίνητρα και νέα προνόμια.
Οσο για το λαό και τους εργαζόμενους, αποτελεί πραγματική πρόκληση ο χορός εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων που αποκαλύπτεται με τη «μαύρη λίστα» της φοροδιαφυγής. Οταν μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν το φόρο τους προκαταβολικά με υποχρεωτική παρακράτηση από το μηνιάτικό τους, όταν χιλιάδες μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα για πενταροδεκάρες, ο «επιχειρηματικός κόσμος» επιδίδεται ανενόχλητα στη μόνη δραστηριότητα που ξέρει και στην οποία έχει καλές επιδόσεις: στη φοροδιαφυγή και στη διασπάθιση του κρατικού προϋπολογισμού. Μια αστική τάξη παρασιτική, κομπιναδόρικη και κρατικοδίαιτη, που τρέφεται από τα ελλείμματα, ζει σε βάρος του λαού και της χώρας και που όταν στριμώχνεται (όπως καλή ώρα) καλεί το λαό σε «εθνική προσπάθεια» πάλι για τη δική της σωτηρία.
Δεν είναι παρεκτροπές του συστήματος όλα αυτά. Αυτό είναι το σύστημα. Και όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, όσο γρηγορότερα οργανώσουμε την πάλη μας για να πετάξουμε από το σβέρκο μας όλο αυτό το κηφηναριό, τόσο πιο γρήγορα θα 'ρθει και η ώρα που πραγματικά θα πληρώσουν μια και καλή για τα χρέη τους όλοι αυτοί οι «οφειλέτες» και μαζί η τάξη τους και το πολιτικό τους προσωπικό.