Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Ιαν 2012

Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι «Μπαλλής ΑΕΒΕ»
Όταν σπέρνεις αντίδραση, θα φυτρώσει αντίσταση

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά και αντίθετα δεδομένα. Πρώτον, από τη θέληση των εργοδοτών, που με πρόσχημα την κρίση κόβουν μισθούς και απολύουν εργαζόμενους, και, δεύτερον, από τη θέληση των εργαζομένων και των ανέργων να αντισταθούν σε ό,τι κουρελιάζει τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους.
Τις μέρες των γιορτών επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο υγρών απορρυπαντικών «Μπαλλής ΑΕΒΕ». Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι εξαφανισμένος από τα τέλη Οκτωβρίου και τους χρωστάει δεδουλευμένα τριών μηνών και το δώρο των Χριστουγέννων. «Θα γράψετε για εμάς; Άντε, να δούμε… Τόσα κανάλια και μεγάλες εφημερίδες ήρθαν και τίποτα, είμαστε ανεξάρτητα ΜΜΕ σου λένε μετά στο δελτίο, μας δουλεύουν», είπε ο φύλακας.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στο εργοστάσιο προκειμένου να περιφρουρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τα προϊόντα με τον φόβο μην πουληθούν από τη διοίκηση του εργοστασίου. «Πονά η καρδιά μου που βλέπω έτσι το εργοστάσιο», μας είπε μια εργάτρια, «με τη δουλειά μας και τον κόπο μας έβγαλαν λεφτά τα αφεντικά. Εμείς το κτίσαμε αυτό το εργοστάσιο και τώρα φυλάμε τους τοίχους».
Πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Ένα ακόμα από τα παραθυράκια-μπαλκονόπορτες στους νόμους, που σίγουρα δεν ευνοούν τους εργαζόμενους, είναι ότι οι εργάτες δεν γνωρίζουν ούτε καν από ποιον να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αλλάζει σύσταση κάθε εβδομάδα, ενώ όταν κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι κατάφεραν να βρουν τα ονόματα των προσώπων που τα απαρτίζουν διαπίστωσαν ότι πρόκειται είτε για άτομα-«φαντάσματα» είτε για άτομα που δεν ήξεραν καν τι έχει συμβεί με το εργοστάσιο ή ότι ακόμα δεν ξέρουν ότι υπάρχει καν εργοστάσιο.
Το εργοστάσιο «Μπαλλής» ανήκει στον όμιλο «Αλάπις» με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που εμπλέκεται τόσο η Proton Bank όσο και ο όμιλος «Λαυρεντιάδη-Γερολυμάτου» στον οποίο ανήκει και η εταιρεία «Μπαλλής». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εταιρεία κάθε χρόνο άλλαζε επωνυμία και έτσι από «Αλάπις» έγινε «Γερολυμάτος» και στη συνέχεια «Μπαλλής».
Οι εργάτες βρίσκονται πάντως κοντά ο ένας με τον άλλον και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα που κάνουν. Εξάλλου δεν είναι μόνοι. Στον αγώνα αυτόν καθημερινά μπαίνουν και άλλα εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Ο συντονισμός του αγώνα και η κοινή δράση των απεργών ενάντια στους εκμεταλλευτές τους είναι μονόδρομος.
Η νίκη του δίκαιου αυτού αγώνα είναι αναγκαία. Όχι μόνο για τους εργάτες της «Μπαλλής ΑΕΒΕ», αλλά για όλη την εργατική τάξη και τον λαό. Η νίκη αυτή θα δώσει κουράγιο σε όλους τους εξαθλιωμένους και θα αναδείξει ότι οι αγώνες μπορεί να είναι νικηφόροι.