Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Ιαν 2012

Θεσσαλονίκη. Απλήρωτοι στα ζαχαροπλαστεία «Χατζή»
Ή ο Χατζής ή εμείς! Αγώνας διαρκείας!

Η εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστείων «Χατζή», αφού έβγαλε εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες των εργαζόμενων, τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώντας την κρίση καταργούσε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Το προσωπικό δούλευε χωρίς πρόσληψη ή, όταν είχε πρόσληψη, δούλευε με 12 ένσημα τον μήνα, με 6 μέρες τη βδομάδα, ενώ ταυτόχρονα με την πρόσληψη υπέγραφε το έντυπο της οικειοθελούς αποχώρησης με λευκή ημερομηνία, ώστε να τους απολύει όποτε ήθελε χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης.
Τελευταία έκλεισε το ένα από τα τρία ιδιόκτητα καταστήματα, στην Καμάρα, σταμάτησε τη λειτουργία του εργοστασίου στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και μετέφερε μέρος του προσωπικού στο κατάστημα της οδού Βενιζέλου, απέλυσε 4 εργαζόμενους, ενώ ετοιμάζει και άλλες απολύσεις, όπως αφήνει να διαρρεύσει. Η εταιρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα, «έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο, ΙΚΑ και εργαζόμενους, δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας έτσι ώστε, μεταβιβάζοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς στη νέα, να κάνει στάση πληρωμών στην παλιά, πτωχεύοντάς τη και έτσι να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών».
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Καλαμαριάς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τα μέσα Δεκεμβρίου με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών, επιδόματος άδειας, δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων. Από τις 19 Γενάρη κατέλαβαν και περιφρουρούν το κατάστημα της Καλαμαριάς για να μην πάρει ο εργοδότης τα μηχανήματα και το κλείσει.
Στις 20 Γενάρη με εισαγγελική παρέμβαση η αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις (4 εργαζόμενοι και 4 αλληλέγγυοι, μέλη του συνδικάτου επισιτισμού), οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την υποβολή μηνύσεων και παραπομπή σε τακτική δικάσιμο με τις κατηγορίες της απρόκλητης βίας και της διατάραξης κοινής ειρήνης. Η εργοδοτική τρομοκρατία σε πλήρη συμπόρευση με την κρατική τρομοκρατία, άσχετα αν με βάση τη νομοθεσία παράνομος είναι ο εργοδότης.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη δουλειά τους, τους μισθούς τους και την επαναπρόσληψη των απολυμένων, να ανοίξουν το πρόβλημα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις έξω από το κατάστημα της Βενιζέλου, παρά την απόφαση του δικαστηρίου που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα «Χατζή». Ταυτόχρονα η εργοδοσία σκληραίνει τη στάση της, αφού την Πέμπτη 26 Γενάρη στις 11 το πρωί, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα του Χατζή κατά των κινητοποιήσεων. Απαραίτητος όρος για τη συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα των εργαζόμενων είναι η αλληλεγγύη και ο συντονισμός με άλλους αγωνιζόμενους χώρους.
Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους, «ούτε τα ασφαλιστικά ούτε οι συλλήψεις μάς τρομοκρατούν. Γι’ αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας με κινητοποιήσεις όπως οι συνάδελφοι μας στα «Goody’s», στον «Alter», στη Χαλυβουργία κ.λπ. Σας καλούμε όλους να συμπαρασταθείτε έμπρακτα στον αγώνα μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις μας σε κάθε χώρο εργασίας, γειτονιάς, γιατί όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα βιώνουμε τα ίδια προβλήματα: απολύσεις, εφεδρεία, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, κατάργηση των δικαιωμάτων μας, τρομοκρατία με στόχο την πλήρη μετατροπή από εργαζόμενους σε δουλοπάροικους. Ήδη η κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ συζητάνε για καινούργια μέτρα, όπως η κατάργηση του βασικού, καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού, η κατάργηση συμβάσεων, η περικοπή συντάξεων και η μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ζωής μας.
Να αποσυρθούν οι μηνύσεις.
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας.
Να επανέλθουμε στις θέσεις εργασίας μας.
Να υπερασπίσουμε όλα τα εργατικά δικαιώματά μας.

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στον Χατζή.