Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Ιαν 2012

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ
Φουντώνει η επίθεση, αλλά και οι αντιστάσεις

Στη βιομηχανική ζώνη του Περιστεριού -σε ό,τι απέμεινε από αυτή- η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπά με οργή και αγωνία. Τα απανωτά περιστατικά της εργοδοτικής ασυδοσίας, συστατικό κομμάτι της αντεργατικής επέλασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, οδηγούν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, στην αγωνιστική διεκδίκηση.
ΑΦΟΙ ΛΟΥΚΙΣΑ ΑΒΕΕ

“Το ποτήρι όχι απλά έχει ξεχειλίσει, αλλά έχει τουμπάρει και ξεχύνεται”, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από τους 32 εργαζόμενους της αλουμινοβιομηχανίας Λουκίσα στο Περιστέρι. Εδώ και για περίπου ένα χρόνο οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι ουσιαστικά απλήρωτοι αφού τα πενιχρά και καθυστερημένα «έναντι» που έπαιρναν έχουν οδηγήσει στο σημείο τα χρωστούμενα να είναι της τάξης των 10.000 χιλιάδων ευρώ ή και ακόμη περισσότερα. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, με το δώρο των Χριστουγέννων (το οποίο ούτε και αυτό καταβλήθηκε) τα χρωστούμενα φτάνουν τις 400.000 ευρώ!
Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι από τις 5 Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν δυναμικά την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Καθημερινά έξω από την εταιρεία, παρά το κρύο και τη βροχή, όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά οργίζονται ολοένα και περισσότερο από την προκλητική στάση της εργοδοσίας η οποία «είχε μάθει αλλιώς». Προκλήσεις οι οποίες έφτασαν μέχρι και στο σημείο μηνύσεων  ενάντια σε εργαζόμενους με γελοίες αφορμές. Όμως οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω. Στηρίζονται από την καθημερινή παρουσία αλληλέγγυων, παίρνουν κουράγιο από τους εργαζόμενους των γύρω εργοστασίων που εκφράζουν συνεχώς την αλληλεγγύη τους, αλλά και από την επαφή με τους εργαζόμενους άλλων χώρων δουλειάς στην περιοχή που κινητοποιούνται (ΑΛΤΕΡ, ΜΥΛΩΝΑΣ κ.ά.).
Παράλληλα, και μπροστά στο φόβο να βάλει «λουκέτο» η επιχείρηση, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα. Όμως, ακόμη και εδώ, η αστική δικαιοσύνη απέδειξε τον ταξικό της χαρακτήρα. Ενώ το Ειρηνοδικείο Περιστερίου ενέκρινε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και απαγόρευσε τη μεταβολή και μεταβίβαση του πάγιου κεφάλαιου της επιχείρησης (κτίρια, αυτοκίνητα, εξοπλισμός) επέτρεψε τη χρήση και τη μεταφορά εμπορευμάτων και υλικού. Πράγμα που αξιοποίησε η εταιρεία για να βγάλει φορτηγό και να ξεκινήσει τις εργασίες -με άλλους εργαζόμενους- σε έργα που είχε ήδη αναλάβει, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων.
Η εταιρεία, που λειτουργεί από τη δεκαετία του '70 και είναι από τις πιο γνωστές του κλάδου με μεγάλο κύκλο εργασιών και πλούσιο πελατολόγιο, επικαλείται την κρίση και τις “αναδουλειές”. Ωστόσο, στην πρόταση που έκανε πριν μερικές μέρες στους εργαζόμενους, φάνηκε ξεκάθαρα ότι μόνο αναδουλειές δεν έχει. Συγκεκριμένα, πρότεινε να τους δώσει 50.000 ευρώ σε... επιταγή και να επιστρέψουν στη δουλειά ώστε να ολοκληρώσουν τα έργα σε είκοσι (!) τράπεζες που έχει αναλάβει η επιχείρηση. Φυσικά, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, καθώς το ποσό αυτό είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο αυτών που τους χρωστάει, αλλά και γιατί οι εργαζόμενοι έχουν ήδη στα χέρια τους ληγμένα γραμμάτια της εταιρείας.
“Εννιά μέρες την εβδομάδα δουλεύαμε για την εταιρεία, δωδεκάωρα και σαββατοκύριακα” απαντάει εργαζόμενος στην προκλητική απαίτηση της εργοδοσίας να “βάλουν πλάτη” προκειμένου να μην χάσει έργα που θέλει να αναλάβει, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η γνωστή επιχειρηματολογία για δάνειο το οποίο περιμένει να εγκριθεί από μέρα σε μέρα.
Την Τετάρτη 11 Γενάρη οι εργαζόμενοι της εταιρείας μαζί με άλλες μεταλλουργικές επιχειρήσεις στο Περιστέρι που βρίσκονται σε κινητοποίηση (Μυλωνάς, Αλουμινέξ) πραγματοποίησαν μία ακόμη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης με την παρουσία δεκάδων αλληλέγγυων εργαζομένων παρά τη συνεχή βροχή και το κρύο. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση, το ΠΑΜΕ φρόντισε να αποδείξει την απαράδεκτη λογική του στο εργατικό κίνημα η οποία -εξαργυρώνοντας τη στήριξη που παρέχει μέσω του Συνδικάτου Μετάλλου- παρουσιάζει και αυτόν τον αγώνα -ούτε λίγο ούτε πολύ- ως αγώνα του ΠΑΜΕ και δευτερευόντως των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αλληλεγγύη και στήριξη αυτού του αγώνα αποτελεί καθήκον όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό και η Ταξική Πορεία, πέρα από το ψήφισμα συμπαράστασης που έχει εκδόσει, επιδιώκει να βρίσκεται σε καθημερινή σχεδόν βάση στο πλευρό των εργαζομένων.

3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ
Δυο-τρία χιλιόμετρα πιο κάτω, στην τυπογραφική εταιρεία 3Ε Εκτυπωτική, άφαντη παραμένει η εργοδοσία από τα μέσα Δεκέμβρη, αφού πρώτα “φρόντισε” να ανακοινώσει στους 70 εργαζόμενους ότι θα βάλει “λουκέτο”.
Οι εργαζόμενοι, που είναι απλήρωτοι για περισσότερους από έξι μήνες, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από τις αρχές Δεκέμβρη, όταν επτά συνάδελφοί τους απολύθηκαν επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Έτσι, στις 9 Δεκέμβρη προχώρησαν σε 6ωρη στάση εργασίας, ενώ μια βδομάδα μετά έγινε και τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Τότε, ήταν που τους ανακοινώθηκε και η πρόθεση της εργοδοσίας να κλείσει την επιχείρηση. Αμέσως οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν την περιφρούρηση του εργοστασίου και των μηχανημάτων.
Παράλληλα, πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, καθώς η εταιρεία είχε αναλάβει την εκτύπωση 35 σχολικών βιβλίων, από τα οποία τα 22 έχουν ήδη παραδοθεί ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στην απαίτησή τους τα χρήματα από τα περσινά βιβλία (600.000 ευρώ) να αποδοθούν στους ίδιους και όχι στην εργοδοσία, ο ΟΕΔΒ τους γνωστοποίησε ότι ο εργοδότης είχε ήδη πάρει τα χρήματα αυτά και τα είχε διαθέσει σε εμπόρους χαρτιού, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των εργαζομένων του!
Αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω, οι εργαζόμενοι παράλληλα ζητούν την ευρύτερη δυνατή συμπαράσταση προκειμένου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους αλλά και να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη δουλειά, σε μια περίοδο που στον κλάδο των γραφικών τεχνών και των εκτυπώσεων σαρώνει η εργοδοτική ασυδοσία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Γυναικών, Εργαζομένων στην εταιρεία:
“Η διορισμένη από τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή ένωση κυβέρνηση, φροντίζει να καλύπτει τους εργοδότες και τις τράπεζες. Τους χαρίζει χρέη, τους καλύπτει στην ασυδοσία τους απέναντί μας. Ενωμένοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ ψηφίζουν ολημερίς κι ολονυχτίς νόμους υπέρ των απολύσεων, των ατομικών συμβάσεων, νόμους που μεταφέρουν τα χρέη τους σε μας και τα παιδιά μας, νόμους με τους οποίους πουλάν τη χώρα και μαζί της εμάς σαν δούλους...
...Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο. Σας το λέμε εμείς οι εργαζόμενοι στην 3Ε εκτυπωτική που περιμέναμε περισσότερο απ΄ όσο έπρεπε. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε άλλο από τους εργοδότες και την κυβέρνησή τους. Όσο τους αφήνουμε να μας χρωστάνε, να μας εκβιάζουν με απολύσεις, για να δεχτούμε εργασιακές σχέσεις εξαθλίωσης, τόσο ξεθαρρεύουν. Αντίθετα όσο πιο γρήγορα απαντάμε, τόσο θα δυναμώνουμε την άμυνά μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη των εργοδοτών την δικιά μας τύχη.”