Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Ιαν 2012

Λάρισα: Οι μετανάστες παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις απελάσεις

Στις 22 Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Το ψήφισμα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κανένας μετανάστης με κάρτα ανεργίας δεν θα πρέπει να απελαύνεται από τη χώρα, ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Επίσης το ψήφισμα εναντιωνόταν στο σύμφωνο Δουβλίνο ΙΙ.
Η απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αποτέλεσε προφανώς μια ανέλπιστη μεταστροφή των κυβερνητικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό, ούτε είναι δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας των τοπικών φορέων. Είχαν προηγηθεί μαζικές παραστάσεις το προηγούμενο διάστημα με τη συμμετοχή μεταναστών και ελλήνων εργαζόμενων και ανέργων, που δεν είχαν καταφέρει ωστόσο να επιτύχουν ανάλογα αποτέλεσμα.
Αυτό που έκανε τη διαφορά στην τελευταία συνέλευση είναι η συγκρότηση από τη μεριά των μεταναστών μιας πρωτοβουλίας ενάντια στις απελάσεις και την ανεργία, που κατόρθωσε να συνασπίσει ένα δυναμικό κόσμου που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε χώρο έκφρασης.
Η πρωτοβουλία αυτή μέσω της παρέμβασής της σε στέκια μεταναστών αλλά και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με άξονα την παρέμβασή της, τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά και της παραμονής τους στη χώρα, κατάφερε να αναδείξει μια ακόμα πτυχή της επίθεσης του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους, μια πτυχή που πολύς κόσμος αγνοούσε τις τραγικές της διαστάσεις.
Περά από τις καθημερινές παρεμβάσεις της πρωτοβουλίας έγινε και μια προσπάθεια για μια ανοιχτή συνέλευση - εκδήλωση στο εργατικό κέντρο. Η εκδήλωση αυτή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της ηγεσίας του ΚΚΕ και του Εργατικού Κέντρου που για ακόμα μια φορά, προσκολλημένη στη λογική της πρωτοκαθεδρίας και της κηδεμονίας του κινήματος, στάθηκε αρνητικά σε μια κίνηση εργαζομένων που την ξεπερνούσε. Βέβαια η παρουσία ενός σχετικά μεγάλου αριθμού κυρίως οικοδόμων μεταναστών την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η εκδήλωση στο εργατικό κέντρο ανάγκασε την ηγεσία του ΚΚΕ να καλέσει τους συγκεντρωμένους μετανάστες σε νέα συνάντηση δυο μέρες αργότερα. Αποτέλεσμα της νέας συνάντησης ήταν η δημιουργία μιας επιτροπής εναντία στις απελάσεις στο πλαίσιο του συνδικάτου οικοδόμων.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει στο δρόμο για τη συγκρότηση ενός κινήματος αντίστασης ενάντια στις απελάσεις, είμαστε ακόμα στην αρχή. Θα πρέπει οι μετανάστες που πρωτοστάτησαν στις μέχρι τώρα ενέργειες να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων κόντρα σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν ακόμα μια νεκρή επιτροπή που θα την περιφέρουν σαν σφραγίδα δεξιά και αριστερά. Πρέπει ακόμα να βρεθούν κανάλια επικοινωνίας με τους έλληνες εργαζόμενους, μιας και το πρόβλημα των απελάσεων είναι στη βάση του πρόβλημα εργασίας και σχετίζεται άμεσα με την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά και στις κατακτήσεις των εργαζομένων.