Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

31 Ιαν 2012

Συμβούλια Διοίκησης.
Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στα πανεπιστήμια.

Σε κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμών το υπουργείο Παιδείας απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ήδη σε αρκετά ιδρύματα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εκλογή τους.
Όπως είναι γνωστό, ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ ΤΕΙ, που ψηφίστηκε τον τελευταίο Αύγουστο, ορίζει αλλαγές –πέραν όλων των άλλων- και στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τη διοίκηση των ιδρυμάτων αναλαμβάνουν πλέον τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία θα απαρτίζονται από πανεπιστημιακά και εξωπανεπιστημιακά μέλη.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νέα Συμβούλια Διοίκησης που θέλουν να στήσουν είναι αυτά που θα δρομολογήσουν την εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο, που θα φέρουν τα δίδακτρα και τις διαγραφές, που για την υλοποίησή τους θα χτυπήσουν τους φοιτητικούς μας συλλόγους, το Άσυλο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι αυτά που θα αυταρχικοποιήσουν το πανεπιστήμιο και θα εντατικοποιήσουν τις σπουδές, είναι αυτά που θα εναρμονίσουν το πανεπιστήμιο με τις αλλαγές που γίνονται στην υπόλοιπη κοινωνία, που θα εφαρμόσουν την πολιτική του μνημονίου στα πανεπιστήμια. Όπου κάθε έννοια δικαιώματος και κατάκτησης θα είναι παρελθόν, όπου θα σπουδάζουν λίγοι και θα αποφοιτούν ακόμα λιγότεροι, με διαλυμένα πτυχία και με προοπτική την εργασιακή περιπλάνηση, την ανασφάλεια και την ανεργία. Γιατί δεν γίνεται να έχεις μια κοινωνία που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης από τη μια και από την άλλη το πανεπιστήμιο να συνεχίζει να “μοιράζει” απλόχερα πτυχία.
Το ζήτημα που τίθεται, πλέον, είναι τι πρέπει να κάνουμε πάνω στο ζήτημα των συμβουλίων, ως φοιτητές και φοιτητικό κίνημα. Κατ’ αρχήν, ένα είναι σίγουρο, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ανεπιθύμητοι μέσα στις σχολές και πρέπει να παρεμποδιστούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους και στα πανεπιστήμια. Με ποιο τρόπο, όμως, μπορεί να γίνει αυτό; Με το να μπλοκάρουμε τα συμβούλια διοίκησης, θα έλεγε κανείς. Αυτή όμως η άποψη θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας οικοδόμησης κινήματος για τη συνολική ανατροπή του νόμου πλαίσιο, γιατί όσο αυτός ο νόμος θα υφίσταται η εφαρμογή του θα συνεχίζεται. Μόνο εάν ανατραπεί θα πάψει να λειτουργεί σαν λαιμητόμος πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε τη στήριξη από πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητές, αφού για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν το ρόλο τους στη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας στις 11/1, όπου δεσμεύτηκαν να «κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους» για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου νόμου και την εκλογή των νέων συμβουλίων. Δεν πρέπει επίσης να παραπλανούμαστε από φωνές που μας καλούν να στηρίξουμε εκλογικά «προοδευτικές δυνάμεις», δήθεν για να «ακουστούν τα δίκια μας μέσα στα νέα συμβούλια». Ούτε να έχουμε αυταπάτες για τις μεγαλοστομίες της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ ενάντια στα συμβούλια διοίκησης, καθώς αυτές οι δυνάμεις και οι περισσότερες αριστερές παρατάξεις στήριζαν τόσα χρόνια τη λογική της συνδιοίκησης και το μοίρασμα «καρεκλών» σε συνδιοικητικά-κρατικά όργανα, τροφοδοτώντας τον αποπροσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσουμε στη λούμπα της υποχρηματοδότησης, καθώς αυτό αποτελεί απλώς ένα πρόσχημα για να περάσει το υπουργείο τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ που χρησιμοποιεί η υπουργός πρέπει να μας βρει ενάντια, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα του λαού η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ιδιαίτερα όταν αυτές οι απειλές συνδέονται άμεσα με την απειλή του χρέους και κρύβουν την πραγματική πολιτική που θέλει να προωθήσει το σύστημα.
Η απάντησή είναι στα χέρια μας και βρίσκεται στη συλλογική και οργανωμένη πάλη μέσα από τους συλλόγους μας μαζί με τους φοιτητές. Μακρυά από λογικές “καμικάζι” και “Ρομπέν των δασών”, οι οποίες στην τελική δεν βοηθούν κανέναν, πόσο μάλλλον το φοιτητικό κίνημα (το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απογοητεύσουν τον κόσμο). Αλλά με λογικές οικοδόμησης μαζικού φοιτητικού κινήματος, με ανυποχώρητο αγώνα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις για την παρεπόδιση της εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης, για τη συνολική ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑΣ - ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ