Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Ιαν 2013

Υπό διάλυση οι παιδικοί σταθμοί

Πολλοί δημοτικοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει. Με μεγάλες δυσκολίες λειτουργούν οι υπόλοιποι. Χιλιάδες νήπια έμειναν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που στο παιχνίδι αποπροσανατολισμού προσπάθησε να παίξει η φασιστική Χρυσή Αυγή, στοχοποιώντας για άλλη μια φορά τους μετανάστες ως αιτία του κακού. Η μείωση της χρηματοδότησης είναι τέτοια, που άμεσα τίθεται θέμα λειτουργίας τους.
Οι δήμαρχοι δηλώνουν ανοιχτά πως δεν έχουν πόρους να διαθέσουν στους παιδικούς σταθμούς και αυξάνουν τα τροφεία. Την ίδια στιγμή, μετά την πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου που δικαιώνει την προσφυγή ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών ενάντια στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 60.000 βρέφη και νήπια βρίσκονται στον αέρα. Πιστές οι δικαστικές αρχές στο πνεύμα του Μνημονίου, αποφάσισαν πως το να επιδοτεί το ΕΣΠΑ οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία δεν είναι καθόλου αναπτυξιακό μέτρο. Επομένως, ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα τη φετινή χρονιά, για να μη μείνουν εντελώς ξεκρέμαστοι οι γονείς, είναι φανερό ότι την επόμενη χρονιά η παροχή δεν θα υπάρχει.
Είναι γνωστό πως όλες οι δομές του κράτους για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, διαφορετικά θα διαλυθούν. Έτσι, τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν αναμένεται να εκτιναχτούν στα ύψη των ιδιωτικών. Οι δήμοι δηλώνουν πως το κόστος φοίτησης κάθε παιδιού ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, προϊδεάζοντας τους γονείς για τα τροφεία που θα κληθούν να πληρώσουν και για το ύψος των δημοτικών τελών. Επίσης, ανοικτά τίθεται το ζήτημα της ύπαρξης του ίδιου του θεσμού των δημοτικών σταθμών.
Σε αυτή τη φάση, στο σύνολο των παιδικών σταθμών καταγράφεται σημαντική έλλειψη προσωπικού, κυρίως παιδαγωγών. Το πρώτο κύμα μαζικών απολύσεων στους ΟΤΑ, αν δεν σταματήσει από τους αγώνες των εργαζόμενων, θα το ακολουθήσει κι άλλο. Από παντού στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αν κι έχουν αφεθεί έξω από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ με το διασπαστικό πρόσχημα να μην αναστατωθεί ο προγραμματισμός των οικογενειών των νηπίων, είναι βέβαιο πως στο επόμενο κύμα απολύσεων θα παρασυρθούν.
Μαζί με τα κλεισίματα, τις συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών και το στοίβαγμα των νηπίων σε χώρους λίγων τετραγωνικών, οξύνονται τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας. Τα νήπια παγώνουν ενώ έχουν γίνει περικοπές ακόμη και στη σίτισή τους. Οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής έχουν πάει περίπατο. Από παντού εκπέμπεται SOS.
Το αίτημα δωρεάν νηπιακής και προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά του λαού είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, μια κι αμφισβητείται ριζικά. Σ’ αυτόν τον αγώνα, γονείς και εργαζόμενοι στους σταθμούς βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο. Οι φωνές που διασπούν το μέτωπο αυτό πρέπει να απομονωθούν.